Hjælpen til de ledige er yderst utilstrækkelig
9. november 2020 - kl. 9:47 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Af Finn Jenne formand, 3F Frederikshavn, Eva Obdrup, forretningsfører, 3F A-kasse:
Coronapandemien har gjort, at rigtig mange danskere har mistet deres arbejde. Og med fortsat uvished om, hvornår vi har Covid-19 sygdommen under kontrol, er mulighederne for at finde et nyt job stærkt begrænsede for tiden.
Hjælpepakker til erhvervslivet vedtages i flæng, men hvor er hjælpen til dem, hvis jobs alligevel ikke står til redde?
I sidste uge vedtog man i folketinget, at dagpengeperioden suspenderes i to måneder. Her må vi tage hatten af for politikerne, der har udvist en forbilledlig kreativitet. De har fundet en måde, hvorpå de foregiver at hjælpe gruppen af ledige uden overhovedet at gøre det.
Forestil dig dette: Du har fået skåret en tredjedel af din indtægt fra, og hjælpen er så, at du får lov til at forblive i begrænset indtægt en lille smule længere, hvis det ikke lykkes dig at finde et job inden for to år. Det er vist de færreste ledige, der klapper i deres hænder på grund af dén aftale.
Og det er ikke fordi, der er så få ledige i øjeblikket. Bare her i Frederikshavn er ledigheden blandt 3F-medlemmerne steget med 28 pct. fra februar til september i år. Det er saftsusemig en stigning, der er til at tage og føle på!
Den hjælp, som denne gruppe har brug for, er en sikring af deres indtægtsgrundlag. Sagt på dansk: Dagpengesatsen skal være højere. Så simpelt er det.
Dagpengene er løbende blevet udhulet over de sidste 15 år, og hvad der før i tiden rakte til 10 måneder, skal nu række til 12. Det er ikke fair. Samtidig ser vi, at aftalen om arbejdsfordeling blandt andet bygger på en sats, der svarer til 120 pct. af dagpengene. Mon ikke det er et udtryk for, at politikerne godt ved, at det generelle dagpengeniveau er for lavt?
Men når prisen for en højere dagpengesats udregnes i finansministeriet, bliver de økonomiske konsekvenser altid af astronomiske dimensioner. Det skyldes, at man tillægger den såkaldte “dovenhedseffekt” stor styrke. Men virkeligheden er jo, at langt, langt de fleste danskere ønsker at gå på arbejde, ønsker at være en del af et arbejdsfællesskab og ønsker at forsørge sig selv.
Så lad os prøve det af og sætte dagpengene op. Så vil det vise sig, at regnedrengenes kalkuler er ude af trit med virkeligheden.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Hjælpen til de ledige er yderst utilstrækkelig' til en bekendt