Skærmbesøg, flexture og pleje på deltid

Skærmbesøg, flexture og pleje på deltid

19. januar 2021 - kl. 8:28 - af

Ældrerådet i Frederikshavn Kommune har foreslået, at det overvejes at bruge skærmbesøg via PC til de 65-70-årige borgere. Det skal være frivilligt for borgeren, om denne ønsker et fysisk besøg.

En stor del af de ældre i denne aldersgruppe er friske ældre, som er vant til at anvende computer. Formålet er at frigive mere tid til hjemmebesøg ved de ældre, som har størst behov herfor.

Ældrerådet er ultimo 2020 blevet gjort opmærksom på, at der rent lovgivningsmæssigt ikke er mulighed for at tilbyde skærmbesøg som alternativ. Ældrerådet vil fortsat følge området og forventer, at man vil afsøge mulighederne for at kunne tilbyde skærmbesøg. Dette fremgår af Ældrerådets nyligt udsendte årsrapport.

Ældrerådet mener desuden, at der med indførelse af teknologiske løsninger inden for plejeområdet også skal sættes fokus på de menneskelige omkostninger, så dette element altid er med i overvejelserne.

Det er Ældrerådets synspunkt, at digitalisering kan have to sider. På den ene side kan det hjælpe borgeren til at kunne klare sig selv uden besøg fra hjemmeplejen, på den anden side kan det medvirke til at skabe øget ensomhed og utryghed.

Dyrere flex-transport

Ældrerådet ser med stor bekymring på, at Kultur- og Fritidsudvalget har vedtaget, at taksten for flexkørsel fra starten af 2021 skal stige med 3 kr. fra 5,50 kr. pr. km til 8,50 kr. pr. km uden for Frederikshavn by.

86 % af flexturene foregår uden for Frederikshavn by, og der er samtidig dårlig busdækning i flere områder.

Ældrerådet er bekymret over, at udgiftsstigningen vil få stor betydning for den svageste del af befolkningen – herunder den stadigt voksende gruppe af ældre borgere i kommunen. Ældrerådet vil følge udviklingen på området.

Mangel på personale

Årsberetningen peger på, at alle undersøgelser viser, at der i løbet af få år vil være stor mangel på uddannet personale inden for ældreområdet. Allerede nu er det problematisk, at op mod 20 % af plejepersonalet er ufaglært. Man er nødsaget til at benytte ufaglært arbejdskraft, da man ikke kan få tilstrækkeligt med fagligt personale.

Det er Ældrerådets indtryk, at man i langt de fleste tilfælde tilbyder plejepersonalet deltidsstillinger. Årsberetningen finder, at mange unge er økonomisk afhængige af at have en fuldtidsstilling. Derfor kan de mange stillinger med færre timer få de unge til at fravælge en SOSU-uddannelse.

Derfor appellerer Ældrerådet til, at der indgås aftale med plejepersonalet, så deltidsansatte får adgang til en fuldtidsstilling eller i det mindste et højere timetal!

Ældrerådet ser med stor tilfredshed på, at SOSU Nord har oprettet en mulighed for at uddanne sig til social- og sundhedshjælper og -assistent på Frederikshavn Handelsskole.

”Det betyder rigtig meget, at man nu kan tilbyde uddannelsen lokalt, og søgningen har været stor, så det er meget positivt, lyder det anerkendende fra Ældrerådet i Frederikshavn Kommune.

 

Tekst: Per Rye

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Skærmbesøg, flexture og pleje på deltid' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2024 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger