Svindlere på spil – giv aldrig dine NemID-oplysninger til andre

Svindlere på spil – giv aldrig dine NemID-oplysninger til andre

29. januar 2021 - kl. 9:15 - af

Nordjyllands Politi har igennem de seneste par dage modtaget flere anmeldelser fra Vendsyssel: Udsatte og ældre borgere får via telefonopkald franarret deres NemID, kontooplysninger og personnummer.

Politikommissær Troels Jul Kjærgaard fra Økonomisk kriminalitet ved Nordjyllands Politi uddyber gerningsindholdet:  

”Vi ser desværre lige nu flere tilfælde af, at blandt andet ældre borgere får opkald fra personer, der udgiver sig for at være fra NETS,” advarer politikommissæren, ”nummeret, som gerningspersonen ringer fra, fremstår endda som tilhørende NETS – så det kan fremstå troværdigt ved første øjekast.”  Men det er det ikke. Slet ikke. 

Fup og svindel over telefonen 

Det er nemlig såkaldt spoofing: Det er en form for fupopkald, hvor gerningspersonen ændrer sit eget nummer ved udgående opkald til at være fra NETS, så opkaldet derved opnår en højere grad af troværdighed over for modtageren. 

Herefter påstår gerningspersonen i de aktuelle sager fra Vendsyssel-området så borgerne, at deres telefon har fået virus, og at der på grund af denne virus er blevet hævet et større beløb fra borgerens konto. Dette er blot falske påstande fra gerningspersonens side.

”Gerningspersonen siger så, at man kan hjælpe borgeren med denne udfordring, hvis blot borgeren udleverer sit NemID, kontooplysninger, kortoplysninger og personnummer. Og får man det ikke udleveret, siger gerningspersonen til borgeren, at han eller hun risikerer at komme i fængsel,” forklarer politikommissæren om svindelnummerets karakter.   

Herefter afslutter gerningspersonen opkaldet, hvorpå borgerens konto bliver tømt! Og typisk bliver pengene overført til udlandet med det samme.

Lav kontrolopkald

Troels Jul Kjærgaard har derfor en klar opfordring til alle nordjyder: 

”Husk derfor, at du aldrig skal udlevere personlige oplysninger over telefonen. Aldrig. Er du i tvivl om, hvem du taler med, så lav et såkaldt kontrolopkald. Læg på, og ring så op til din bank eller til NETS og find ud af, om de har haft ringet til dig.” 

Har du været udsat for kriminalitet, så kan du anmelde det til politiet på 114 – eller på politi.dk.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Svindlere på spil – giv aldrig dine NemID-oplysninger til andre' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger