Standbystrøm: Så let kan du øge dit sommerferiebudget

Standbystrøm: Så let kan du øge dit sommerferiebudget

27. juni 2020 - kl. 12:20 - af

En almindelig dansk husstand kan typisk spare 1.000 kroner om året ved at huske at slukke tv, computer og andre elektriske apparater, når de ikke er i brug. Det viser en undersøgelse fra Spar Nord og NRGi Elsalg. Har man derfor planer om at forlade boligen i årets sommerferie, kan man med fordel slukke på kontakterne inden afrejse.

Selvom covid-19 har begrænset feriemulighederne for danskerne i år, planlægger en stor del alligevel at forlade sit hjem i ferieugerne enten for at holde ferie inden for landets egne grænser eller rejse til nogle af de lande, hvor regeringen har lempet rejsevejledningerne. I den forbindelse kan det være en fordel at give de røde dioder på de tændte el-apparater i boligen en ekstra tanke, inden det er tid til afgang mod årets feriedestination. Det kan nemlig give lidt ekstra luft i feriebudgettet.

– Elektricitet udgør en væsentlig del af danskernes husholdningsbudget, og her går mange af pengene til unødvendig standby-strøm. Vil man derfor reducere forbruget, kan man med fordel huske at slukke på kontakten, når man for eksempel tager i sommerhus eller opholder sig ude haven, lyder det fra cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm, som fortsætter:

– Det har ikke alene den fordel, at man nedjusterer forbruget, men også at man bidrager positivt til klimaet. Og skal vi i mål med at reducere CO2-udledningen med 70 procent inden 2030, er det vigtigt, at alle tager del i indsatsen og som minimum laver de småjusteringer, der ligger lige til højrebenet i det daglige. 

Beregninger fra NRGi Elsalg viser, at en gennemsnitlig husstand faktisk kan spare op til 1.000 kroner årligt ved at slukke for hjemmets strømslugere, når de ikke er i brug. Men ifølge en undersøgelse, foretaget af Spar Nord og NRGi Elsalg blandt flere end 1.300 danskere, får hver tredje dansker alligevel ikke slukket for standbystrømmen:

– Det er typisk hverdagsapparater som TV, kaffemaskine og computer, som vi glemmer at slukke helt for. Når de små røde dioder lyser, betyder det, at apparaterne er på standby, men at de stadig bruger energi. Og det er altså at penge ud ad vinduet, forklarer privatdirektør hos NRGi Elsalg, Lene Krakau.

40 procent af strømmen går til underholdning

Ifølge Lene Krakau er det hos de fleste familier underholdningsapparater, som bruges på daglig basis, der udgør størstedelen af strømforbruget. Derfor er der også her et stort potentiale, hvis man gerne vil spare på det årlige strømforbrug:

– Undersøgelsen viser, at hver anden dansker faktisk ikke er klar over, hvad der sluger strøm i hjemmet, og derfor giver mange også hurtigt op på forhånd. Men alene ved at rette fokus på hjemmets underholdningsapparater kan man faktisk nå rigtig langt. De udgør nemlig cirka 40 procent af strømforbruget hos de fleste danske familier, og derfor er det også oplagt at begynde her, forklarer Lene Krakau.

Hun opfordrer desuden til at tjekke energiforbruget på de enkelte af hjemmets el-apparater, da især de ældre udgaver bruger uforholdsmæssig meget strøm.

Lille indsats – stor gevinst

Ifølge cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm er danskerne generelt set økonomisk bevidste, når det gælder deres privatøkonomi, og det burde som udgangspunkt også smitte af på deres elforbrug. Men alligevel er det ikke helt tilfældet:

– Danskerne er blevet mere økonomisk bevidste efter finanskrisen, hvilket blandt andet kommer til udtryk i de rekordstore opsparinger, vi har haft de seneste år. Men når det gælder elregningen, er der fortsat plads til forbedringer, fortæller han og uddyber:

– Det skyldes højst sandsynligt, at elforbruget er en mere uhåndgribelig størrelse sammenlignet med eksempelvis indkøb, fordi man ikke oplever den konkrete besparelse i hverdagen. Der går tid, før elregningen kommer, og besparelsen viser sig, lyder det fra ham.

Selvom mange glemmer at slukke sine elektriske apparaters standbyfunktioner i det daglige, giver det ifølge Jens Nyholm alligevel god mening at gøre det – særlig om sommeren, hvor man alligevel opholder sig ude en stor del af tiden. På den måde er det kun en lille indsats, der skal til for at spare på udgifterne til standbystrøm, som ingen alligevel får gavn af.   

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Standbystrøm: Så let kan du øge dit sommerferiebudget' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger