Stille uge på strandene – men livredderne har haft travlt

Palmestranden den 8. juli: Livredderne spotter en dreng på en SUP ca. 200 meter ude fra kysten. SUP-boardet er blevet taget af fralandsvinden, og en af livredderne svømmer ud til drengen og får bjærget ham og SUP-boardet sikkert ind til kysten, hvor drengen overdrages til forældrene, og de får alle en snak om fralandsvind. Drengen er i god behold.

Stille uge på strandene – men livredderne har haft travlt

15. juli 2020 - kl. 6:40 - af

Når vejret ikke er til at ligge på stranden i timevis eller til lange badeture, så bruger danskerne vandet på en anden måde. Igen i år har rigtig mange kastet sig over den populære vandsport Stand Up Paddle (SUP), hvor man står på et langt surfbræt og padler sig frem. SUP er både rigtig sjovt og god træning, men mange glemmer at tænke på sikkerheden, og det har allerede ført til flere farlige situationer på havet i denne sommer.

I sidste uge måtte livredderne fra TrygFonden Kystlivredning flere gange i vandet for at hente SUP’ere i land, der var blevet taget af vinden, og det får nu livredderne til at advare mod især oppustelige SUP i fralandsvind.

– Vi kan se på strandene, at der er rigtig mange, der i denne sommer har kastet sig over SUP, og mange af de SUP-boards, som vi ser på vandet, er oppustelige. Et oppustelig SUP-board agerer fuldstændig som et stort badedyr, når der er vind. Jeg tror, at de fleste ved, at det ikke er særlig smart at tage ud på en kæmpe oppustelig enhjørning i fralandsvind, men vi har oplevet, at både børn og voksne tager ud på oppustelige SUP-boards i fralandsvind, og i sidste uge måtte vi redde flere personer på SUP-boards i land, siger Anders Myrhøj, kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning, og fortsætter:

– SUP er en virkelig sjov vandsport, som jeg også selv dyrker flittigt med mine børn i min fritid, og det er en sport, der er let at komme i gang med. Der findes masser af steder rundt om i landet, hvor man kan leje SUP-boards. Jeg ved, at mange af de udlejere er rigtig gode til at tale sikkerhed, men jeg vil alligevel opfordre til, at alle – både udlejere og lejere – er opmærksomme på, at oppustelige SUP-boards er en dårlig idé i fralandsvind. Jeg vil også anbefale, at man tager et kursus eller får en grundig introduktion, inden man kaster sig over SUP for første gang.

Danskerne er vilde med SUP

I Søsportens Sikkerhedsråd glæder man sig over den SUP-kultur, som har vundet frem i Danmark i de seneste år.

– I de seneste år har vi set, at danskerne er blevet helt vilde med SUP, og vi glæder os over danskernes lyst til at bruge vandet. Det er dog vigtigt, at sikkerheden er i top, når man skal på vandet. Her skal voksne og erfarne sejlere og SUP’ere gå forrest og vise, at man skal tage sikkerheden seriøst ved blandt andet at have vest på. Vi støder tit på en skrøne om, at vesten hæmmer bevægelserne og kan gøre det svært at komme op på boardet, men de fleste veste er i dag så små og fikse, at de egner sig glimrende til SUP, og man løber en meget stor og unødig risiko ved at lade vesten blive hjemme, siger Sten Emborg, specialkonsulent i Søsportens Sikkerhedsråd.

Kystlivredningschefens gode råd til en sjov og sikker tur med SUP

Tag et kursus eller få en grundig introduktion, før du tager ud for første gang 

Hav svømmefærdighederne i orden – og hvis du har børn med ud, så sørg også for, at de er habile svømmere

Sørg for at have vest på og hav altid en sikkerhedsline mellem dig og boardet – også kaldet en leash

Vær opmærksom på fralandsvind og brug appen ”SejlSikkert”, der viser vindforholdene lige dér, hvor du er

Tag ikke ud alene, og medbring altid en telefon i et vandtæt etui

Kystlivredningschefens råd er baseret på Søsportens Sikkerhedsråds anbefalinger og på egne af erfaringer med at være på vandet i mange år. 

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Stille uge på strandene – men livredderne har haft travlt' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger