Task Force har virket: Sygefravær fortsætter med at falde på arbejdspladser

Foto: Jesper Voldgaard/Region Nordjylland.

Task Force har virket: Sygefravær fortsætter med at falde på arbejdspladser

2. juli 2020 - kl. 7:34 - af

Sygefraværet er nedbragt med næsten syv dage i gennemsnit blandt medarbejdere på fem arbejdspladser i Region Nordjylland. Det viser tal fra 2019, og den positive udvikling fortsætter i 2020. Bag resultaterne ligger en indsats, der nu skal udrulles til flere af regionens arbejdspladser.

Alle har et ansvar

Det nytter at arbejde med sygefraværet. Det viser resultaterne af en Task Force indsats, som Region Nordjylland satte i gang i 2019. Sygefraværet er faldet markant på fem arbejdspladser med i alt 250 ansatte. Blandt andet i Psykiatrien og på sengeafsnit.

Redskaberne er blandt andet større bevidsthed om at bidrage til en professionel arbejdskultur, faste samtaler med sygemeldte og konsekvente procedurer for opfølgning på fravær.  

Task Force blev sat i gang længe før coronakrisen og følger op på en politisk målsætning i Region Nordjylland om at arbejde med sygefravær. På tværs af teams og afdelinger er det ledelse, tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter, der går forrest for at ændre kulturen. Men alle bliver inddraget og skal tage ansvar for konkrete initiativer mod sygefravær eller mere fremmøde. For eksempel er der fokus på, hvad det betyder for de langtidsfriske, som hver dag skal få enderne til at nå sammen, når kolleger er fraværende.

– Vi sikrer os som det første, at man følger regionens sygefraværspolitik. Den skal sikre, at der er løbende dialog under sygdom. Dernæst analyserer leder og medarbejdere sig frem til, hvad der udløser sygefravær. Så skal der laves en plan, der løser problemerne, og alle får en rolle og et ansvar, fortæller arbejdsmiljøkonsulenterne Bo Larsen og Inge Bolet, Region Nordjylland.

Godt grundlag for at gå videre

Indtil videre har Task Force arbejdet med sygefraværet på fem regionale arbejdspladser med i alt 250 medarbejdere. Her er det fra 2018 til 2019 lykkedes i gennemsnit at nedbringe fraværet med 6,8 dage per medarbejder. De ansatte arbejder i Psykiatrien, Rengøring, Service og Logistik på Aalborg Universitetshospital og på sengeafsnit.

Omregnet svarer det sparede fravær til 1.700 arbejdsdage, og det kan mærkes. Det gavner økonomien. Trivslen og kvaliteten i arbejdet stiger også, når der skal indkaldes færre vikarer.

– Resultaterne er meget tilfredsstillende og giver et godt grundlag for at arbejde videre med at nedbringe sygefravær. Det betyder ikke, at man som ansat i Region Nordjylland ikke må være syg, men tallene viser, at der nogle steder er et højt sygefravær, og det vil vi arbejde med, siger regionsdirektør Christian Boel.

Kulturændringen omfatter også lederne. For ledere kan det for eksempel være svært at kalde medarbejdere til en samtale, hvor de skal vægte arbejdspladsens behov tungere end hensynet til den enkelte medarbejder.

Når coronakrisen er under tilpas kontrol bliver der indledt samarbejde med flere nye regionale arbejdspladser for at nedbringe fraværet. Det drejer sig om i alt 850 medarbejdere, der er ansat i køkken, rengøring, service og logistik på Aalborg Universitetshospital, samt Psykiatriens afdelinger i Brønderslev og Thisted.

I første omgang er der taget fat på arbejdspladser, der har udfordringer med sygefravær.

– Task Force indsatsen står heller ikke alene. For eksempel har der på Regionshospital Nordjylland også været indsatser med det formål at nedbringe sygefraværet. Fra start 2021 forventes det, at regionshospitalet også indgår et samarbejde med Task Forcen, siger fællestillidsrepræsentant Bente Yder, der også er næstformand i Region Nordjyllands Hovedudvalg. 

Yderligere oplysninger

Sygefraværet på de fem arbejdspladser fra marts 2019 til marts 2020. Opgjort som gennemsnitligt antal dage pr. medarbejder. I parentes tallene for sygedage i 2019 og 2018:
7,4 dage (9,3 – 16,6)
10,4 dage (12,2 – 17,9)
15,6 dage (13,7 – 22,7)
15,0 dage (16,5 – 25,8)
15,1 dage (18,3 – 24,2)

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Task Force har virket: Sygefravær fortsætter med at falde på arbejdspladser' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger