Næstehjælperne gør julen hjertevarm i Frederikshavn

Fra venstre 3F formand Finn Jenne sammen med Anne Jørgensen, Jannie Sloth Johansen, og Sisse Kirstine Jepsen.

Næstehjælperne gør julen hjertevarm i Frederikshavn

21. december 2020 - kl. 9:11 - af

Har du overvejet at donere 100 kroner til et godt formål? Så burde de måske gå til Næstehjælperne i Frederikshavn.

I disse dage sender de 60 frivillige fra foreningen hundredevis af julekasser og indpakkede julegaver ud af døren på Fiskerihavnsgade.

Her ligger nemlig den lokale Frederikshavner-afdeling af Næstehjælperne, som ganske gratis og af et godt hjerte hjælper de mennesker, der er blevet fanget i fattigdom, enten fordi de er røget ud af dagpengesystemet, er på integrationsydelse eller ungdomsbistandshjælp – eller fordi coronaen har taget deres job. I løbet af en uge kigger 350 familier forbi, og set over en måned kommer 600 forskellige familier og får hjælp på adressen:

– I år har vi fået ekstra mange, der har brug for hjælp, fordi de har mistet deres arbejde. Måske har man lige råd til at beholde bilen, og sidde i lejligheden eller huset, men mad og tøj er der ikke til, og her kan vi hjælpe, siger Jannie Sloth Johansen, der er initiativtager til den fire år gamle forening.

 Fattige i Frederikshavn

Det hele begyndte på Jannis hjemadresse 1. november i 2016. I juni samme år var næstehjælperne startet i København og var i første omgang en protestgruppe mod kontantshjælpsloftet.

Gruppen voksede hurtigt til 15.000 medlemmer på landsplan, og Jannie ville gerne hjælpe til fra sit hjem i Frederikshavn:

  • I den første periode samlede jeg ind i Frederikshavn og sendte flyttekasser til København. Det var dengang, at jeg troede, at der ikke var nogle fattige i Vendsyssel. Men jeg blev klogere.

I løbet af efteråret 2016 fik Jannie lokale henvendelser fra folk i nød, og hendes indsamling voksede sig ud af privaten – videre til et lokale i boligforeningen Vesterbo, og i april i år overtog de lejemålet i Fiskerihavnsgade blandt andet med hjælp fra 3F i Frederikshavn:

  • Vi manglede i den grad penge til husleje. Her har 3F og Finn Jenne hjulpet os enormt langt med en donationen på 60.000.

Pengene er givet ud fra 3Fs synlighedspulje:

– Vi har mulighed for at sætte fokus på en del af vores foreningsliv i Frederikshavn, som det måske er de færreste, der kender. Normalt giver vi et sponsorat til en fodbold- eller håndklub, men med Næstehjælperne har vi fundet en forening, der virkelig trænger, siger Finn Jenne og fortsætter:

  • Vi mener, at det er et vigtigt budskab, at komme ud med. Dels, at der er fattigdom i Danmark – dels, at der er nogle fantastiske frivillige, der gør en forskel, for danskere, der er røget igennem samfundets sikkerhedsnet.

Jannie supplerer:

– Lige nu er der 630 børn i Frederikshavn, der lever under fattigdomsgrænsen. Børn – og familier, hvor det at få tre måltider mad hver dag ikke er en selvfølge. På landsplan er der ifølge tal fra Rockwoolfonden 64.500 børn under fattigdomsgrænsen

Selvværdet vokser

Ud over at Næstehjælperne uddeler mad, tøj og ting til de mennesker, der trænger – så tilbyder de et netværk og et sammenhold for brugerne af stedet.

En af dem er Fie. Hun startede som bruger af Næstehjælperne i 2017. I dag er hun frivillig:

  • Næstehjælperne har givet mig så meget, og nu bidrager jeg med at give lidt igen. Jeg har været på kontanthjælp længe og kæmper med kommunen om at få min førtidspension. Det at være frivillig her 3 gange om ungen hjælper mig helt vildt. Det er blevet en slags medicin for mig – og det hjælper mod den angst, som jeg ellers kæmper med, siger Fie og Jannie supplerer:
  • Fie lever i den grad op til vores motto: Tag hvad du har brug for, og giv selv videre, hvad du kan. Mange af vores brugere er blevet frivillige og vokser af at få en rolle hos os. Det kan starte med at man eksempelvis brygger kaffe en gang hver 14. dag – og stille og roligt giver funktionen måske selvværdet og troen på sig selv tilbage. Præcis som det er sket med Fie. Hun er utrolig vigtig i fordelingen af hjælpen i dag, siger Jannie.

Mere end 60 virksomheder i Frederikshavn har doneret varer til de julekurve, som Fie, Jannie og de andre frivillige i øjeblikket giver væk – og fem dagligvarebutikker giver deres overskudsmad til projektet.

Har du lyst til at donere 100 kroner til Næstehjælpernes arbejde kan det ske på mobilepay 40 12 92. Hvis du vil deltage som frivillig så kontakt Jannie Sloth Johansen på Facebook. Har du brug for hjælp, så meld dig ind i gruppen Næstehjælperne i Frederikshavn og Hjørring på Facebook: www.facebook.com/nhnord

Fakta om Næstehjælperne i Frederikshavn

Blev startet i november 2016 af Jannie Sloth Johansen for mennesker i nød.

Foreningen er uafhængig og holder til i Fiskerihavnsgade, hvor de uddeler mad, nødpakker, julegaver og julehjælp.

Næstehjælperne har modtaget donationer fra 3F Frederikshavn, fra fonden Wish og fra mere end 60 lokale virksomheder og 5 dagligvarebutikker.

Foreningen er et værested og samlingspunkt for de 60 frivillige og brugere.

Der bliver – når der ikke er corona – arrangeret fællesspisning, strikkecafe og repaiircafe. Ligesom der er fokus på at give fattige børn ferieoplevelser.

Kontakt Jannie Sloth Johansen på Facebook, hvis du har lyst til at donere tid. ting eller penge til projektet.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Næstehjælperne gør julen hjertevarm i Frederikshavn' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger