Er du klar til at søge tilskud til energirenovering?
8. december 2020 - kl. 8:58 - af Henrik Christensen
Har du oliefyr? Utætte facadevinduer? Eller u-isoleret loft? Så har du nu mulighed for at renovere med tilskud. Hold øje med Bygningspuljen, der åbner om kort tid, som boligejere kan ansøge om tilskud til mange forskellige energiforbedringer, fra udskiftning af ovenlysvinduer til varmepumpe. Det kan godt betale sig at gøre klar til at ansøge på forhånd. Pengene bliver nemlig fordelt efter først-til-mølle-princippet – OG det kræver man har et gyldigt energimærke for at komme i betragtning.
I 2021 er der afsat 375 millioner til energitilskud. Energistyrelsen vil senere – inden nytår, har de tidligere sagt – melde ud, hvornår puljen mere præcist åbner for ansøgninger i første kvartal i 2021. Puljen vil som sagt fungere efter først-til-mølle princippet, ligesom den første pulje fra oktober i år gjorde, og derfor er det en god idé at være forberedt, have undersøgt mulighederne og oplysninger og energimærke parat.
”Vi vil gerne sikre, at så mange som muligt får øje på mulighederne for at energirenovere med tilskud. Her i lokalområdet er der stadig mange boliger, der opvarmes med oliefyr, og der kan tilskudspuljen måske være anledning til at skifte til fx den mere energirigtige varmepumpe,” siger Poul Rask Nielsen, projektchef i Energibyen Frederikshavn.
Energirenoveringerne kan være alt fra bedre isolering af loft og vægge, til nye vinduer, udskiftning af oliefyr til grønne varmepumper. Men for at søge skal man have et gyldigt energimærke for boligen, så det kan være en fordel at få det på plads forhånd. Energimærket fortæller om boligens energimæssige tilstand, og man kan man i øvrigt også søge tilskud til at få lavet energimærket.
Puljen, der uddeles af Energistyrelsen, er sat i verden for at skubbe til den grønne omstilling og tilskynde boligejere til at gøre deres hjem mere klimavenlige, så de bruger mindre energi på opvarmning og dermed reducerer CO2-udledningen. Med til fordelene hører, at energirenoveringerne øger boligens værdi, giver bedre komfort og lavere udgifter til el og varme.
”Det kan godt være en stor mundfuld at begynde på en gennemgribende energirenovering, og derfor er der i forbindelse med tilskudspuljen god vejledning til, hvordan man helt konkret griber det an og skridt for skridt undersøger fordele og ulemper, og det anbefaler vi at man tager fat på allerede nu, så man er klar med ansøgningen, så snart puljen åbner,” siger Poul Rask Nielsen.
Frem til 2026 vil der hvert år være en ny pulje, og hvis man får afslag i første omgang, så kan man sende sin ansøgning igen de følgende år. Energibyen Frederikshavn vil efter nytår invitere interesserede til webinar om de praktiske spørgsmål i forhold til ansøgningen, tilskud, energimærke og energirenoveringer.
Få svar på alle detaljer om energitilskud på sparenergi.dk/forbruger/vaerktoejer/tilskudsberegner
Her kan du læse mere om det krævede energimærke https://ens.dk/ansvarsomraader/energimaerkning-af-bygninger/hvad-koster-et-energimaerke
Fakta: For at søge om tilskud skal boligen være registreret som helårsbeboelse. Man skal ansøge om tilskud inden, man går i gang med sit projekt. Man kan bl.a. søge tilskud fra Bygningspuljen som privatperson, andelsboligforening, ejerforening i etageejendom, virksomhed, forening og selvejende institution. Der er gives faste tilskudsbeløb, afhængigt af størrelsen og typen af energiforbedring. Man kan søge via hjemmesiden SparEnergi.dk/tilskud. Her kan man også med en enkel beregner få et bud på, hvor meget man potentielt kan få i tilskud – og hvor mange penge, man kan spare i energiudgifter.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Er du klar til at søge tilskud til energirenovering?' til en bekendt