Indlæg fra Simon Kollerup og Rasmus Prehn
25. marts 2021 - kl. 10:31 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Efter turbulent periode for Nordjylland: Nu skal vi finde de bedste veje til vækst og velstand.
Af erhvervsminister Simon Kollerup og minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn:
2020 var et hårdt år for Nordjylland. Nu skal vi finde de bedste måder at sikre vækst og velstand i regionen. Det kræver hjælp, opmærksomhed og midler fra flere forskellige steder, men det kræver også godt gammeldags nordjysk gåpåmod.
2020 har ikke været noget rart år for det nordjyske. Brexit har holdt fiskerne i uvished i mange år, og nu har det for alvor ramt med en masse bøvl og bureaukrati. Så kom coronakrisen til hele landet – og ramte både det nordjyske turismeerhverv og minkavlen. Derudover er der naturligvis alle de andre virksomheder i det nordjyske, der også har oplevet både corona og Brexit trække voldsomme spor gennem året.
Men selvom vinden blæser hårdt i vores del af landet, så skal der mere til at vælte en nordjyde. 2020 har sat sine spor. Og der kommer til at være efterveer, før vi er oppe i normalt gear igen. Så hvis vi kan skubbe på udvikling og vækst i regionen, skal vi gøre det.
For eksempel skal vi se på mulighederne inden for Brexit-reserven, hvor støttekroner fra EU kan hjælpe virksomhedernes omstilling efter Brexit. De konkrete initiativer afhænger af politiske forhandlinger, men vi kæmper for, at der blandt andet kommer hjælp til, at virksomhederne kan finde nye udenlandske markeder, efter det er blevet sværere at eksportere til Storbritannien. Initiativerne kan også dække over en efteruddannelse til arbejdstagere, som nu må se sig om efter et nyt job. Og ikke mindst afbøde nogle af de tab af fiskerimuligheder, som Brexit giver.
Lige nu lægger EU-kommissionen op til, at de midler strækker sig til udgangen af 2022, men her vil vi presse på for at få en længere periode med fleksible nok rammer til at kunne understøtte danske og nordjyske virksomheder bedst muligt. Derfor er vi i dialog med EU-Kommissionen for at sikre, at midlerne kommer ud at virke snarest, til gavn for erhvervslivet og beskæftigelsen.
Det er selvfølgelig ikke kun Brexit-reserven, der skal skubbe på for væksten i det nordjyske. Der er netop nedsat regionale vækstteams, og vi har afsat en halv milliard til at følge op på anbefalingerne.
Vi har for eksempel bedt Vækstteam Nordjylland om at kigge på de gode muligheder, der er i Nordjylland, for at opbygge en ny grøn industri inden for CO2-fangst og -lagring. Muligheder, som på sigt også kan gavne erhvervene omkring de nordjyske havne. Men det bliver i sidste ende spændende at se, hvad vækstteamet ender med af anbefalinger. For som repræsentanter for erhvervslivet og fagbevægelsen i Nordjylland kender vækstteamet vilkårene for nordjyske virksomheder og arbejdspladser bedre end de fleste.
Til sammen giver puljerne håb for, at nordjyske virksomheder kan komme sig oven på et katastrofalt år. Forhåbentlig kan det nordjyske gåpåmod sikre, at vi fanger alle de potentialer for vækst, der er i luften.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Indlæg fra Simon Kollerup og Rasmus Prehn' til en bekendt