Ældres livshistorier udkommer på tryk

Ældres livshistorier udkommer på tryk

9. juli 2020 - kl. 11:04 - af

Midt i corona-krisen er mange ældre mere isolerede end før. Det har Socialudvalget i Frederikshavn Kommune stort fokus på, og en tværgående arbejdsgruppe i kommunen har sat forskellige indsatser i gang – fx ringer frivillige og interviewer isolerede ældre om deres liv og skriver deres livshistorie.

Coronapandemien har isoleret mange ældre, og det har optaget Socialudvalget i Frederikshavn Kommune at sætte tiltag i gang, der kunne glæde de ældre i en særlig svær tid. Ulla Harriet Jensen, der er projektleder i Styrk Fællesskabet på Ældreområdet i Frederikshavn Kommune, fik en idé: Hvad nu, hvis frivillige i vores kommune kunne ringe og interviewe de isolerede ældre og spørge ind til deres liv og efterfølgende skrive deres livshistorie – eller dele af den? Denne nye kontakt mellem mennesker vil være med til at styrke fællesskabet – hver for sig og vil gøre en forskel både for den ældre medborger og for den frivillige.

– Der var ikke langt fra idé til handling – og via et opslag på kommunens Facebookside, var der hurtigt 11 skribenter, der meldte sig. Nogle har været i gang og har afleveret livshistorien, mens andre venter på, at det også bliver muligt at mødes fysisk, fortæller Ulla Harriet Jensen, projektleder i Styrk Fællesskabet på Ældreområdet i Frederikshavn Kommune.

En af skribenterne, Tove Varmløse Malmberg har interviewet 88 årige Søren, og Tove fortæller, at det har været meget berigende at tale med Søren:

– Jeg har snakket med Søren i telefonen flere gange, og det har været fantastisk spændende at lytte til Sørens fortælling om sit liv. Efter et stykke tid tøede Søren helt op, og han fortalte små anekdoter og en spændende historie om en svunden tid. Historier, som jeg efterfølgende har afleveret til Søren. Jeg fornemmer, at Søren har været rigtig glad for, at nogen havde lyst til at høre om hans liv – jeg har i hvert fald elsket at snakke med Søren om gamle dage, fortæller Tove Varmløse Malmberg.

Livshistorier udgives på tryk
Mange ældre borgere mellem 80 og 100 år har allerede fortalt deres egen historie, og idéen er vokset hen af vejen. Ulla Harriet Jensen har fået mange positive tilkendegivelser, og flere har spurgt, om livshistorierne ikke skulle trykkes og udgives, så mange flere kan læse de spændende livshistorier?

– Hvert eneste menneske har en historie, og det er fantastisk, at så mange ældre borgere har fortalt deres livshistorie til de frivillige og gerne vil dele historierne med andre. Nu er vi gået i gang med at søge forskellige fonde, så vi kan udgive en bog, hvor livshistorierne bliver trykt sammen med billeder af fortællerne, fortæller Ulla Harriet Jensen.

Ulla Harriet planlægger også at få produceret en plancheudstilling, som kan flyttes rundt til forskellige aktivitets- og plejecentre, biblioteker og kulturhuse i kommunen.

– Livshistorieprojektet giver mening for mange, og det har givet energi her i corona-tiden. Vi drømmer om, at vi kan samle deltagerne til en bogudgivelsesdag til efteråret. Det kunne være fantastisk hyggeligt for både skribenterne og for de ældre, og det ville være en dejlig måde at afrunde projektet på, siger Ulla Harriet Jensen.

Der er fortsat mange ensomme ældre og livshistorier, der mangler at blive fortalt. Coronapandemien er ikke slut endnu, og mange ældre må fortsat leve isoleret fra andre og kan ikke deltage i aktiviteter for ældre.

– Har du lyst til at lære en ældre medborger at kende og nedfælde denne borgers livshistorie, så er du meget velkommen til at kontakte mig. Det vil også være dejligt, hvis der er nogle unge, der har lyst til at være med, slutter Ulla Harriet Jensen.

Frivillige kan kontakte Ulla Harriet Jensen på mail: ulhj@frederikshavn.dk eller telefon 24 21 55 84.

Livshistorieprojektet er udviklet og realiseret under coronakrisen i foråret 2020 for at imødekomme isolation og ensomhed hos ældre borgere i Frederikshavn kommune

Livshistorieprojektet er en del af Styrk Fællesskabet.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Ældres livshistorier udkommer på tryk' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger