7 ud af 10 nordjyder har ikke styr på det blå sygesikringskort

7 ud af 10 nordjyder har ikke styr på det blå sygesikringskort

7. juli 2021 - kl. 5:17 - af

Netop nu pakker mange danskere kufferten for at rejse på ferie i Europa, og her kan det være en rigtig god idé at tjekke udløbsdatoen på det blå sygesikringskort. For knap 7 ud af 10 nordjyder har ikke styr på, hvornår deres blå sygesikringskort udløber, viser en ny undersøgelse som Kantar Gallup har foretaget for Gouda Rejseforsikring og Gjensidige.

Der kan være mange ting at holde styr på, når det er tid til at holde sommerferie. Men udover de oplagte ting som badetøj, pas og corona-restriktioner, så er det også en god idé at sikre sig, at det blå sygesikringskort er med i pungen, og at det stadig er gyldigt.

Men knap 7 ud af 10 nordjyder ved ikke, hvornår deres blå sygesikringskort udløber, viser en ny undersøgelse fra som Kantar Gallup har foretaget for Gouda Rejseforsikring og Gjensidige.

Undersøgelsen viser også, at 4 ud af 10 nordjyder slet ikke ved, at det blå sygesikringskort skal fornyes mindst hvert femte år, og de tal bekymrer direktør i Gouda Rejseforsikring, Dan Kjølhede Laursen.

”Vi ser desværre ofte, at folk er i tvivl om, hvordan det blå sygesikringskort dækker, og hvor længe det er gyldigt. Derudover er det vigtigt at huske at tegne en rejseforsikring ved siden af det blå kort, for at undgå potentielle dyre ekstraudgifter,” siger Dan Kjølhede Laursen.

Uden blåt sygesikringskort kan ferien blive dyr

Det blå EU-sygesikringskort giver danskere på ferie ret til sundhedsydelser på de vilkår, der gælder for borgerne i det land, man opholder sig i, og derfor kan man risikere at skulle betale hele eller dele af behandlingen.

Og derfor er det vigtigt at huske på, at det blå kort skal ses som et supplement til en rejseforsikring, da det ellers kan blive en dyr fornøjelse, lyder rådet fra Dan Kjølhede Laursen, der er direktør i Gouda Rejseforsikring. 

”Det blå kort dækker ikke behandling på privathospitaler og hos private læger, men måske vigtigst af alt, så dækker det ikke hjemtransport ved sygdom og død. Så der er altså potentielt mange penge at spare, ved at sætte sig ind i reglerne, ” siger Dan Kjølhede Laursen, der samtidig opfordrer danskere med ferieplaner til at kontakte deres forsikringsselskab, hvis de er usikre på reglerne.

Alene i år udløber 337.000 danskeres blå sygesikringskort, der giver adgang til lægebehandling i EU-lande samt Norge, Schweiz, Liechtenstein og Island. Det viser helt nye tal, som Gouda Rejseforsikring og Gjensidige har fået udleveret af Udbetaling Danmark, der administrerer de blå sygesikringskort. 

Der kan være flere ugers ventetid på at få et nyt kort, men heldigvis kan man få et midlertidigt bevis ved at ansøge om det på borger.dk

Fakta om det blå kort:

 1. Det blå kort dækker på rejser inden for EU samt i Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz.
 2. Kortet giver ret til sundhedsydelser på de vilkår, der gælder for borgerne i det land, du opholder dig i. Kortet dækker ikke hjemtransport.
 3. Ca. fire mio. danskere har et EU-sygesikringskort. Ca. 337.000 udløber i år og er endnu ikke blevet fornyet. 
 4. Børn skal have deres eget kort
 5. Styrelsen for Patientsikkerhed og regionerne står for refusion til borgere, der har lagt ud for deres behandling i udlandet og opfylder betingelserne for refusion.
 6. Du kan forny dit kort på borger.dk/eu-sygesikringskort. Du får et midlertidigt bevis, mens du venter på at få det rigtige kort tilsendt.

Det dækker en rejseforsikring som regel*

 1. Hjemtransport i forbindelse med sygdom og død
 2. Erstatning ved tyveri og røveri
 3. Udgifter til forlænget hotelophold og forplejning med mere
 4. Dækning hvis du skader andres ejendom på ferien

Om undersøgelsen 

Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring og Gouda Rejseforsikring i juni 2021 blandt 1025 repræsentativt udvalgte danskere. Disse svar er specifikke for Region Nordjylland.

Ved du, at det blå EU-sygesikringskort – for det meste – skal fornyes hvert 5. år?

 • Ja, 60%
 • Nej, 40%

Ved du, hvornår dit blå EU-sygesikringskort udløber

 • Ja, 33%
 • Nej, 67%

Kilder: Udbetaling Danmark, Gouda. 

* Sørg altid for at læse betingelserne igennem i din rejseforsikring. 

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af '7 ud af 10 nordjyder har ikke styr på det blå sygesikringskort' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger