Ny sankebog skal inspirere nordjyderne til at kombinere mad og natur

Ny sankebog skal inspirere nordjyderne til at kombinere mad og natur

7. november 2022 - kl. 9:27 - af

Aalborg Akvavit lancerer en inspirationsguide til at sanke i den danske natur. Sammen med opskriftudviklere, skovfogeder, naturvejledere og sankeeksperter fremvises den vilde, varierede danske natur- og madscene, bl.a. med hj√¶lp fra den nordjyske sanke-entusiast Nanna N√łrholm Henriksen. M√•let er at g√łre flere nysgerrige p√• at kombinere den danske natur, danske r√•varer, traditioner og enkelthedens nuancer. Bogen udgives i dag d. 07/11-2022, og der trykkes kun 200 eksemplarer.¬†

Den √¶dle og oldgamle sankekunst er ved at blomstre op blandt danskerne. Men det kan v√¶re sv√¶rt at komme i gang med at sanke, hvis man er ny i faget. Derfor har Aalborg Akvavit skabt en bog, der skal inspirere til at f√• de danske, naturlige r√•varer via sankekurven til k√łkkenet og op p√• din tallerken. Det vrimler nemlig med velkendte smage i den danske natur ‚Äď og faktisk kan en stor del af naturens skatkammer erstatte indk√łb fra det lokale supermarked og samtidig g√łre os en oplevelse rigere. I bogen g√•r gode opskrifter h√•nd i h√•nd med sanke- og naturtips.

Sanke-entusiast har bidraget med viden om Nordjyllands natur

Et s√¶rligt afsnit i bogen drejer sig om Nordjyllands sp√¶ndende natur, og er lavet i samarbejde med sanke-entusiasten Nanna N√łrholm Henriksen, der dagligt nyder det nordjyske vestkystomr√•de omkring Tversted, hvor hun bor. Udover at medvirke i denne sankebog, deler hun ud af sine naturopdagelser p√• sin Instagrammen Udkansk.

Hun beskriver, at vestkystområdet i Nordjylland er karakteriseret af klitlandskab med sandbund, hvilket giver en særlig type planter. Her finder Nanna et hav af bær; hyben, havtorn, brombær, vilde hindbær, stikkelsbær og ribs:

‚ÄĚJeg er selvl√¶rt sanker, og jeg kan klart anbefale at sanke hyben, hvis man er begynder. Hyben vokser over det hele, og der er mange typer, men alle er spiselige. En af mine yndlingsopskrifter er hybenmarmelade med √¶ble og kanel.‚ÄĚ

 Selvom det kan være svært at komme i gang med at sanke, skal der ikke mere til end friske morgenture for at blive klogere på naturen og ens nærområde:

‚ÄĚN√•r jeg g√•r rundt ved Tversted, er der ikke noget form√•l med det. Men fordi jeg g√łr det hele √•ret rundt, kan jeg f√łlge med i landskabets udvikling: hov, nu er der bromb√¶r, og her er der pludselig Martsviol. Man l√¶gger m√¶rke til √•rstiderne p√• en anden m√•de, og hvordan det p√•virker naturen. P√• den m√•de l√¶rer man meget om sit omr√•de, planternes cyklus, og hvor blomster og buske er ‚Äď for man har set dem blomstre √•ret f√łr,‚ÄĚ forklarer Nanna.

Sammen med Nanna og andre natureksperter, tager Aalborg Akvavits sankebog dig med rundt i det danske landskab, og så stiller den skarpt på de danske smage med innovative smagsoversigter. 

Smagshjulet navigerer dig til gode sankealternativer

I samarbejde med fem danske opskriftudviklere fra hele landet har Aalborg Akvavit skabt 10 opskrifter, der præsenterer smagen for det enkle, smagen af Danmark. Opskriftudviklerne har haft fokus på dels at bruge lokale varer, dels at bruge sankede ingredienser.

Den kendte nordjyske madopskriftudvikler Mads Niemann har bidraget med to nye nordjyske egnsretter, der er skabt med de bedste r√•varer fra dygtige lokale producenter og Nordjyllands naturlige forr√•dskammer. Find for eksempel opskrifterne p√• hans sommerret, der byder p√• varmr√łget laks p√• grill med dertilh√łrende snapser√¶vesovs lavet p√• Akvavit Nordguld eller hans Mille Feuilles.

F√• ved, hvor mange lokale alternativer, der findes til de ingredienser, vi normalt k√łber os til. Med sankeinspirationsbogens gennemg√•ende smagshjul kan alle nemt navigere i naturlige ingredienser og selv samle dem, uanset om der skal forberedes aftensmad til familien eller et frokostbord til vennerne. Og s√• indeholder bogen ogs√• sm√• personlige tips til at nippe og nyde akvavitten.¬†

Husk respekt for naturen, den næste og det enkle

Naturen er vores fælles skatkammer. Og selvom skattejagten kan virke uendelig i naturen, er det vigtigt at huske den gode sankeskik, når du bevæger dig ud på eventyr. Du skal huske, at der skal være nok til den næste sanker og naturen generelt. Det kan være en stor oplevelse at sanke, og den oplevelse skal alle have mulighed for at opleve. Tag derfor ikke hele planten og efterlad bær og svampe til de næste og til dyrene, så naturen også kan spire næste år.

Det er dit ansvar at orientere dig om reglerne i det omr√•de, du bes√łger. Det er ikke alle omr√•der i den danske natur, der er offentlige ‚Äď ligesom der ogs√• er gr√¶nser for, hvor meget du m√• sanke med hjem. Du kan altid orientere dig om g√¶ldende regler for sankning p√• Naturstyrelsens hjemmeside.

Giv glæden ved det enkle
Sankeinspirationsbogen er relevant hele √•ret og kombiner dejlig mad med tips til sankning og danske traditioner. Bogen udkommer i begr√¶nset opl√¶g og kan kun k√łbes via www.smagfordetenkle.com

Prisen for en af de kun 200 b√łger er: 195 kr.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Ny sankebog skal inspirere nordjyderne til at kombinere mad og natur' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2022 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn. Vi benytter ogs√• tredjeparts statistik-software som anvender cookies, s√• vi l√łbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at l√¶se avisen uden at der lagres cookies p√• din computer, s√• ved at forts√¶tte accepterer du automatisk.

ACCEPTER