Regionen undersøger 179 grunde for forurening

Regionen undersøger 179 grunde for forurening

16. september 2021 - kl. 6:20 - af

Region Nordjylland undersøger i 2021 et stort antal grunde, hvor mulig forurening kan udgøre en risiko for grundvand, overfladevand eller menneskers sundhed.

Region Nordjylland gennemfører hvert ür indledende forureningsundersøgelser af mulige jordforureninger i Nordjylland. Undersøgelserne skal afklare, om typisk forurenende aktiviteter som f.eks. autovÌrksteder, renserier, vaskepladser og olieoplag har forurenet jorden og grundvandet.

Undersøgelserne udføres som led i regionens indsats pü jordforureningsomrüdet, hvor der lÌgges stor vÌgt pü at sikre kvaliteten af det grundvand, der skal bruges til drikkevand i fremtiden. Regionen prioriterer derfor de indledende forureningsundersøgelser højt, hvor mulige forureninger kan udgøre en risiko for grundvandet.

Styrket indsats mod pesticidforurening

Siden 2016 har Region Nordjylland haft fokus pü undersøgelser af brancher, der har anvendt pesticider. I 2021 undersøger regionen derfor bl.a. en rÌkke maskinstationer, landbrug, gartnerier og transformatorstationer.

– Sammen med de øvrige regioner i Danmark har vi arbejdet med udvikling og sammensĂŚtning af mĂĽlrettede analysepakker. Det betyder, at vi i dag kan analysere prøver fra grundvandet for ikke mindre end 271 forskellige pesticidstoffer. Med sĂĽ omfattende analysepakker er vi bedre i stand til at afdĂŚkke risikoen for grundvandsforureninger, siger Kenn Bloch Mortensen, der er chef i regionens kontor for Jordforurening.

Ekstra fokus pĂĽ overfladevand

Udover de indledende forureningsundersøgelser ved punktkilder udføres der i 2021 ogsü 20 undersøgelser for at afklare om punktkilder kan udgøre en risiko for overfladevand. Undersøgelserne retter sig mod vandløb, søer og kystvande i Nordjylland.

– Det er vigtigt at beskytte bĂĽde vores grundvand og overfladevand – ikke mindst mod forurening med pesticider. Derfor skal vi ikke alene undersøge de punktkilder, der kan udgøre en trussel mod kvaliteten af vores grundvand og drikkevand, men ogsĂĽ se nĂŚrmere pĂĽ om punktkilder kan udgøre en risiko for overfladevand, siger Mads Thomsen, der er formand for regionens Klima- og Miljøudvalg.

Her laver regionen undersøgelser

I 2021 laver regionen indledende undersøgelser pü 159 grunde af hensyn til grundvand og arealanvendelse ved boliger samt 20 undersøgelser i forhold til overfladevand i de nordjyske kommuner.

Undersøgelserne er en del af regionens samlede indsats pü jordforureningsomrüdet, der derudover omfatter afgrÌnsende undersøgelser og oprydninger pü grunde, hvor allerede kendte jordforureninger udgør en risiko for grundvandet eller for sundheden for de mennesker, der bor pü de forurenede grunde. Disse undersøgelser og afvÌrgeprojekter er nÌrmere beskrevet i regionens ürlige indsatsplan for jordforureningsomrüdet.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Regionen undersøger 179 grunde for forurening' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
Š 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger