Støt, se eller opret et borgerforslag

Støt, se eller opret et borgerforslag

6. februar 2021 - kl. 9:00 - af

I det danske demokrati og folkestyre er der mulighed for at få behandlet borgerforslag i Folketinget. Det skal tages op på politisk niveau, hvis mindst 50.000 borgere støtter et forslag.
Man kan også selv oprette sit eget borgerforslag. I dag findes der på www.borgerforslag.dk en lang række forslag, hvoraf nogle har fået over 50.000 støtter, og nogle nærmer sig, mens en hel del har langt færre støtter eller ganske lille opbakning.
For at Folketinget tager et borgerforslag op, skal det inden for 180 dage (= ½ år) opnå minimum 50.000 støtter. Hvis man vil støtte, gøres dette via NemID og CPR-nummer (kan også gøres, hvis man ikke ”er digital”). For at bruge ordningen, skal man have stemmeret til folketingsvalg.
Hjemmesiden er oprettet af Folketinget for at håndtere ordningen om borgerforslag. Her kan du stille borgerforslag, du kan finde de forslag, som andre har stillet, og du kan støtte – altså ”skrive under på” – borgerforslag. Hjemmesiden beskriver nøje fremgangsmåden og uddyber, hvorfor den er etableret.

Allerede over 50.000 støtter
I skrivende stund ligger der på www.borgerforslag.dk ikke færre end 161 borgerforslag. 9 af forslagene har opnået over 50.000 støtter, nogle få nærmer sig.
Blandt de forslag, som har opnået ”adgang” til behandling i Folketinget, er ”Skattebetalt tandlæge”, ”Indførelse af 18 års mindstealder for omskæring af raske børn”, ”Strengere straf til vanvidsbilister som dræber”, ”Handicapområdet skal væk fra kommunerne”, ”Ændring af lovgivning om ret til pasning af sygt barn ved almen sygdom”, ”Forbyd salg af fyrværkeri til privat brug”, ”En god afslutning for 3. g’erne” og ”Mette Frederiksen for en rigsretssag nu”.

Behandling af kræftramte børn
I Nordjylland – ja i det meste af Danmark uden for København – har der de seneste uger været en del debat om planer om at samle kræftbehandling på Rigshospitalet. Et borgerforslag, der blev oprettet midt i december 2020 ”Bevar kræftbehandlingen af børn, uændret på de 4 lokationer i Danmark” nærmer sig 38.000 støtter.
Forslaget er oprettet af en stor gruppe forældre med kræftramte børn. Hvis det inden 9. juni opnår nok støtter, pålægger forslaget sundhedsminister Magnus Heunicke at stoppe de nuværende overvejelser i Sundhedsstyrelsen om at centralisere børnekræftbehandlingen på Rigshospitalet. Behandlingen skal bevares uændret eller forbedret på alle de nuværende lokationer Aalborg, Aarhus, Odense og Rigshospitalet. Læs mere her: https://www.borgerforslag.dk/se-og-stoet-forslag/?Id=FT-06102

Nyere forslag
Blandt nyere borgerforslag er ”Gratis eller billigere begravelse”, ”Inger Støjberg fritages for rigsret”, ”Politiske partier må ikke annoncere på facebook”, ”Ens værnepligt for både mænd og kvinder”, ”Gør det frivilligt at betale til Danmarks Radio og TV2”, ”Gør det gratis at have en Nemkonto”, og minsandten ”Onkel Reje tilbage til Ramasjang DR TV” (dette forslag har dog indtil nu ikke opnået 100 støtter).

Tekst: Per Rye

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Støt, se eller opret et borgerforslag' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger