Borgmester om kommunens størrelse: ikke for stor – ikke for lille

Borgmester om kommunens størrelse: ikke for stor – ikke for lille

1. juni 2021 - kl. 10:09 - af

Danmark er i dag inddelt i 98 kommuner. Det blev en realitet med kommunalreformen i 2007, hvor 217 kommuner og 13 amter blev reduceret til 98 kommuner og 5 regioner.

Forleden luftede indenrigsminister Kaare Dybvad Beck nogle tanker om, at der i visse tilfælde kunne laves om på nogle af kommunerne.

”Jeg synes, man skal have det som en overvejelse, om nogle kommuner har vokset sig for store eller ville være mere harmoniske, hvis man delte dem op,” siger han til DR.

”Der er nogle kommuner, hvor der ikke er ét centrum, men flere. I de kommuner, hvor man har flere centerbyer, der konkurrerer med hinanden, får man flere konflikter, og administrationen har sværere ved at få tingene til at spille,” siger han.

Præcis hvilke kommuner, Kaare Dybvad tænker på, sætter han ikke navne på ved pressemødet. Men han nævner de steder, hvor der er 2-3 nærmest lige store byer i én kommune. Efterfølgende har det været fremme i radioen, at et af de steder, man eventuelt kunne overveje at se på ændringer, er Frederikshavn Kommune.

Godt at spørge: er vi, hvor vi skal være?

Avisen har bedt borgmester Birgit Stenbak Hansen (A) om en kommentar til indenrigsministerens tanker.

Birgit Hansen udtaler: ”Jeg synes altid, det er godt at standse op og evaluere. Især efter så stor en reform, som en kommunalreform er. Det er godt at spørge: ”Er vi der, hvor vi skal være? Har kommunen den størrelse, og er den udstyret med de muskler, kommunen bør være – både økonomisk og ressourcemæssigt i øvrigt – til at kunne yde de bedste muligheder for at give borgere og erhverv god service. Er størrelsen den rette til at kunne det, som en kommune skal kunne i dagens Danmark?””

”Lad mig starte med at sige, at det er ikke nemt med kommunesammenlægninger. Vi er forskellige: forskellige kulturer, forskellige dialekter, forskellige måder at gøre tingene på. Og mantraet ved kommunesammenlægningen var jo: rationalisering, harmonisering og effektivisering,” fortsætter Birgit Hansen.

Forskellighed – men vi landede et bedre sted 

”Der gik nogle år med, at vi havde så travlt med at harmonisere, at vi kom til at putte ting i ens kasser. Men Skagen er forskellig fra Sæby, og Østervrå er forskellig fra Frederikshavn. Ligesom oplandsmuligheder er anderledes end de tre største byers muligheder.”

”Så da vi politisk tog fat på at arbejde med og styrke og udnytte forskellighederne, ja da synes jeg, vi landede et bedre sted efter kommunesammenlægningen. Vi er ikke i mål. Men når jeg dagligt oplever borgere, erhverv og det kommunale system, ja så mener jeg, at vores kommunestørrelse er i orden. Lidt klichéagtigt sagt: ikke for stor – ikke for lille.”

”Og så skal man ikke tage fejl af, hvor meget det koster økonomisk og menneskeligt at lave en kommunalreform. Det er voldsomt, men det er klart, at hvis ting kan blive bedre ved ændringer, er det altid et mål. Sådan er det i alle sager. Min melding vil være: vi er der, hvor vi skal være kommunestørrelsesmæssigt,” slutter Birgit S. Hansen sin kommentar.

Links:

Link til DR ang. Kaare Dybvad Becks udtalelser: (her kan man endda ”stemme om”, hvad man mener om sin kommune):

https://www.dr.dk/nyheder/indland/har-nogle-kommuner-vokset-sig-store-minister-vil-se-paa-om-nogle-skal-splittes-ad

Link til pdf om kommunalreformen, beskrevet af Indenrigs- og Sundhedsministeriet:

http://www.oim.dk/media/17070/kommunalreformen-kort-fortalt.pdf

Link til Wikipedias beskrivelse af kommunalreformen:

https://da.wikipedia.org/wiki/Kommunalreform

Faktaboks:

Wikipedia skriver, at der har været 4 større Kommunalreformer i Danmark:

Tekst: Per Rye

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Borgmester om kommunens størrelse: ikke for stor – ikke for lille' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger