Nordjyske unge lever livet farligt i trafikken

Nordjyske unge lever livet farligt i trafikken

27. juni 2021 - kl. 6:59 - af

I Nordjylland har de unge Danmarks højeste risiko for at blive dræbt eller komme alvorligt til skade i trafikken. Rådet for Sikker Trafik søger unge, der er kommet til skade i trafikken, og som vil hjælpe med til, at andre ikke ender i samme situation.

Statistikkerne taler deres tydelige sprog, når man kigger på unge 15 til 24-åriges risiko i trafikken, hvor de generelt er overrepræsenterede i ulykker. Men i Nordjylland er udfordringen altså særligt stor.

Nordjyllands Politikreds har nemlig en uheldig førsteplads med 37,5 dræbte eller alvorligt tilskadekomne unge pr. 10.000 i perioden 2016 til 2020. Det viser en opgørelse foretaget af Rådet for Sikker Trafik på baggrund af tal fra Vejdirektoratet.

Samtidigt ligger samtlige nordjyske kommuners ulykkesniveau for de unge over landsgennemsnittet.

Antallet af ulykker med unge er ellers faldet markant siden 2009 både på landsplan og i Region Nordjylland. Desværre er der sket en stagnation i udviklingen fra 2015 for de unge, så antallet af ulykker ikke er fortsat med at falde.

Derfor skal den forebyggende indsats med undervisning på skoler og ungdomsuddannelser styrkes. Igennem Sikker Trafik LIVE kan skolerne kvit og frit få besøg af en ung, som selv er kommet til skade i trafikken, og som med udgangspunkt i sin egen historie kan fortælle, at ens egne valg og fejl i trafikken kan have stor betydning for resten af ens liv.

LIVE-ambassadørerne er ofte unge personer, som selv er kommet til skade i trafikken, fordi de f.eks. kørte for stærkt, havde drukket, var uopmærksomme eller ikke havde sele på.

– Mødet med en trafikskadet person, som de unge kan spejle sig i, er noget, de kan huske i lang tid og påvirker deres adfærd. Det får de unge til i højere grad at bruge selen, sænke hastigheden og lade bilen stå, hvis de har drukket. Men vi er ikke i mål endnu, og derfor søger vi personer, som lever med konsekvenserne af en trafikulykke, og som kunne tænke sig at påvirke unges adfærd i trafikken, siger Lars Olsen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

I skoleåret 2018-2019 fik 4.277 nordjyske elever i 8. til 10. klasse besøg af Sikker Trafik LIVE. Samlet set blev det til besøg i 157 klasser i udskolingen og på ungdomsuddannelser i Nordjylland. Men ønsket er, at langt flere nordjyske unge skal møde en person, som lever med konsekvenserne af en trafikulykke.

Rådet for Sikker Trafik efterlyser derfor personer, som har haft en trafikulykke tæt inde på livet. Det kan både være personer, som selv lever med et handicap efter en ulykke, eller pårørende til en person, som er kommet alvorligt til skade i en ulykke.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Nordjyske unge lever livet farligt i trafikken' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger