Gentagelsens anatomi pĂĽ Frederikshavn Kunstmuseum

Gentagelsens anatomi pĂĽ Frederikshavn Kunstmuseum

17. juli 2021 - kl. 6:35 - af

Frederikshavn Kunstmuseum præsenterer frem til den 21. august sin sommerudstilling. Det er kunstværker af den verdenskendte fynske kunstner Jens Galschøit, og udstillingens titel er ”Gentagelsens anatami”.

Udstillingen, som er sammensat af Thomas Rafn fra Frederikshavn Kunstmuseum, undersøger gentagelsens anatomi og den navnløse masses bevægelser. Det er en blanding af skulptur, installation og det, kunstneren kalder, en løftet, humanistisk ”fuckfinger” til alle de ting i verden, der gør mennesket ansigts-, navn- og stemmeløst.

Jens Galschiøt – født i 1954 – er som kunstner bĂĽde 1000 % politisk og – paradoksalt nok – fuldstĂŚndig apolitisk. Hans klare formĂĽl med livet og med sin kunst er intet mindre end ”at bekĂŚmpe al uretfĂŚrdighed i verden”. En ulige kamp pĂĽ mange fronter!!!

I kampen for retfærdighed er Galschiøt da heller ikke bleg for at tage nogle omgange i bokseringen med denne verdens overgreb, racisme, krige, fattigdom, slaveri, vold og meget andet fra det globale syd, som vi ikke har så meget berøring med i denne del af verden, men som eksempelvis migrant- og børnearbejdere i Qatar, Dubai og Congo har som primært indhold i tilværelsen. Vi glemmer det i en travl hverdag, når koteletterne skal vendes på grillen, men Jens Galschiøt glemmer ikke noget som helst! Den gode hukommelse gør, at det er umuligt for ham at vende den anden kind til. Han kan ikke kigge væk, fordi som han siger: ”Ligeså snart man vender sig bort, har man tabt”.

Kontroversiel kunstner

Jens Galschiøt er altid kontroversiel og blev verdenskendt for sine happenings ved større begivenheder rundt omkring i verden. F.eks. havde Galschiøt, i forbindelse med klimatopmødet i København, opsat en skulptur ”Survival of the Fattest” ved siden af ”Den Lille Havfrue”. (I dag står ”Survival of the Fattest midt i Ringkøbing). Blandt kinesiske dissidenter er han blevet en folkehelt som følge af sit værk ”Pillar of Shame”.

Man møder som regel kunstneren i det offentlige rum og i forbindelse med større begivenheder, hvor han placerer sine klassiske bronzeskulpturer i urbane settings og i politisk-ideologiske hvepsereder, udstyret med (bedragerisk) sigende titler og udsagn. Han er pü samme tid installatorisk, monumental, skamfuld og hübefuld, symbolistisk og aktivistisk og meget andet modstridende.

På udstillingen i Frederikshavn ses bl.a. en række bronzefigurer (dele som hele figurer) af digteren H. C. Andersen, skulpturer af bådflygtninge, ”fuckfingre” og guldrammer, som har sympatien ledt bort fra store nationale koncerners pengetanke.

SĂŚtter gang i ens tanker

Sommerudstillingen er absolut værd at se – og det er hans 2.500 m2 store værksted og skulpturpark i udkanten af Odense også. Som besøgende begge steder kan man ikke undgå at få sat gang i tankerne, og man bliver nødt til at danne sig en holdning til provokationerne.

Jens Galschøit er en ener pü büde den danske og den internationale kunstscene, og hans kunstneriske udfoldelser har altid vakt opmÌrksomhed og furore. Han har meget pü hjerte og med sit kolossale engagement, brÌndende energi og kunstneriske talent für han sine kunstneriske skulpturer og kunstneriske happenings til at berøre alle, som er vidne til dem.

Jens Galschøit er født i 1954 i Frederikssund. Her uddannet som plade- og konstruktionssmed pü Odense StaalskibsvÌrft i 1973 og er selvlÌrt sølvsmed og skulptør med eget vÌrksted i Odense siden 1985. Galschiøts atelier indeholder, bronzestøberi, udstillingshal, vÌrksted og en skulpturpark.

Spiddet isbjørn

”Unbearable” er en bronzeskulptur. Den består af en graf, som viser udviklingen i den globale CO2-udledning og en spiddet isbjørn. Skulpturen blev færdiggjort i 2015 og udstillet i Paris under COP21. Skulpturen er lavet i samarbejde med WWF Danmark.

Den blev først udstillet ved en klimademonstration i København, hvor tusinder af mennesker deltog. Efter demonstrationen blev skulpturen udstillet pü CitÊ Universitaire i Paris og i 2016 foran Christiansborg.

Jens Galschøit lavede en happening Paris under COP2, hvor han og hans medarbejdere var iført isbjørnekostumer. Happeningen var et forsøg pü at skabe øget fokus pü udledningen af CO2. Paris var i nÌrmest i undtagelsestilstand, da happeningen foregik. Det var derfor ikke tilladt for Galschøit og hans medarbejdere at bÌre masker.

IsbjørnehÌren var endvidere i aktion under Folkemødet pü Bornholm i 2016. Happeningen omhandlede, at 10 personer iført isbjørnekostumer skulle gøre opmÌrksom pü klimaforandringer. Happeningen blev dog stoppet af politiet grundet overtrÌdelse af maskeforbuddet.

Link, hvor der kan læses mere om Jens Galschøit, der i øvrigt har fået opstillet et stort brunt ”seværdighedsskilt” langs motorvejen lige øst for Odense:

https://gallerigalschiot.dk/

Link til spiddet isbjørn:

https://nyheder.tv2.dk/udland/2015-12-03-isbjoern-spiddes-dansk-kaempe-skulptur-afsloeret-ved-klimatopmoede-i-paris

Frederikshavn Kunstmuseum & Exlibrissamling blev oprettet i 1978 og er i dag hjemhørende i Frederikshavn Rüdhuscenter. Museets store exlibrissamling er nordens eneste for exlibriskunst, et af de fü i Europa, og hjemsted for Den Danske Exlibrisfond.

 

Tekst og foto: Per Rye

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Gentagelsens anatomi pĂĽ Frederikshavn Kunstmuseum' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
Š 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger