Du kan ikke selv vælge, hvilken Covid-vaccine, du ønsker

Du kan ikke selv vælge, hvilken Covid-vaccine, du ønsker

4. januar 2021 - kl. 12:49 - af

”Fordi vi kun får begrænsede leverancer af vacciner, og fordi vaccinerne skal opbevares og håndteres under helt særlige forhold, er vi nødt til at lave en stram styring af fordelingen af vacciner – også for at sikre, at der ikke er for stort spild af vacciner.”

Sådan hedder det i Sundhedsstyrelsens skrift om den påbegyndte vaccination imod Covid-19.

”Det betyder derfor samtidig, at du i det gratis tilbud om vaccination ikke selv kan vælge, hvilken type vaccine du får!”

Det samme gælder i øvrigt også for børnevaccinationsprogrammet og andre gratis vaccinationsprogrammer i Danmark.

Indtil videre vil alle COVID-19 vacciner, der leveres til Danmark, blive distribueret i det gratis vaccinationstilbud, og det vil derfor heller ikke være muligt selv at købe vaccinen med recept.

Brev i e-boks eller pr. post

Hvis du ikke tager imod tilbuddet, når du får brev i e-boks, så mister du ikke retten til at få en gratis vaccination på et senere tidspunkt. Sundhedsstyrelsen anbefaler dog, at du tager imod tilbuddet, når du får det.

I Danmark vil der kun blive brugt godkendte og veldokumenterede vacciner, som myndighederne har vurderet er både effektive, sikre og velegnede til de målgrupper, der får dem tilbudt.

Alle får tilbudt vaccination i takt med, at man får godkendte vacciner til Danmark. Dog tilbydes der ikke vaccination til børn under 16 år samt til gravide og ammende, fordi vaccinerne ikke er undersøgt til disse grupper.

I starten, hvor man kun får begrænsede mængder vacciner, vil vaccination blive tilbudt i en prioriteret rækkefølge, som fastlægges af Sundhedsstyrelsen ud fra sundhedsfaglige vurderinger.

I allerførste omgang vil det være beboere på plejecentre, personale i sundhedsvæsenet og i ældreplejen samt ældre med særlig øget risiko, der vil blive tilbudt vaccination mod COVID-19.

Når der modtages flere vacciner, vil tilbuddet gradvist blive udvidet til alle ældre over 65 år. Senere, når alle ældre og andre i øget risiko har fået tilbuddet, og der er flere vacciner, vil tilbuddet blive udvidet til alle mellem 16 og 64 år.

Du vil få besked i e-boks, når du kan blive vaccineret. Hvis du er digitalt fritaget, vil du få brev med posten. Når man har fået besked, skal man selv gå ind på www.vacciner.dk og via brug af Nem ID booke tid til vaccination. (Man kan allerede nu se dette website).

Comirnaty-vaccine

Den første godkendte vaccine mod COVID-19 hedder Comirnaty®. Den er udviklet af det tyske firma BioNTech i samarbejde med det amerikanske firma Pfizer.

De leverancer af Comirnaty®, som vi får til Danmark, er produceret på fabrikker i Tyskland og Belgien. Comirnaty® er en såkaldt RNA-vaccine. RNA er et naturligt forekommende signalstof i menneskekroppens celler, som koder for dannelsen af bestemte proteiner. RNA-vaccinerne virker ved at kode for proteiner, der ligner overfladen af COVID-19 virus, og derfor kan stimulere kroppens immunsystem til at lave beskyttelse mod, at man bliver smittet og syg. RNA-vaccinerne indeholder ikke virus, og indholdsstofferne i vaccinen bliver hurtigt nedbrudt i kroppen, efter de har virket

Den næste vaccine, der forventes godkendt og leveret til Danmark i januar, er udviklet af det amerikanske firma Moderna og er også en RNA-vaccine.

Comirnaty® er undersøgt i meget store videnskabelige undersøgelser i form af lodtrækningsforsøg, hvor halvdelen af deltagerne fik vaccine og den anden halvdel fik en saltvandsindsprøjtning. Meget få af de vaccinerede fik COVID-19, mens ca. 20 gange flere af dem, der fik saltvand, fik COVID-19. Derfor siger man, at Comirnaty® har en effekt på ca. 95 %. Forsøgene viste også, at Comirnaty® har samme høje effektivitet hos ældre og hos personer med risikofaktorer.

Bivirkninger

Alle vacciner har bivirkninger, og det gælder også for Comirnaty®. Generelt er der tale om milde og forbigående gener, og vi anser Comirnaty® for at være en meget sikker og veldokumenteret vaccine. De fleste vil opleve smerter på indstiksstedet. Øvrige almindelige bivirkninger er træthed, hovedpine, muskel- og ledsmerter, kulderystelser, let temperaturstigning samt rødme og hævelse på indstiksstedet. Generelt er der tale om tegn på, at kroppens immunsystem reagerer, som det skal på vaccinen.

Link til vaccinationsprogrammet:

https://rn.dk/-/media/Rn_dk/Sundhed/Patient-i-Region-Nordjylland/Corona/Sundhedsstyrelsens-information-om-vaccination-mod-COVID-19_261220.ashx?la=da

 

(Kilde: Sundhedsstyrelsen og Region Nordjylland)

 

Tekst: Per Rye

 

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Du kan ikke selv vælge, hvilken Covid-vaccine, du ønsker' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger