Ny håndrørt sæbeserie i Musik og Kram

Ny håndrørt sæbeserie i Musik og Kram

21. februar 2021 - kl. 8:41 - af

Musik og kram i Frederikshavn kan præsentere en ny serie af naturlige håndsæber helt uden kunstige tilsætningsstoffer. De er milde sæber som er særligt egnede til følsom hud eller hyppig håndvask.

2020 blev et år, hvor der kom ny fokus på håndhygiejne. Vi har vasket hænder og sprittet af som aldrig før, for selvfølgelig passer vi på hinanden. Men hvad er der egentlig i sæben? Når man læser på pakkerne, står der mærkelige ord som ’Sodium laureth sulfate’ eller ”Sodium tallowate”. Selv vand bliver skrevet som ”Aqua”. Bag navnene gemmer sig, at der ofte er tale om kunstige rengøringsmidler, som er billigere at fremstille end rigtig sæbe, og med tilsætningsstoffer, som f.eks. forlænger holdbarheden eller giver mere skum. Disse sæber vasker såmænd også hænderne rene, men mange af stofferne er med for prisens eller holdbarhedens skyld, og ikke for hudens eller vores sundhed.

Men er det den bedste måde at gøre det på? Efter et år, hvor vi har skullet gøre en ekstra indsats ved håndvasken, kan man nok begynde at tænke over hverdagens kemi. Derfor har Musik og Kram på Kirkegade i Frederikshavn nu hjemtaget en serie af håndrørte og naturlige sæber, som er helt fri for kunstige tilsætningsstoffer eller parfumer. Serien er fremstillet lokalt, og hedder ”Bar’ Sæbe”, for det navn beskriver, hvad der er i.

– ’Sæberne passer godt ind i det sortiment af spændende og specialfremstillede varer, som vi prøver at finde frem til vores kunder.’ fortæller indehaver Per Ejstrud fra Musik og Kram. ’Med denne serie kan vi tilbyde et produkt, som vi tror på, og hvor vi ved, at der er tænkt over indholdet og fremstillingsprocessen.’

I virkeligheden kræver fremstillingen af sæbe ikke mange besværlige ord, og opskriften har været kendt i over tusind år. Rigtig sæbe fremstilles ved at blande fedtstof med lud i et nøje bestemt forhold, røre det grundigt og herefter lade sæben modne i mindst 6-8 uger. Når den tid er gået, er der hverken fedtstof eller lud tilbage. De har bundet sig til hinanden i sæbemolekyler, som hæfter til vand i den ene ende, og fedtstoffer i den anden. Der dannes også naturlig glycerin, som hjælper mod udtørring af huden. Endelig er der lidt vand. – ’Der er vand, og ikke ”aqua” i vores sæbe’, tilføjer Per Ejstrud med et smil, ’Her i Nordjylland behøver vi altså ikke tale latin bare for at vaske fingre.’

Serien består lige nu af tre typer. Der er en kaffesæbe, som er særligt lavet til køkkenet eller måske værkstedet. Kaffe er kendt for at tage stærke lugte, og derfor er det godt at bruge efter håndtering af f.eks. hvidløg eller løg. Denne sæbe er fremstillet til at virke ekstra rensende, og med et strejf af kaffepulver virker den også skrubbende på hænderne. I en lidt mildere blanding er der en sæbe med honning og havre, som er en klassisk kombination for en mild og plejende sæbe. Endelig er der en sæbe med kamille og kokosmælk, som er fremstillet af 100% vegetabilske olier. Sæberne er håndrørte og fremstilles i begrænsede portioner.

Fri for palmeolie og kunstige tilsætningsstoffer

Det er altså helt naturlige ting, som er tilsat sæberne. Noget vi ellers ville bruge i maden, og derfor er sikkert at bruge på huden. Der er til gengæld ingen konserveringsmidler, farvestoffer eller parfumer i sæben. – ’Man er næsten vant til, at en håndsæbe skal lugte kraftigt af parfume’, fortæller Per Ejstrud, ’Men duften af helt ren sæbe på hænderne er frisk i sig selv, og kan være helt vanedannede. Især når man ved, at dette er duften af renhed uden unødvendig tilsætning.’

I sæberne er der heller ikke brugt palmeolie, som ellers kan findes i de fleste sæber. Palmeolie kan købes billigt på verdensmarkedet, og bruges også i mange madvarer. Problemet er, at efterspørgslen er så stor, at det er ved at ødelægge regnskovene i Asien. Uanset hvor vigtig håndvask er, er det måske ikke værd at ødelægge orangutangernes sidste levesteder, når der findes gode alternativer. Den skånsomme fremstillingsmetode og de få ingredienser betyder, at Bar’ Sæbe er mild for hænderne, også når man skal vaske hænderne mange gange på en dag.

– ’Vi er rigtig spændte på, hvordan frederikshavnerne tager imod dette særlige produkt’, slutter Per Ejstrud, og tilføjer, at under nedlukningen kan sæberne naturligvis sendes fra butikken på Kirkegade.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Ny håndrørt sæbeserie i Musik og Kram' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger