Birgit S. Hansen (S): En spændende tid – økonomi

Birgit S. Hansen (S): En spændende tid – økonomi

2. juli 2020 - kl. 15:29 - af

Vi ved mere om kommunens økonomi 2021, da vi nu kender udligning og tilskud fra staten.

Dette indlæg skal handle om kommunens økonomi. Er det spændende?
Jo det mener jeg nok – på godt og ondt. Vores økonomiske formåen er jo fundamentet for det serviceniveau, vi kan have. Fundamentet for budget 2021, som vi lokalpolitkere skal lave – helst sammen i september/oktober.

Kommunens indtægt er borgerskatter og selskabskat. Og så er det tilskud og udligning. Der kom som bekendt en ny udligningsmodel tidligere på året.
Sidst i juni måned får vi tallene for, hvad hver kommune får tildelt. I år var vi ekstra spændte, da vi skulle se effekten af den ny udligningsmodel. Når vi ikke har kunnet se tallene konkret før nu, er det fordi, de er udregnet efter befolkningstal i hele landet og efter andre parametre.

Nu er tallene her.

Vi kan se effekten af ny udligningsmodel, og samlet set har vi en merindtægt på 166 mio., MEN i økonomiaftalen mellem KL og regeringen indgik også en række nye udgifter, som vi skal indregne og tage af de 166 mio. F.eks har staten vurderet, at vi skal bruge 126 mio. yderligere på overførelsesudgifter og til ledige (de skal tages af de 166 mio..)
Så er der ca. 40 mio. tilbage ,og byrådet ved, at vi har udgifter svarende til det beløb, som det så heldigvis ser ud til, vi kan finansiere uden nye besparelser.
Hertil kommer, at Frederikshavn Kommune har modtaget 22 mio. fra puljen til kommuner med økonomiske vanskelige vilkår. Det er dog et engangsbeløb dvs., at de ikke kommer år efter år.
Og så mangler vi et væsentligt tal, som vi første kender i august/september. Det er puljen til vanskeligt stillede kommuner. Den pulje søger vi.

Er vi rige nu? nej men vi har kender de fleste tal. De er bedre end sidste år, og vi kan gå i gang med øvelsen at prioritere. Vi skal hen over sommeren dykke meget mere ned i detaljerne – indtægter og udgifter for at sikre, at vi ikke møder overrasker op til budget 2021s vedtagelse.

Det er soleklart – fra min stol –  at vi først prioriterer børne-, ældre-, handicapområdet.
Der trænger vi altid til at kunne gøre det bedre. Og så ved vi også, at vi skal sætte skibe i søen – som vi gør nu. Det er investeringer som f.eks. Sæby Havn udvidelsen, byggegrunde, indskud i almene boliger, energioptimering af vores bygninger osv..

Til slut: nu kender vi langt de fleste tal. Og udgangspunktet er det samme som altid:
jeg indbyder partierne til budgetforhandlinger.
Og til samarbejde om at tage ansvar for kommunens økonomi og den service, der kan komme ud af det.

Med ønsket om en god sommer

Borgmester
Birgit S. Hansen

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Birgit S. Hansen (S): En spændende tid – økonomi' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger