Ø-kommuner står foran stigende boligpriser

Ø-kommuner står foran stigende boligpriser

17. juli 2020 - kl. 8:54 - af

De seks ø-kommuner Langeland, Ærø, Fanø, Morsø, Samsø og Læsø ligger samlet helt i spidsen i en opgørelse over i hvilke kommuner der i 2020 er størst forskel på, hvor mange boliger der sættes til salg, og hvor mange der sælges. I disse seks kommuner er der i år tilsammen sat 28 pct. færre boliger til salg, mens der er solgt 17 pct. flere i forhold til samme periode sidste år.

Når der på samme tid sættes mindre til salg og sælges mere, vil det alt andet lige betyde stigende priser på boliger. Det er godt nyt for øboere, der ellers længe har noteret lange salgstider og kun små stigninger i boligpriserne.

Udviklingen berører ikke kun de fastboende; det ser faktisk endnu lysere ud for sommerhusejerne, idet disse kan konstatere endnu større forskel på, hvor mange sager der sættes til salg, og hvor meget der sælges. Der er i 2020 således kommet 6 pct. færre nye sommerhuse på mæglernes hylder, men samtidig solgt hele 63 pct. flere i forhold til sidste år.

Opgørelsen dækker hele markedet, det vil sige alle ejendomsmægleres salg, og hele første halvår af 2019 og 2020. Opgørelsen er foretaget af landets største mæglerkæde, EDC, i juli 2020.

– I lyset af coronakrisen er det påfaldende, hvor stor forskel der er i sælgernes og købernes opfattelse af situationen, siger EDC’s kommunikationschef Jan Nordmann. – De sidste par måneder har vi oplevet rekordsalg over hele landet, mens sælgerne har været mere tilbageholdende med at sætte til salg. Og det gælder tilsyneladende i særlig høj grad i de små ø-kommuner.

Når udviklingen er særlig tydelig på disse øer, hvoraf kun to er brofaste, kan det ifølge EDC netop skyldes coronakrisen: – En stor del af helårsboligerne i de små kommuner sælges som flexboliger, dvs. de kan også anvendes som sommerhuse. Under coronakrisen er det i høj grad sommerhusene vi har solgt mange af, og det smitter så af på tallene for helårsboliger, når disse kan anvendes uden bopælspligt.

Når efterspørgslen er kraftigt stigende, uden at udbuddet følger med, vil det ifølge klassisk økonomisk teori føre til stigende priser. Og det kan meget vel også være følgen i de små ø-kommuner: – I netop disse kommuner finder vi generelt nogle af landets laveste boligpriser. En ændring i udbud og efterspørgsel vil derfor hurtigt kunne påvirke priserne ganske markant i opadgående retning, især når en del af køberne kommer udefra, siger Jan Nordmann.

Der er i alt solgt 676 ejendomme på de seks øer i første halvår af 2020.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Ø-kommuner står foran stigende boligpriser' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger