
De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af solgte sommerhuse i fĂžrste halvĂ„r af 2020 er 54 pct. hĂžjere samme periode i 2019 â og det hĂžjeste nogensinde. Til de mange nybagte sommerhusejere har Forsikringsselskabet Topdanmark en rĂŠkke gode rĂ„d til at fĂ„ gjort sommerhuset vinterklar.
FrostfĂŠlden kan klappe for mange nye sommerhusejere
18. november 2020 - kl. 9:46 - af Michael Egelund (WebRedaktĂžr)
Antallet af solgte sommerhuse er i 2020 det hĂžjeste nogensinde, og de mange nye sommerhusejere gĂ„r nu deres fĂžrste vinter i mĂžde. FrostsprĂŠngte rĂžr er en klassisk âbegynderfejlâ for nye sommerhusejere, men det kan nemt undgĂ„s med et par enkle tiltag.
For den garvede sommerhusejer er november lig med Ärets sidste tur i sommerhuset for at gÞre huset klar til vinterens kulde. Anderledes er det for helt nye sommerhusejere, som mÄske ikke er opmÊrksomme pÄ risikoen for at fÄ en vandskade, nÄr frosten sÊtter ind.
âHos nye sommerhusejere ligger det ikke pĂ„ rygraden, hvordan sommerhuset gĂžres klar til at modstĂ„ frostvejr. Da ekstraordinĂŠrt mange danskere i Ă„r har kĂžbt deres eget sommerhus, sĂŠtter vi derfor sĂŠrligt fokus pĂ„, hvordan man undgĂ„r frostskader i sommerhuset,â siger Martin Wamsler, skadechef for bygningsskade i Topdanmark.
De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af solgte sommerhuse i fĂžrste halvĂ„r af 2020 er 54 pct. hĂžjere samme periode i 2019 â og det hĂžjeste nogensinde. Til de mange nybagte sommerhusejere har Forsikringsselskabet Topdanmark en rĂŠkke gode rĂ„d til at fĂ„ gjort sommerhuset vinterklar.
âFor at undgĂ„ frostsprĂŠngninger rĂ„der vi altid til at have lidt varme pĂ„ i alle sommerhusets rum i lĂžbet af vinteren, og samtidig sĂžrge for at lukke for vandet og ikke mindst huske at tĂžmme rĂžrene for vand,â siger Martin Wamsler, skadechef for bygningsskade i Topdanmark.
IfÞlge tal fra Topdanmark sker frostskaderne isÊr i januar, februar og marts mÄned. Det skyldes ofte, at sommerhusejere har glemt at lukke ordentligt ned for vandet eller glemt at lade varmen vÊre tÊndt.
RĂžr fryser hurtigt til
NÄr en periode med temperaturer omkring eller lige under nul bliver aflÞst af lavere minusgrader, kan vandet i rÞrene hurtigt fryse til og skabe en frostsprÊngning.
âVandskaderne er nĂŠsten altid forbundet med store gener for sommerhusejerne, fordi det tager lang tid at affugte gulve og vĂŠgge, inden skaderne kan udbedres, og selve skaderne kan i vĂŠrste fald vĂŠre meget ĂždelĂŠggende for huset,â siger Martin Wamsler.
Sommerhusejere er generelt gode til at tage deres forholdsregler om vinteren. Men er uheldet ude, og frosten fÄr bugt med et vandrÞr eller sommerhuset, eksempelvis pÄ grund af en uforskyldt strÞmafbrydelse, som har lukket for varmen, kan skaden vÊre dÊkket af bygningsforsikringen.
âMen det forudsĂŠtter, at man har fulgt kravet om at have varme pĂ„. Skyldes frostsprĂŠngningen, at du har lukket for varmen, er der ikke dĂŠkning pĂ„ sommerhusforsikringen,â siger Martin Wamsler.
FAKTA: NĂ„r vinteren viser tĂŠnder â gode rĂ„d mod frostskader
Med disse gode rÄd kan du forebygge frostsprÊngninger i dit sommerhus:
âą Luk for vandet ved hovedhanen og tĂžm alle vandrĂžr
âą SĂžrg for tilstrĂŠkkelig opvarmning af huset, sĂ„ alle rĂžr holdes frostfrie â ogsĂ„ vandrĂžr i skunkrum, pĂ„ loftet etc.
âą SĂžrg for at frostsikre toilettet og kom miljĂžvenlig frostvĂŠske i alle aflĂžb
⹠AflÄs mÄlerbrÞnden (hvis det er muligt), sÄ stophanen ikke kan Äbnes
âą TĂžm vaske- og opvaskemaskine for vand
Risikoen for frostsprĂŠngninger er stĂžrst, hvis:
⹠Der er hÄrd frost
⹠Vandet i rÞrene stÄr stille
⹠RÞrene pÄ loftet ikke er isolerede
âą RĂžrene ligger i et rum uden isolering
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'FrostfĂŠlden kan klappe for mange nye sommerhusejere' til en bekendt