Børn i Nordjylland mangler viden om vacciner

Illustrationsfoto.

Børn i Nordjylland mangler viden om vacciner

28. april 2021 - kl. 6:08 - af

Skolebørn i region Nordjylland føler ikke, at de ved nok om vacciner og hvordan de virker. Samtidig mener størstedelen af eleverne, at de har svÌrt ved at skelne rigtige nyheder fra fake news. Det viser en ny undersøgelse fra analyseinstituttet YouGov.

Skolebørn i region Nordjylland føler ikke, at de ved nok om vacciner og hvordan de virker. Samtidig mener størstedelen af eleverne, at de har svÌrt ved at skelne rigtige nyheder fra fake news. Det viser en ny undersøgelse fra analyseinstituttet YouGov.

I denne uge er det international vaccinationsuge og undervisningsforlaget Alinea PLUS er güet sammen med Børns Vilkür, Røde Kors, MSD for at øge skoleelevers viden om vacciner, og hvordan de virker.

Som led i projektet er danske skoleelever i alderen 10 til 15 år blevet spurgt om deres viden om vacciner, og hvordan de virker. Her svarer 87% af de nordjyske skoleelever, at de ved ’lidt’, ’meget lidt’ eller ’ingenting’ om, hvordan vacciner virker.

Nordjyske børn udviser samfundssind
Det er dog hverken vaccineskepsis eller mangel pü interesse, der er grunden til, at børnene ikke føler sig godt nok klÌdt pü. TvÌrtimod mener 8 ud 10 (84%), at det er vigtigt eller meget vigtigt at blive vaccineret, og 73% af eleverne siger, at viden om vacciner er vigtigt eller meget vigtigt.

Derudover viser undersøgelsen et stÌrkt samfundssind blandt de midtjyske børn. Direkte adspurgt, om de ville vaccineres mod Covid-19, hvis de fik muligheden for det, svarede 53% af elever i region Nordjylland ja, og blandt dem svarede størstedelen, at de gerne ville vaccineres for enten at stoppe sygdommen (53%) eller for at beskytte andre mod at fü sygdommen (33%).

Viden skal aflive myter
Undersøgelsen viser desuden, at 20% af de nordjyske elever er stødt pü fake news om vacciner pü nettet, men 61% er i tvivl om, hvorvidt de kan vurdere, om en nyhed er sand eller falsk.

”Det er vigtigt, at skolerne kommer på banen og lærer eleverne at navigere i strømmen af fake news. En af de bedste kure mod fake news er, at de unge mediebrugere udvikler kritisk tænkning, så de kan sortere i informationer og intentioner online,” siger Camilla Mehlsen, der er digital medieekspert hos Børns Vilkår.

Et ny skud viden til lĂŚrerne

Udover at sÌtte fokus pü de danske elevers viden pü omrüdet, er der blevet udviklet to gratis, digitale lÌringsforløb, der skal løfte skoleelevernes viden om smitsomme sygdomme, immunforsvaret, vacciner og fake news. Her har medicinalvirksomheden MSD med sin over 135 ürs erfaring pü omrüdet bidraget med viden om udvikling af vacciner til undervisningsforløbet.

”Vi er gået ind i projektet, fordi det er et spændende emne, vi selv brænder for. MSD vil gerne bidrage til, at der findes saglig, relevant og interessant undervisning i børnehøjde inden for det naturvidenskabelige område. Der findes mange myter og misforståelser, når det kommer til vacciner, og derfor er viden på området mere relevant end nogensinde,” fortæller Tea Egeskov Thomsen, chef for vacciner i MSD Danmark.

Undervisningsforløbene ”Jagten på vacciner” er gratis tilgængeligt for 4.-9. klasser i hele landet på undervisningsplatformen Forstå.dk fra d. 27. april 2021. i forbindelse med den internationale World Immunization Week i uge 17.

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 508 CAWI-interview med børn i alderen 10-15 ür heraf 49 i region Nordjylland i første kvartal 2021.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Børn i Nordjylland mangler viden om vacciner' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
Š 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger