Nationale fonde og lokale aktører bakker op om musikalsk urværk
20. juli 2020 - kl. 8:33 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Med store private fonde i ryggen bliver det publikumsinddragende installationsværk URVÆRK nu en realitet i Frederikshavn i forbindelse med det landsdækkende initiativ ”Sammen om kunsten”. Projektet URVÆRK er en musikalske oplevelse i 360 grader og blevet til i samarbejde mellem komponist Mathias Madsen Munch, Frederikshavn Kommune og Fonden Tordenskiold.
Komponist Mathias Madsen Munch og lyddesigner Anders Amdisen, begge født og opvokset i Nordjylland, får i denne måned premiere på et nyskrevet interaktivt værk, der etableres rundt om Krudttårnet i Frederikshavn. Værket har premiere i det fri onsdag d. 29. juli, hvor el-violinist Jens Elfving sætter strengene i svingninger til de 12 opsætninger, som spiller frem til lørdag d. 1. august.
Initiativet “Sammen om kunsten” blev i juni søsat i samarbejde mellem Statens Kunstfond, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Augustinus Fonden, Bikubenfonden og Det Obelske Familiefond med støtte fra kulturministeren. Med indsatsen har kunstnere haft mulighed for at søge støtte til udvikling og afholdelse af nytænkende kunstoplevelser og formidlingsformater inden for rammerne af coronakrisens restriktioner.
I Frederikshavn var de hurtige til at gribe muligheden for at stå sammen om kunsten, da komponist Mathias Madsen Munch præsenterede idéen om at etablere en interaktiv musikalsk oplevelse i 360 grader foran byens ældste bygningsværk, Krudttårnet fra 1690. I URVÆRK bevæger publikum sig rundt med sikker afstand til de øvrige gæster, mens de oplever ny klassisk musik på nærmeste hold på rejsen rundt om tårnet. Inden publikum selv skal på banen, bliver de introduceret til værket af kunstnerne bag installationen, når urværket trækkes op kl. 12:00, 13:30 og 19:00. Adgangen til værket er ganske gratis og åben for alle publikumsgrupper fra 29. juli til 1. august.
I et samarbejde mellem Mathias Madsen Munch, Fonden Tordenskiold, Kultur- og Fritidsudvalget og Udvikling og Erhverv i Frederikshavn Kommune blev rammerne for projektet fastlagt på rekordtid, med en sådan appeal, at det lykkedes at skaffe opbakning fra to af landet største private fonde:
– Det er vigtigt for Augustinus Fonden at bidrage til udviklingen af den skabende kunst ved både at støtte det etablerede og det eksperimenterende. Derfor har det været særlig interessant at følge den innovationskraft, som mange aktører viser under corona-krisen. Vi glæder os over at kunne bidrage til at styrke det kulturelle fællesskab i hele landet netop nu, hvor kulturlivet er udfordret, siger Frank Rechendorff Møller, adm. direktør i Augustinus Fonden, der har støttet premieren på URVÆRK med 75.000.
Også Aage og Johanne Louis-Hansens Fond har støttet URVÆRK generøst. Fonden har lagt særlig vægt på at støtte projekter, der udvikler nytænkende og eksperimenterende formater med fokus på langsigtet forankring. Og her har URVÆRK gjort sig bemærket som et værk, der inviterer publikum inden for i den klassiske musik på en tilgængelig og interaktiv vis.
– Det er helt exceptionelt, at vi er lykkedes med at skaffe så markant en opbakning til etableringen af URVÆRK. Det kan kun lade sig gøre, når der er lokal handlekraft og fælles visioner på plads, og derfor glæder vi os til at præsentere værket 12 gange fra onsdag 29. juli til lørdag 1. august, siger komponist Mathias Madsen Munch, der siden start juni har arbejdet i døgndrift på at få projektet på plads.
Ud over moralsk opbakning har Frederikshavn Kommunes Frie Midler bakket op med økonomisk støtte til installationsværket, der består af 12 forbundne højttalere, som etableres i en ring rundt om Krudttårnet. De 12 højttalere repræsenterer hvert sit musikalske klokkeslæt i urværket og kommer efterfølgende kommunens kulturliv til gavn, så den lokale forankring kan sikres.
– Som formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Frederikshavn Kommune er jeg utroligt glad for, at det er lykkedes at stable et så ambitiøst kunstprojekt som URVÆRK på benene, der har øje for, at alle publikumsgrupper skal inviteres inden for i den klassiske musik. Vi har oplevet en imponerende opbakning til at realisere værket lokalt, og det er fantastisk at se, hvordan hele setuppet omkring værket nu forankres på tværs af kommunens kulturinstitutioner. At det er lykkedes at få to store nationale fonde som Augustinus Fonden og Louis-Hansen Fonden til at støtte dette nyskrevne performanceværk i Frederikshavn fortæller mig, at kulturaktørerne i byen er med på at rykke hurtigt og slå til, når mulighederne byder sig, og vi håber at URVÆRK afføder nye innovative idéer i de kommende år, siger udvalgsformand Mette Hardam.
Samme Hardam sidder i bestyrelsen i Fonden Tordenskiold, som var de første til at sige ja til at udvikle URVÆRK foran Krudttårnet. Fonden har i 2020 haft særligt fokus på publikumsudviklingen på pladsen foran tårnet, og på hvordan musik og kultur formidles under de særlige corona-vilkår:
– I 2020 satser vi benhårdt på at udvikle nye tilbud til vores publikum, så vi også bruger situationen under corona til at skabe anderledes formidlingsformer. Hele sommeren er pladsen foran Krudttårnet derfor omdannet til åbent kulturhus, hvor publikum, små som store, har gratis adgang til aktiviteter middag og aften. Ugerne op til opsætningen af URVÆRK opfører vi den virtuelle video-koncert “FREDERIKSHAVN -Storhed, Fald, Genrejsning” som via videoskærme i kæmpeformat formidler Frederikshavns historie i et hidtil uset setup. Og herefter er vi utroligt glade for at kunne præsentere URVÆRK, der ligeledes bliver en musikalsk oplevelse uden sidestykke i 360 grader, siger Jan Michael Madsen, direktør for Fonden Tordenskiold, der i samarbejde med Frederikshavn Havn har igangsat udviklingen med strategien ‘Krudttårnet – Vartegn & Kultur’.
Aktørerne bag URVÆRK er allerede i gang med at udtænke, hvor og hvornår værket skal genopsættes i 2021.
– Vi har forpligtet os på at udvikle projektet i de kommende år, så vores tilgang til formidlingen af den klassiske musik kan komme så mange mennesker til gode som muligt. I første omgang er fokus rettet mod premieredagene i slutningen af juli, hvor kulturhungrende danskere og turister fra nær og fjern inviteres inden for til urpremiere på værket. URVÆRK er naturligvis åbent for alle, også dem der ikke er vant til at opleve ny klassisk musik. Vi gør alt, hvad vi kan, for at musikken bliver så tilgængelig for så bred en publikumsgruppe som muligt, så både store og små kan få en anderledes musikalsk oplevelse i 360 grader, siger komponist Mathias Madsen Munch, der er i fuld gang med prøverne på værket sammen med Jens Elfving og Anders Amdisen.
URVÆRK opføres i alt 12 gange i løbet af uge 31:
Onsdag d. 29. juli kl. 12:00, 13:30 og 19:00 foran Krudttårnet i Frederikshavn
Torsdag d. 30. juli kl. 12:00, 13:30 og 19:00 foran Krudttårnet i Frederikshavn
Fredag d. 31. juli kl. 12:00, 13:30 og 19:00 foran Krudttårnet i Frederikshavn
Lørdag d. 1. august kl. 12:00, 13:30 og 19:00 foran Krudttårnet i Frederikshavn
Der er gratis adgang til værket, som også gennemføres i tilfælde af let regn.
Medvirkende
El-violinist: Jens Elfving
Lyddesign: Anders Amdisen
Komposition: Mathias Madsen Munch
på www.mathiasmadsenmunch.dk/urvaerk kan I læse mere om værket og finde yderligere info om komponisten og de medvirkende.
på www.krudttårnet.dk findes yderligere info om programmet foran Krudttårnet og de øvrige aktiviteter, der foregår i regi af Fonden Tordenskiold i juli/august 2020.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Nationale fonde og lokale aktører bakker op om musikalsk urværk' til en bekendt