Baptister og nazister i Sæby under Anden Verdenskrig

Baptister og nazister i Sæby under Anden Verdenskrig

10. marts 2024 - kl. 10:37 - af

Baptister og nazister i Sæby under Anden Verdenskrig er titlen på et spændende foredrag, som cand.theol. Bent Hylleberg, Aarhus, holder i Sæby den 21. marts kl. 19 i ”Manegen” i Sæby.

Sæby baptistmenighed var en blomstrende menighed under 2. verdenskrig. Medlemstallet var på ca. 300 voksendøbte, hvilket betød, at menigheden talte 10% af byens borgere. Under krigen indviede menigheden to nye kirker – den ene i Vestergade i Sæby og den anden på Skævevej i Dybvad. Blandt menighedens ledere var Skotøjsfabrikkens ejere, der byggede Krystalgården midt i byen.

Bent Hyllebergs foredrag bygger på disse facts. Foredraget begynder i lokalmiljøet, hvor der var både modstandsfolk og østfrontkæmpere i menigheden.

Flere unge baptister var med i modstandsbevægelsen. Én af dem blev sendt til den tyske KZ-lejr Neuengamme, hvor han døde.

Et par unge baptister kæmpede med tyskerne mod bolschevismenpå Østfronten, mens en tredje løb ind i en tysk razzia og kom hjem i sin urne. Endnu én blev værnemager og efter krigen idømt fængselsstraf og tab af almen tillid i flere år.

En af landets største baptistmenigheder

Sæby menighed var i krigens tid en af de største, der tilhørte Det danske Baptistsamfund. Derfor handler foredraget også om, hvordan de lokale menigheder blev vejledt af kirkens landsledelse. Hvad mente Baptistkirkens ledelse om tyskernes besættelse af Danmark? Hvad var deres holdning til tyskernes ”anden besættelse” af vores land, da der kom 250.000 tyske flygtninge hertil efter februar 1945?

Bent Hylleberg var præst ved Immanuelskirken i Århus i 15 år, hvorefter han underviste kommende præster gennem 25 år. Efter at han gik på pension, skrev han bogen ”Dansk baptisme og tysk nazisme. Danske baptisters historie 1930-1950”. Bogen udkom i maj 2021, og den vil kunne købes efter foredraget.

Saltlandets historiske Forening for Sæby og Omegn er arrangør af aftenens foredrag. Entré 50 kr. incl. kaffe og kage.

Tekst: Per Rye

En kommentar til “Baptister og nazister i Sæby under Anden Verdenskrig” under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

En kommentar til “Baptister og nazister i Sæby under Anden Verdenskrig”

Der er lukket for nye kommentarer...

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Baptister og nazister i Sæby under Anden Verdenskrig' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger