
12 nye værker i flisebelægningen i gågaden
9. januar 2021 - kl. 7:06 - af Henrik Christensen
Nu får frederikshavnerne og byens gæster en ekstra oplevelse i Frederikshavn midtby. Danmarks første Poesipark har fået 12 nye værker i flisebelægningen i gågaden, der netop er blevet renoveret.
Frederikshavn har Danmarks eneste Poesipark, og der er siden opstarten i november 2018 kommet i alt 18 værker i Poesiparken. Nu er der også mulighed for at se poesi i belægningen i byens ny-renoverede gågade. Renoveringen gav en unik mulighed for at tænke Poesiparken ind allerede i etableringsfasen, og nu kan du se de 12 nye poesiværker i form af tekst på 60×60 cm store betonsten, som er lagt ned i den nye gågade. Stenene er placeret strategisk i forhold til gadebelysningen, og poesien er derfor også synlig om aftenen.
Skandinavisk poesi
Frederikshavn har nære relationer til Norge og Sverige, og de tre skandinaviske lande er også historisk, kulturelt og sprogligt forbundne. Frederikshavn Byfond, der driver Poesiparken, har derfor udvalgt skandinavisk poesi, som passer ind i fortællingen om Frederikshavn og byens DNA. Der er er svensk poesi i den nordlige ende af gågaden, dansk i midten og norsk i den sydlige ende.
Det er lykkedes at få opfyldt ønskerne om poesi af nogle af de største, danske forfattere som Benny Andersen, Tove Ditlevsen, Halfdan Rasmussen. På et af de nye værker kan du læse et vers fra Tove Ditlevsens kendte og elskede digt ”Barndommens gade”. Et andet sted i gågaden finder du et vers af Halfdan Rasmussens ”Noget om helte”. Og fra en af de nye bænke kan du nyde Gnags’ klassiker ”Når jeg blir gammel”.
Også den lokale forfatter Hulda Lütken er repræsenteret. Hulda Lütken blev født i 1896 i Elling nord for Frederikshavn som datter af den lokale skolelærer. Hun voksede op på Holmen skole, hvor hun også selv gik i skole. Det har hun beskrevet i romanen ”Degnens hus” fra 1929. Hulda Lütken flyttede til København for at udvikle sin forfatterkarriere og var en overgang i kredsen omkring forfatteren Tom Kristensen. Hulda Lütken vendte tilbage til Elling og døde her i 1946, kun 50 år gammel.
Norsk og svensk inspiration
Larvik er Frederikshavn Kommunes venskabsby, og idéen om en Poesipark i Frederikshavn er inspireret af netop Larvik. Poesipark Larvik har bidraget med en række spændende og gode forslag til de norsk poesi.
Den svenske sangerinde, Tina Gillberg, der er bosiddende i Frederikshavn, har bidraget med idéer til svensk poesi. Et af de valgte forslag, der knytter sig til Frederikshavns nærhed til havet, er ”Så länge skutan kan gå” af den kendte svenske digter, komponist og visesanger Evert Taube.
Benny Andersens digt samler mennesker
Ved et af byens nye samlingspunkter på Kallstorvet skal man kigge op for at se Poesiparkens nye blikfang af
et værk, der har fået en synlig placering på en husgavl, der vender ud mod torvets siddelandskab og samlingsscene. Et billede af en blomstrende hybenrose danner en flot visuel baggrund for Benny Andersens digt ”Afkroge er ikke hvad de har været”. Fotografen, der har taget billedet, er Linda Suhr, Suhr Production, der også bag billederne på flere af Poesiparkens øvrige værker.
Med de i alt 13 nye værker i Frederikshavns gågade er der nu knap 30 værker i Poesiparken, som giver oplevelsen af byen en ekstra dimension og stof til eftertanke – både for byens egne borgere og gæster.
Læs mere om Poesiparken på www.byfond.dk
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af '12 nye værker i flisebelægningen i gågaden' til en bekendt