Undgå at blive snydt af cyberkriminelle på Black Friday

Undgå at blive snydt af cyberkriminelle på Black Friday

25. november 2020 - kl. 10:46 - af

Black Friday nærmer sig med hastige skridt og overalt gør shoppere sig klar til at udnytte de fantastiske tilbud, weekenden omkring den 27. november kommer til at byde på. Hvad end det er online eller i butikkerne, så ruster både forbrugere og forhandlere sig til årets største shoppingdage. Men de er ikke de eneste – cyberkriminelle forbereder sig i lige så høj grad på at lokke pengene ud af deres intetanende ofre. Bitdefenders ekspert fortæller her, hvad du skal holde øje med.

Onlinehandlen er steget markant under coronakrisen, og derfor vil der med al sandsynlighed blive slået rekorder på og omkring Black Friday i år. Ifølge FDIH blev der i 2019 købt for over 750 millioner kr. over nettet på Black Friday, og det gør ganske enkelt dagen til en aldeles lukrativ mulighed for cyberkriminelle.

Derfor må vi også forvente, at der kommer til at være en del forsøg på at snyde forbrugerne, fortæller Bitdefenders sikkerhedsekspert, Liviu Arsene: “Cyberkriminelle er lige så meget ude efter gode tilbud, som forbrugerne er. Forskellen er bare, at for de kriminelle er det gode tilbud alle de muligheder, der opstår på en dag som Black Friday. Der er mange penge, der skifter hænder, særlige tilbud sendes ud via mail, tilbuddene er tidsbegrænsede, hvilket gør folk mere impulsive i deres handlinger. Så set fra en cyberkriminels synspunkt, så er tiden omkring Black Friday nærmest et rent tag-selv-bord af muligheder for at snyde folk for deres penge.”

Lad ikke det gode tilbud løbe af med dig – med det samme
Selvom nettet nærmest flyder over med gode tilbud, så er det vigtigt at holde hovedet koldt, forklarer Arsene: “Det hele går lidt stærkere på Black Friday, da en del også køber deres julegaver på samme tid til en god pris. Og med et tikkende ur hængende over hovedet i form af de tids- eller mængdebegrænsede tilbud, så vil nogle desværre ende med at kaste god digital sikkerhed overbord for at nå det hele. Så det vigtigste råd er at tage en dyb indånding og huske på disse fem råd:”

• Hold dig til det, du kender – rigtig mange vil holde øje med webbutikker og sociale medier for at finde de bedste tilbud. Hvis du skal til at klikke på et link i en mail eller på et opslag på f.eks. Facebook, så sikr dig, at linket kommer fra en reel forhandler. Med de mange tilbud i omløb vil der helt sikkert også være phishing-angreb, der finder sted, hvor de kriminelle udgiver sig for at være en forhandler med et godt tilbud. Inden du klikker på linket, kan det i stedet være en idé at finde tilbuddet direkte på forhandlerens hjemmeside, og er der tale om en forhandler, du ikke kender i forvejen, så søg efter omtale på nettet. Er du stadig det mindste i tvivl, så lad være med at trykke på linket.

• Brug e-mærket – E-mærket er en certificeringsordning for danske webbutikker, der garanterer forbrugerne, at de kan handle sikkert på den pågældende side. Er du i tvivl om en webshop har mærket, kan du søge efter den på e-mærkets hjemmeside, emaerket.dk.

• Skift til unikke kodeord – ved at have unikke kodeord til samtlige af de konti, du måtte have på diverse webbutikker, så sikrer du dig, at kriminelle, der har fået fat i et kodeord til én konto, ikke kan bruge det på en anden.

• Aktivér tofaktor- eller multifaktor-godkendelse – Selv hvis de kriminelle har fået fat i dine loginoplysninger, så vil tofaktor-godkendelse beskytte dig mod, at de udnytter din konto og samtidig gøre dig opmærksom på deres forsøg.

• Betalingskort-alarmeringer – Hvis det er muligt, så sæt alarmeringer op til dine betalingskort, så du modtager en SMS når det bliver brugt. På den måde opdager du det med det samme, hvis cyberkriminelle har fået fat i dine betalingsoplysninger, så du kan stoppe dem hurtigst muligt.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Undgå at blive snydt af cyberkriminelle på Black Friday' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger