Er din bolig vinterklar?

Er din bolig vinterklar?

19. december 2020 - kl. 8:51 - af

5 hurtige tjek af din bolig før vinteren melder sin ankomst. 

Vinteren står for døren og forude venter flere måneder med koldt og fugtigt vejr, som kan tære på din bolig. Men med god forberedelse kan boligejere undgå de værste skader, som eksempelvis fugtskader og et forringet indeklima. Byggematerialeleverandøren Cembrit anbefaler her fem tjek, du med fordel kan foretage på boligen, inden vinteren for alvor melder sin ankomst. 

Kalenderen står på december, og danskerne skal endnu en gang vænne sig til dage med koldt, blæsende og vådt vejr, der ikke kun udfordrer humøret, men som også er hård kost for boligen. Vinterens barske vejrforhold kan nemlig lede til alvorlige skader på boligen, og derfor bør boligejere være opmærksomme på, om hjemmet er klar til at modstå vinterhalvårets til tider hårde vejr.

Hos byggematerialeproducenten Cembrit anbefaler man, at boligejere gennemgår boligens klimaskærm for at undgå større skader på boligen:

Det behøver ikke at tage ret lang tid at gennemgå, opdage og udbedre småskader, inden de får alvorlige konsekvenser for boligens tilstand. I den sammenhæng er forebyggelse og vedligeholdelse boligejerens bedste våben, hvis man vil undgå eksempelvis fugtskader, der kan være dyre at udbedre, fortæller teknisk rådgiver hos Cembrit, Casper Christensen.

Cembrit har her samlet fem råd, boligejere bør være opmærksomme på, inden vintervejret er over os:

1 Kig dine vinduer efter i krogene

Tjek, om vindueslisterne er intakte, så du undgår trækgener og fugtskader, der i yderste konsekvens kan resultere i råd. Er ruderne punkterede, skal de skiftes inden det kolde vejr. Punkterede ruder svækker nemlig din boligs isoleringsevne, og det kan medføre betydelige varmetab. Se eventuelt også om hængsler og greb trænger til smøring.

  1. Sørg for, at taget holder tæt

Taget er boligens vigtigste klimaskærm, og det bør jævnligt tjekkes for utætheder – både udvendigt og indvendigt. Når sneen kommer, så husk at tjekke for fygesne på loftet. På den udvendige del af taget skal du sikre dig, at tagplader og tagsten ligger lige og ikke er beskadiget. Har boligen et fladt tag, skal du sikre, at der ikke står vand på taget. Stående vand giver større risiko for fugtskader, og du skal derfor sikre, at taget ikke buler nedad, og at nedbør frit kan passere ned i afløbet. Undersøg også, om ventilationshætter på taget er intakte. 

  1. Tjek facaden for skader

Hvis der kommer fugt i boligens konstruktion, er der risiko for skimmelvækst på indervægge. Derfor bør du sikre dig, at ydermuren er i ordentlig stand, og at den holder tæt. Undersøg for revner, skader, skjolder, mos- og algevækst samt andre tegn på fugt. Tjek også, at fuger er faste og i god stand. Pudsede facader bør undersøges for løst puds, især under vinduer. Du kan undersøge den pudsede facade ved at banke forsigtigt på muren med hånden. Lyder det hult, kan det være tegn på løst puds. Facader med let beklædning, som eksempelvis facadeplader, skal kigges efter omkring døre og vinduer.

  1. Kælderen skal holdes tør

Kældre er særligt udsatte for fugt. Derfor bør du sikre, at boligens udvendige vægge er fri for revner og skader. Sørg for, at alt vand ledes væk fra ydermuren, ligesom du bør rengøre afløbsriste for blade og andet, der kan forhindre vand i passere. Hvis du har en dykpumpe, så tjek også, at den fungerer optimalt.

  1. Hav styr på forsikring og garanti

Uanset hvor grundigt du har forberedt boligen på vintervejret, så kan uheldet alligevel indtræffe. Derfor er det altid en god idé at have overblik over forsikringer og garantier.

Du bør eksempelvis være opmærksom på:

  • Hvor godt du er dækket af garantien på boligens byggematerialer
  • Hvor høj din selvrisiko er
  • Om der er bedre forsikringsmuligheder på markedet

Med god forberedelse undgår du ubehagelige overraskelser, hvis uheldet et ude. Er du alligevel usikker på boligens tilstand efter din undersøgelse, er det altid klogt at kontakte en fagmand, der kan gennemgå boligen sammen med dig.

Om Cembrit

Cembrit koncernen er en af Europas førende virksomheder inden for fremstilling og salg af fibercementprodukter. Byggematerialer i fibercement har særdeles populære egenskaber, herunder et begrænset behov for vedligeholdelse, høj slidstyrke og et konkurrencedygtigt prisniveau.

Cembrit koncernen har sine rødder i Danmark og har siden 1927 arbejdet målrettet med at udvikle nye produkter og forædle fibercementens egenskaber. Cembrit tilbyder i dag en bred portefølje af produkter og løsninger inden for tag og facade til både nybygnings- og renoveringsprojekter.

Cembrit A/S er et af 19 datterselskaber i den internationale Cembrit-gruppe, der har 1.300 ansatte i mere end 20 lande. Produktionen af fibercementprodukter foregår på moderne fabrikker i Finland, Tjekkiet, Polen og Ungarn. Cembrit-koncernen ejes af det svenskeinvesteringsselskab Solix Group, og Cembrits danske hovedsæde ligger i Aalborg.

Læs mere på www.cembrit.dk

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Er din bolig vinterklar?' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger