Engelsk virusvariant spreder sig – også i Nordjylland

Engelsk virusvariant spreder sig – også i Nordjylland

3. januar 2021 - kl. 11:37 - af

Statens Serum Institut (SSI) har den 2. januar offentliggjort en rapport, der viser, at SARS-CoV-2 cluster B.1.1.7. – også kaldet den engelske virusvariant – stadig spreder sig i Danmark.

Denne virusvariant er i England vurderet til at være 50-74% mere smitsom end de allerede kendte virusvarianter. Derfor har man i England indført det højeste niveau af restriktioner fra den 20. december 2020 i flere områder af landet. Også i Irland har man gennemført en hård nedlukning den 30. december på grund af stigende smitte. Her viser tallene, at den nye variant udgør 18% af alle påviste tilfælde.

Der er nu påvist 86 tilfælde af denne virusvariant i Danmark. Den udgør dermed 0,8% af de ca. 10.300 sekventerede prøver i perioden fra uge 47 til uge 52 (ugen omkring jul). Andelen af påviste tilfælde stiger imidlertid.

Over 7 % i Nordjylland
Der er stor geografisk variation i spredningen. I uge 52 udgjorde varianten således ca. 7,1% af sekventerede prøver i Region Nordjylland, 5,2% af de sekventerede prøver i Region Sjælland, 2,3 % af de sekventerede prøver i Region Midtjylland, og 1% og derunder af de sekventerede prøver i Region Hovedstaden og Region Syddanmark.

Da SSI kun har sekventeret 11% af de positive prøver, forventes det, at det reelle antal personer, som er smittet med denne variant, vil være ca. 9 gange højere.

Den nye virusvariant er blevet påvist i en lang række andre europæiske lande. Det gælder f.eks. Sverige, Norge, Island, Tyskland, Holland, Frankrig, Italien, Spanien og Portugal.

I de fleste af landene er varianten primært blevet fundet blandt rejsende fra Storbritannien, hvilket formentlig skyldes at testningen og analyserne har været fokuseret på denne gruppe af rejsende.

Stejlere epidemikurve
”Spredning med en mere smitsom virusvariant kan føre til en stejlere epidemikurve med et højere toppunkt. Det nye virus vil sikkert fortsætte med at sprede sig, og det vil betyde, at vi skal styrke vore smitteforebyggende tiltag eller fastholde dem i længere tid for at holde epidemien under kontrol”, udtaler overlæge og konstitueret faglig direktør Tyra Grove Krause på SSI.

”Heldigvis er Danmark så godt som lukket ned nu. Vi håber, at det også mindsker smittespredningen med dette virus, men med tiden vil det udkonkurrere de andre virus, vi har i omløb, fordi det er mere smitsomt.

Det kan betyde, at smitten hurtigt blusser op, når man ophæver restriktioner”, siger Tyra Grove Krause.

Stammen har 9 genetiske ændringer i Spike-proteinet. Det drejer sig om 2 såkaldte deletioner og 7 mutationer. Undersøgelser tyder ikke på, at den er mere/mindre sygdomsfremkaldende eller alvorlig.

Link til SSI’s rapport, hvor der på side 3 ses en kurve for bl.a. Nordjylland: https://www.ssi.dk/-/media/cdn/files/opdaterede-data-paa-ny-engelsk-virusvariant-sarscov2-cluster-b117–01012021.pdf?la=da

(Kilde: SSI, Statens Serum Institut)

Tekst: Per Rye

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Engelsk virusvariant spreder sig – også i Nordjylland' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger