Peter Møller kåret som Årets Guld-Harald

Rudi Nielsen overrakte statuetten til Peter Møller.

Peter Møller kåret som Årets Guld-Harald

6. juli 2020 - kl. 19:07 - af

Fodboldspilleren, sportskommentatoren og nu fodbolddirektør i DBU, Peter Møller, er blevet kåret som ”Årets Guld-Harald 2020”.

Det skete ved en ceremoni i Arena Nord i Frederikshavn, der stadig er i gang mens disse linjer skrives.

Peter Møller er 48 år og født i Frederikshavn. Han har fået sin fodboldopvækst i LKB Gistrup og spillet i AaB fra 1980 og frem til 1993. Derefter fulgte 3 år i FCK, hvorefter den professionelle karriere er gået via Brøndby, PSV Eindhoven i Holland, Real Oviedo i Spanien og igen retur til FCK i perioden 2001–2005.

Peter Møller har været med til at vinde 4 danske mesterskaber – henholdsvis 2 med Brøndby og 2 med FCK.

Peter Møller har i sin aktive karriere spillet 20 landskampe for Danmark og scoret 5 mål på landsholdet.

Som start på arrangementet bød FFI’s Pauli Jørgensen velkommen. Han fortalte lidt om Harald Nielsens tilknytning til samt tid og karriere i Frederikshavn. Tordenskjoldsgarden var med til at festliggøre arrangementet ved at spille et par numre, efterfulgt af tale ved borgmester Birgit S. Hansen, der roste initiativet og glædede sig over muligheden for at hædre sportsfolk.

Arena Nords administrerende direktør, Per Malmberg, fortalte historien om prisen og statuen, som hver har en værdi af 25.000 kr. Sammen med direktør Morten Kock fra Spar Nord-fonden blev prisen yderligere introduceret, inden Harald Nielsens hustru, Rudi Nielsen – også kendt som den første ”Mie” i ”Far til Fire”-filmene – talte og overrakte statuetten til Peter Møller. Samtidig med æren fulgte en check og et diplom.

Bag beslutningen om at tildele Peter Møller årets pris og den medfølgende hæder og ære står en komité bestående af Rudi Nielsen, Morten Kock, tidligere 1. divisionsspiller Jens Jørgen Calundan, chef for public affairs i Dansk Idrætsforbund Poul Broberg, Pauli Jørgensen samt Per Malmberg.

Prisen uddeles til en fodboldspiller, et hold, en klub eller en holdleder, som har gjort en ekstraordinær indsats med udspring i Nordjylland, og som der er blevet lagt mærke til – også uden fopr det nordjyske.

Prisen uddeles til en fodboldspiller, et hold, en klub eller holdleder, som har gjort en ekstraordinær indsats med udspring i Nordjylland, og som er blevet lagt mærke til – også udenfor det nordjyske.

Afslutningsvis takkede Peter Møller for den tildelte hæder, som han udtrykte megen stolthed over at modtage.

I 2019 modtog nuværende AGF-træner David Nielsen prisen som Årets Guld-Harald. Med hæderen er det samtidig håbet, at Harald Nielsens sportsånd kan leve mange år fremover.

 

Legendariske Harald Nielsen

Den legendariske målsluger Harald Nielsen blev født den 26. oktober 1941 i Frederikshavn. Han var i 1959 med til at spille Frederikshavn i den bedste fodboldliga i Danmark og blev samtidig topscorer i ligaen.

Kun 17 år gammel debuterede han på det danske fodboldlandshold i 1959. Han er stadig den yngste debutant på landsholdet.

I 1960 var han med til sammen med landsholdet at vinde sølvmedalje ved OL i Rom og blev turneringens topscorer med 6 mål. I 1961 blev han professionel fodboldspiller i italienske Bologna FC, hvor han desuden i 2 år blev topscorer i Serie A og vandt det Italienske mesterskab med Bologna i 1964.

I 1967 indgår Bologna og Inter Milano en handel om Harald Nielsen som på det tidspunkt gjorde Harald til verdens højst betalte fodboldspiller. Harald sluttede sin karriere i 1970 i Sampdoria.

I årene efter sin aktive sportskarriere opbygger Harald Nielsen – sammen med Rudi Nielsen – et erhvervseventyr. Harald Nielsen døde den 11. august 2015.
I 2016 blev pladsen foran Arena Nord navngivet Harald Nielsens Plads, og i 2018 blev statuen af Harald Nielsen afsløret efter en flot donation fra Spar Nord-fonden på 1,7 millioner kr.

 

Statuen af Harald

Broncestatuen af Harald Nielsen er i tæt samarbejde med Rudi Nielsen, Spar Nord og Arena Nord udført af den internationale kunstner Christian Svendsen fra Ålbæk.

Christian Svendsens vej til dagens kunstneriske udtryk har været lang og gennem emotionelle udtryksformer som udøvede musiker og komponist.
Christian Svendsen har udført en lang række udsmykningsopgaver i ind- og udland foruden kirkeudsmykninger og virksomhedsudsmykninger.

 

Tekst og fotos: Per Rye

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Peter Møller kåret som Årets Guld-Harald' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger