Erhvervs-Get-Together med fokus på grøn omstilling

Erhvervs-Get-Together med fokus på grøn omstilling

10. september 2021 - kl. 11:01 - af

225 personer deltog i erhvervsforeningernes erhvervs-get-together torsdag efter et års udsættelse. Arrangementet havde fokus på grøn omstilling og De 17 Verdensmål med Mogens Lykketoft som hovedtaler.

– Efter et års udsættelse summede snakken i Arena Nord torsdag eftermiddag, hvor Skagen, Frederikshavn og Sæby Erhvervsforening afholdt deres Erhvervs-Get-Together med 225 deltagere. Og med BDO og Arena Nord som sponsorer for arrangementet. Med til arrangementet var også inviteret 25 ledige højtuddannede, som kunne netværke med det lokale erhvervsliv.

– I år er vi ekstra glade for endelig at kunne byde jer velkommen. I dag vil vi fejre, at vi igen kan samles, og at alle restriktioner ophører fra i morgen, hvor COVID 19 ikke længere betragtes som en samfundskritik sygdom. Der er dele af vores erhverv, som stadig er ramt, men nu har også de mulighed for at skrue op på fuldt blus igen. Og dét er virkelig værd at fejre, sagde Karl Erik Slynge, formand for Frederikshavn Erhvervsforening og Frederikshavn Erhvervsråd i sin velkomst.

Temaet for dagen var grøn opstilling og De 17 Verdensmål, som blandt andet handler om at styrke klimaindsatsen og sikre ansvarligt forbrug og produktion. Den dagsorden er allerede i fokus i Frederikshavn kommune, som siden 2019 har haft et Verdensmålsudvalg.

– Vi har nedsat et verdensmålsudvalg, som bruger verdensmålene aktivt i arbejdet med at udvikle kommunen i en mere bæredygtig retning. MEN vi taler ikke blot om det – vi handler og gør det konkret for erhvervslivet og borgerne. For her på toppen af Danmark er det vigtigt, at verdensmålene ikke blot er noget vi taler om på festlige dage som denne. Men at der skabes handling og indhold, så det flytter noget og gøre en reel forskel for os alle i fremtiden. Det tager tid at ændre holdninger og meninger – og FN´s verdensmål er et godt eksempel på, at når vi vil, så kan vi sammen flytte noget, sagde borgmester Birgit S. Hansen og fortsatte:

– Vi sætter retningen som såkaldt DK2020 kommune, der forpligter os til at lave klimaplaner, der kan måle sig op mod nogle af verdens med klima-proaktive byer: Vi følger op med konkrete handlinger, klimaindsatser, biodiversitet og vi sætter penge af til indsatserne.

Konkret handling for den grønne omstilling
Som eksempel på et konkret initiativ fortalte Karl Erik Slynge om Recycling City. Et erhvervsudviklingsprojekt, der drives i tæt samarbejde mellem Frederikshavn Kommune, Erhvervshus Nord og Frederikshavn Havn med finansiel støtte fra EU’s Regionalfond. Målet er at skabe en førende recycling erhvervsklynge i Danmark, hvor virksomheder omdanner affald som udtjent stål, plastik, glasfiber, elektronikskrot og så videre til nye råvarer og produkter. Det er med til at reducere brugen af råmaterialer og dermed udledningen af Co2 på globalt plan, samtidig med at det skaber lokale job.

– Med stærke erhvervssamarbejder og en kommerciel tilgang til recycling, kan vi være med til at gøre en væsentlig forskel for miljø- og klimabelastningen, samtidig med at vi skaber job og økonomisk vækst lokalt. Det er med andre ord et grønt erhvervseventyr. Vi vil gerne gå forrest og vise verden, at grøn omstilling og erhvervsudvikling kan gå hånd i hånd, sagde Karl Erik Slynge.

Mogens Lykketoft var formand for FN’s generalforsamling i 2015, da De 17 Verdensmål blev vedtaget. Han har holdt over 500 foredrag om De 17 Verdensmål, og hans og budskab var klart. Vi skal ændre adfærd radikalt, hvis vi skal levere den klimaindsats, der skal til for at begrænse den globale opvarmning, ellers går det helt galt.

– Det positive er, at vi godt ved, hvad vi skal gøre for at ændre udviklingen, men vi har vanvittigt travlt. Hvis vi forenkler det, så handler det overordnet set om tre indsatser. For det første skal vi udrydde brugen af fossile brændstoffer som kul, olie og gas, uanset hvor meget vi finder af det. For det andet skal vi have fuld speed på recirkulering og genbrug af vores materialer og udnyttelse af råstoffer. Og for det tredje, skal vi plante mere skov, end vi fælder, sagde Mogens Lykketoft, der kalder sig selv en bekymret optimist med hensyn til at løse klimaudfordringen.

I Recycling City handler det netop om at være foregangsland for miljørigtig håndtering og genbrug af affald i store mængder. Og her har Danmark mulighed for at få en førerposition, mener Mogens Lykketoft:

– Vi har muligheden for at blive og fastholde en position som et grønt foregangsland. Men Verdensmålene fænger så meget, at mange gerne vil tage den position, så vi skal ikke sidde på hænderne ret længe. Det store regnestykke er meget indlysende. De, der går forrest i den grønne omstilling, vinder job og vækst på sigt. Vi har derfor en enestående mulighed for at skabe job og indtjening i Danmark, foruden den moralske forpligtelse i at være med til at løse klimaudfordringen.

Om Erhvervshus Nord
Erhvervshus Nord er et erhvervskontor, der drives af de tre erhvervsforeninger i Frederikshavn, Skagen og Sæby, som til sammen har omkring 570 medlemsvirksomheder, og Frederikshavn Kommune, der yder økonomisk støtte. Husets specialiserede konsulenter yder rådgivning og sparring til virksomheder og iværksættere og samarbejder med en bred vifte af aktører både lokalt, nationalt og internationalt for at udvikle erhvervslivet. Målet er at skabe økonomisk vækst, vækst i beskæftigelsen og vækst i kompetenceniveauet. Læs mere på www.erhvervshusnord.dk

 

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Erhvervs-Get-Together med fokus på grøn omstilling' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2024 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger