Inddrager kommunen borgerne i bæredygtige klima- og miljøtiltag?
7. september 2021 - kl. 14:42 - af Henrik Christensen
På det kommende møde i Verdensmålsudvalget den 13. september er et af punkterne på dagsordenen ”Borgerinvolvering”. Der henvises til, at der ved debatten tages udgangspunkt i et længere og alvorligt brev, som er vedlagt sagen som bilag.
Der ønskes en drøftelse i udvalget om, hvordan kommunen fremdeles kan inddrage borgerne i bæredygtige tiltag.
Det fremgår ikke, hvem afsenderne af brevet er, men underskriverne af brevet tager afsæt i den nyligt offentliggjorte klimarapport fra FN og ser med stor alvor på udviklingen inden for klima og miljø. De stiller spørgsmålet: ”Er det meningsfuldt, at vi engagerer os i klima og miljø? Derfor er vore frustrationer omkring ”Min energiby” en skuffelse, og vi spørger os selv: hvad gør vi nu? Alle er enige om, at gode kræfter på alle niveauer må arbejde sammen, hvis vi skal være med til at mindske de problemer, som klimaforandringerne har skabt og vil skabe fremover. Og det involverer politikere, erhvervsliv og borgere.”
Brevet påpeger videre, at for nogle år siden opfordrede Frederikshavn Kommune i forskellige opslag borgere med interesse for den kommende grønne omstilling i kommunen til at deltage i en borgergruppe. Man skulle have en vis viden omkring temaet for at kunne deltage i ”Borgergruppen Min energiby”. Ideén var, at borgergruppens medlemmer skulle være inspiratorer for kommunens øvrige borgere – både på idéplanet og på egne handlinger i samarbejde med Frederikshavn Kommune.
Det begyndte at gå skævt
”Vi troede, at kommunens oplæg bar præg af, at der måtte være politisk vilje og opbakning til, at der skulle sættes initiativer i gang inden for klima- og miljø indsatser, der virkelig ville kunne mærkes.”
Brevskriverne understreger, at der var stor iver efter at komme i gang, men da der viste sig konkrete behov for en kommunal, praktisk støtte til at komme i gang med konkretiseringen af de forskellige idéer, begyndte det at gå skævt.
”Kort fortalt udeblev kommunens praktiske medvirken til de forskellige projekter, og tiden gik med mange møder omkring strukturer, hvor det blev tydeligt, at kommunen ikke ønskede at deltage aktivt i borgergruppens idéer. Efterhånden blev gruppen mindre og mindre, da det gik op for mange af medlemmerne, at den praktik, vi ventede fra kommunens side, ikke blev til virkelighed. Gruppens medlemmer forsvandt en efter en, og gruppen gik i opløsning.”
Bange og skræmte
Henvendelsen peger på, at imens går livet sin gang, og alarmerende tal fra forskerne dagligt fortæller, hvor skidt det står til med planetens klima og miljø. ”Vi bliver bange og skræmmes af, hvad vi i generationer har udsat planeten Jorden for og tænker på, hvad vi efterlader til kommende generationer. Og vi ved ikke, hvor vi skal se hen efter hjælp og indsatser, der virkelig batter, når de folkevalgte har så travlt med alt muligt andet end det allervigtigste og største problem i vores verden: klima og miljø.”
Der mangler politisk velvilje
”Det blev tydeligt for os, at kommunen ikke ønskede at inddrage borgernes konkrete idéer i de politiske beslutninger. Oplægget omkring borgergruppen var måske velment, men det blev tydeligt for os undervejs, at de mangler politisk vilje til at arbejde hurtigt og effektivt omkring de grønne tiltag, som vi alle ved er nødvendige,” lyder henvendelsen afslutningsvis.
Verdensmålsudvalget består af borgmester Birgit S. Hansen (A) som formand, byrådsmedlemmerne Almina Nikontovic (A), Jytte Høyrup (V), Christina Lykke (SF), Ida Skov (Ø) og Erik Kyed Trolle, der samtidig er formand for Frederikshavn Forsyning A/S, direktør for Frederikshavn Forsyning A/S Claus Reimann Petersen, formand for Frederikshavn Erhvervsråd Karl Erik Slynge, rektor ved Frederikshavn Gymnasium (repræsentant for Handelsskolen, Martec, EUC Nord og Gymnasium) Thomas Svane Christensen samt kommunaldirektør Thomas Eriksen.
Tekst: Per Rye
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Inddrager kommunen borgerne i bæredygtige klima- og miljøtiltag?' til en bekendt