70’er-huset bruger 20 gange mere energi end et nyt hus

Fotos: Palle Skov

70’er-huset bruger 20 gange mere energi end et nyt hus

6. oktober 2020 - kl. 7:32 - af

Der venter en kæmpe opgave med renovering af byggeboom-boliger fra 60’erne og 70’erne. Boligejerne vil hellere lave forbedringer, som de kan se.

Der blev i 1960’erne og 70’erne bygget mere end 450.000 enfamiliehuse og over 800.000 boliger i alt. Byggeriet i de to årtier er ikke overgået på noget andet tidspunkt – hverken før eller efter.

Netop den store mængde boliger, der nu er 40-60 år gamle, udgør ifølge flere eksperter en stor fremtidig opgave med at bringe både energistandard og generel standard op i niveau, skriver Børsen.

”Der er rigtig mange af de huse, der er bygget i 60’erne og 70’erne, der ikke er særligt godt isolerede. De er bygget på et tidspunkt uden krav til energieffektivitet, og det gælder både i 60’erne og 70’erne,” siger chefkonsulent Henrik Teglgaard Lund fra DI Dansk Byggeri til avisen.

De store udfordringer med boligernes energitilstand skifter omkring 1980. Ejendomme, som er under 40 år, har langt bedre energimærker end de ældre ejendomme.

For at anskueliggøre forskellen på de forskellige energimærker har Dansk Byggeri i en analyse fra i år opgjort, at et hus med energimærke G i gennemsnit bruger 20 gange så meget energi pr. kvm. som et hus med energimærke A 2020.

En ny spørgeundersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har gennemført for ejendomsmæglerkæden Home, viser, at boligejerne gerne vil lave forbedringer, men synlige forbedringer som maling, haveanlæg og renovering/fornyelse af køkken og bad kommer før energiforbedringer.
”Mere isolering på loftet og i hulmuren er ikke så ’sexet’ og ryger ofte ned i prioriteringsrækken til fordel for noget der ser godt ud, selv om energiforbedringerne er en bedre investering – både nu og her, på langt sigt og i forbindelse med et salg,” siger Henrik Hauthorn Jensen, der er boligmarkedsanalytiker i Home.

40 % af det samlede danske energiforbrug forbruges i bygninger – heraf omkring 40 % i de private boliger.

FAKTA: Det blev bedre i 1980’erne

81 % af de huse, der er bygget i 60’erne, har et af de dårlige energimærker defineret som D-G. I 70’erne blev det lidt bedre, så andelen af huse med et dårligt mærke ’kun’ er på 66 %. I 80’erne og frem ser det markant bedre ud, hvor 29 % af husene har et af de dårlige energimærker. Fra 2010 er der praktisk taget ingen huse med energimærke D eller dårligere.
Tallene for energimærke i forhold til byggetidspunkt er baseret på en opgørelse af omkring 700.000 energimærker ved udgangen af 2019.
Kilde: DI Dansk Byggeri


FAKTA:
Fordeling af danske enfamiliehuses energimærke
Af landets over 1,5 mio. enfamiliehuse har over 600.000 et energimærke. Der skal udarbejdes et energimærke i forbindelse med salg af boligen.
Energimærkningen er fordelt således:

A: 9 %

B: 8 %

C: 24 %

D: 26 %

E: 16 %

F: 9 %

G: 8 %

Kilde: Børsen/DI Dansk Byggeri/Home

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af '70’er-huset bruger 20 gange mere energi end et nyt hus' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger