Stor risiko for rørskader i danske sommerhuse

Stor risiko for rørskader i danske sommerhuse

15. februar 2021 - kl. 9:08 - af

Den hårde frost og en vinterferie i sommerhuset øger risikoen for vandskader i tusindvis af sommerhuse. Hvis man ikke har haft varmen tændt løbende, risikerer man nemlig, at vandrør og vandlåse er blevet ødelagt af det hårde vejr. Det er dog muligt at begrænse omfanget og dermed undgå, at skaden udvikler sig.

De sidste mange uger har Danmark været ramt af usædvanligt lave temperaturer, og det øger risikoen for alvorlige rør- og vandskader i de danske sommerhuse. Et sprængt vandrør kan resultere i store skader, hvis det ikke bliver opdaget, fordi sommerhuset bliver brugt mindre udenfor sæsonen.

Men hos Gjensidige og NRGI/EBAS frygter man, at denne vinter kan give rekordmange vandskader i de danske sommerhuse.

”I løbet af vintermånederne ser vi en voldsom stigning i antallet af anmeldte frostskader i sommerhuse, og vi forventer, at det vil toppe i forbindelse med vinterferien. Det er en uheldig kombination af det ekstremt kolde vejr og fordi endnu flere danskere end normalt tager i sommerhus og ikke på fx skitur på grund af corona. Derfor er jeg bange for, at ekstraordinært mange kan få vandskader i sommerhuset i år,” siger Henrik Sagild, skadedirektør i Gjensidige, der dog påpeger, at corona-situationen forhåbentlig kan være formildende:

”Mange har nok brugt sommerhuset mere i løbet af denne vinter, end de normalt ville gøre, fordi så mange har været tvunget til at arbejde hjemme. Og så ser vi også at smarte og fjernstyrede termostater vinder frem, hvilket også kan afhjælpe problemerne.”

Ud over at vinterferien risikerer at blive ødelagt, er der også høje udgifter ved denne type skader. For med affugtning og genetablering af gulve når udbedringen ofte op på at koste mere end 100.000 kr., og hvis man ikke har sørget for at holde sommerhuset opvarmet eller begrænset skaderne, kan man ikke være sikker på, at forsikringen dækker skaden.

Skaden kan begrænses

Heldigvis kan man stadig undgå, at de utætte rør eller sprængte pakninger udvikler sig til deciderede vandskader.

”Hvis man har mistanke om, at der er kommet skader på fx rør, kan man stadig nå at begrænse skadens omfang, så den forbliver en rørskade og ikke bliver til en vandskade. Hvis man slukker for alt vandet i huset, opsamler vand i gryder eller baljer under de beskadigede rør, kan man undgå at vandet ødelægger installationer, gulve og vægge. Det værste man kan gøre er ingenting, for så snart temperaturen stiger i løbet af foråret, vil skaderne vise sig helt af sig selv,” siger Bo Halm Andersen, byggesagkyndig hos EBAS, der er en del af NRGi-koncernen.

Sådan forebygger man rørskader i sommerhuset

Før næste vintersæson kan man dog gøre en række ting for at forebygge fx rørsprængninger i tilfælde af frost. Man kan tømme vandrør og varmtvandsbeholder for vand og hælde salt eller kølervæske i afløbene. For at lukke for vandet, skal man lukke for hovedhanen, som typisk er placeret i den udvendige brønd med vandstikket til sommerhuset. Rør og varmvandbeholder tømmes, ved at man åbner for vandhaner i huset og pumper rørene tomme for vand med luft, med enten en håndpumpe eller en mindre kompressor. Derudover skal man have varmen kørende, så huset er omkring 10-12 grader, da det forhindrer vandet i rørene i at fryse til.

Gode råd: Det bør du gøre, hvis du mistænker skader på rørene

  • Sluk for alle haner så vandtrykket falder
  • Stil baljer under vandrør, der kan være ødelagt

Tænd for varmen og vær opmærksom på, hvor der kan løbe vand ud

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Stor risiko for rørskader i danske sommerhuse' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger