Nydanskere har potentiale som iværksættere

Sidsel Schmidt Andersen og Almina Nikontovic.

Nydanskere har potentiale som iværksættere

23. juni 2020 - kl. 6:04 - af

60 nye borgere i Frederikshavn Kommune har fået iværksætter-vejledning hos Erhvervshus Nord – 16 af dem har startet egen virksomhed.

At kunne forsørge sig selv og sin familie er det højeste ønske hos de allerfleste, der kommer til Danmark, hvad enten de kommer som flygtninge eller fx i forbindelse med at deres ægtefæller får job her. Den danske integrationsindsats har gennem årene brugt mange kræfter på at forsøge at skaffe nydanskere et job. Derimod har iværksætteri sjældent været på dagsordenen.

Det er der lavet om på i et dansk-svensk projekt under Interreg-programmet, som Erhvervshus Nords iværksættervejledning og Frederikshavn Kommune har medvirket i. Filosofien bag projektet var bl.a., at mange af de nye borgere i vores land, kommer fra en meget stærk selvstændighedskultur. Og det er oplagt at undersøge, om ikke dette iværksætter-potentiale kan udvikles under nordiske forhold.

Projektet NIV – Netværk for iværksætteri og jobskabelse i KASK – har til formål at fremme iværksætteri og opstarten af nye virksomheder blandt borgere med udenlandsk baggrund og at fremme beskæftigelsen for samme målgruppe i enkeltmands, mikro- og nystartede virksomheder.

Projektet har kørt i tre år og slutter 30. juni 2020. Resultatet har været ganske overbevisende, idet de 60 kandidater, der har modtaget vejledning ved Erhvervshus Nord er resulteret i 16 nye CVR-numre.

”Der er mange udfordringer som iværksætter – og endnu flere hvis det er i et fremmed land med et andet sprog og en anden kultur. Herfra kan det gå to veje: Man opgiver at starte virksomhed, fordi det simpelt hen er for uoverskueligt. Eller man kaster sig hovedkulds ud i det, fordi det er sådan man er vant til at klare sig i det gamle land. Ofte går det desværre galt. Men gennem et vejledningsforløb kan vi klæde iværksætterne bedre på til at klare sig i det danske forretningsliv, give dem kendskab til markeder, salgskanaler, markedsføring, arbejdsmarkedsforhold og meget mere. Så har de en bedre chance for succes,” siger iværksætterkonsulent Sidsel Schmidt Andersen, Erhvervshus Nord.

Med i projektet har også været Frederikshavn Kommunes bosætningskonsulent Almina Nikontovic. Hun arbejder primært med EU-borgere, bl.a. medrejsende ægtefæller. Målet er at få flest muligt af dem til at bosætte sig i Frederikshavn Kommune, og her er jobmuligheder essentielt, og at blive iværksætter er en mulighed for nogle af dem.

”Jeg er glad for at have iværksætter-muligheden med i tasken, for den giver virkelig nogle af disse mennesker mulighed for at udfolde skjulte talenter og realisere deres drømme. Vi ser også, at kendskabet til den mulighed breder sig som ringe i vandet blandt nydanskerne, og derfor forventer jeg at se effekter af projektet længe efter, at det slutter,” siger Almina Nikontovic.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Nydanskere har potentiale som iværksættere' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger