Guide: Forrudefrost kan koste kørekortet

Guide: Forrudefrost kan koste kørekortet

5. december 2020 - kl. 8:48 - af

Hvis dug, sne eller is hæmmer udsynet fra førersædet, kan politiet give dig store bøder og i værste fald frakende dig kørekortet. Her får du en kort guide til et godt udsyn til trafikken.

Ifølge DMI er der mulighed for nattefrost i slutningen af denne uge, og selvom vejret længe har været mildt og ustadigt, går vi sandsynligvis mod koldere tider. Med de kolde morgener følger frost på bilruderne, som kan være lidt af en tidsrøver at få væk i de travle morgentimer. Nogle bilister fristes måske derfor til at køre afsted med et mindre ’udkigshul’ i førersiden. Men det er slet ikke nok rent sikkerheds- og lovmæssigt.  

I de senere år har politiet med god grund øget deres fokus på bilisternes sigtbarhed om vinteren, hvor dug og frost på ruderne kræver, at du klargør bilen om morgen, inden du bevæger dig ud i trafikken.

”Der skal mindst være 50 procent udsyn gennem ruderne, og politiet er især opmærksom på forruden samt sideruderne. Det dur ikke at køre af sted og lade bilens varmeanlæg klare dug og is undervejs, og varmt vand på bilens iskolde ruder er en dårlig idé, fordi ruden i værste fald kan revne, hvis varmepåvirkningen af vandet er for høj,” siger Claus Møller Sørensen, chef for Marked Bilist i energiselskabet OK, der er Danmarks største tankstationskæde.

Sådan skal du gøre
Der er flere måder, hvorpå du kan afise eller afrime ruderne. Det bedste er at tænde for bilens motor, og sætte ventilationssystemet til at varme forruden op, mens bilen er parkeret. Hvis der er is på ruden, er der ikke andet for, end at tage en tur rundt med isskraberen.

De bedste redskaber til at fjerne rim og is er kombinationen af en isfjerner-spray og en dobbeltsidet skraber, hvor den ene side har en gummibelægning til rim og dug, mens den anden side har en plasticbelægning til hårdere is og sne. Er bilen dækket med meget sne, er en simpel håndkost det bedste værktøj.

Du bør kunne få is- og rimfri ruder på under fire minutter. Kører du afsted med begrænset udsyn, så kan du risikere en frakendelse af kørekortet og i mildere tilfælde en bøde på 1.000 til 1.500 kroner, afhængig af hvor lidt du kan se ud af ruderne.

Husk at sidespejle, lygter og nummerplade også skal være fri for is og sne på de dage, hvor man vågner op til et sneklædt landskab.

Redskaber til at fjerne ‘frosten’:

  • Dobbeltsidet skraber med én gummibelagt side til dug og rim samt en hård side til is
  • Isfjerner på spray
  • Håndkost til at feje sne af ruderne, forlygter og bilen generelt
  • En låsespray i tilfælde af en frossen lås. Forebyg eventuelt ved at benytte en silikonestift til gummilisterne i døren.
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Guide: Forrudefrost kan koste kørekortet' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger