Borgerforslag om kræftbehandling af børn fremsat i Folketinget

Illustrationsfoto.

Borgerforslag om kræftbehandling af børn fremsat i Folketinget

20. marts 2021 - kl. 6:28 - af

Borgerforslaget “Bevar kræftbehandlingen af børn, uændret på de nuværende fire lokationer i Danmark.” er den 17. marts blevet fremsat i Folketinget som et beslutningsforslag.

Forslaget har dermed opnået mere end 50.000 tilkendegivelser fra borgere, der har ønsket forslaget behandlet i Folketinget. Avisen har tidligere for nogle uger siden omtalt forslaget i forbindelse med en beskrivelse af borgerforslag og mulighederne for at få dem behandlet i Folketinget.

Borgerforslaget opstod i sin tid, fordi det var kommet til offentlighedens kendskab, at der tilsyneladende var stærke kræfter i spil for at centralisere kræftbehandlingen af børn på Rigshospitalet i København i stedet for også at behandle i Aarhus, Odense og Aalborg.

Det ville bl.a. give forældre og kræftramte børn helt unødige transportproblemer. Mange fandt, der er ikke var reelt fagligt belæg for en centralisering. Forslagsstillerne anførte bl.a.: ”Sundhedsstyrelsen har tydeligvis glemt, eller bevidst set bort fra, dette element om nærhed i behandlingen, samt at processen skulle være både åben og transparent. Desuden undrer det, at Sundhedsstyrelsen i deres (endnu ufærdige) rapport, helt ser bort fra målgruppen det drejer sig om – nemlig det livstruede syge barn, samt barnets familie og netværk i øvrigt.”

Utrygge ved overvejelser

Det hedder i begrundelsen: ”Vi er en stor gruppe forældre til kræftramte børn, der er meget utrygge ved de nuværende overvejelser om en eventuel centralisering af børnekræftbehandlingen på Rigshospitalet. Det er ikke i børnenes interesse og de vil blive taberne i en eventuel centralisering.” Dette støtter nu mere end 50.000 borgere op om – i skrivende stund 50.997.

Med borgerforslaget præciseres det, at sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (A) pålægges at stoppe de nuværende overvejelser i Sundhedsstyrelsen med henblik på at centralisere børnekræftbehandlingen på Rigshospitalet. Behandlingen skal bevares uændret eller forbedret på alle de nuværende lokationer Aalborg, Aarhus, Odense og Rigshospitalet.

Lov eller beslutning

Forslaget fremsættes i Folketinget af Leif Lahn Jensen (A), Karsten Lauritzen (V), Peter Skaarup (DF), Karsten Hønge (SF), Andreas Steenberg (RV), Peder Hvelplund (EL), Mai Mercado (KF), Peter Seier Christensen (NB), Ole Birk Olesen (LA), Torsten Gejl (ALT), Aaja Chemnitz Larsen (IA) go Susanne Zimmer (UFG).

Der er forskel på lovforslag og beslutningsforslag. Lovforslag består af paragraffer og forklarende tekst, kaldet bemærkninger eller forarbejder. Lovforslag skal behandles 3 gange i Folketingssalen, før de kan vedtages. En lov gælder for alle borgere.

Beslutningsforslag er som regel korte tekster, der forklarer den handling eller det initiativ, som de folketingsmedlemmer, der har fremsat forslaget, gerne vil pålægge regeringen at gøre til virkelighed. Beslutningsforslag skal kun behandles 2 gange, før de kan vedtages. Vedtagne beslutningsforslag kan f.eks. pålægge regeringen at fremsætte et lovforslag om et bestemt emne eller at undersøge en sag nærmere. Folketinget kan på den måde tage initiativ til ny lovgivning.

Links til lovforslag B 282:

https://www.ft.dk/da/dokumenter/dokumentlister/borgerforslag

https://www.ft.dk/samling/20201/beslutningsforslag/b282/index.htm

Link, hvor der kan læses om borgerforslag generelt:

https://www.borgerforslag.dk/

 

Tekst: Per Rye

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Borgerforslag om kræftbehandling af børn fremsat i Folketinget' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2024 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger