Unik udstilling om ældres livshistorier åbner i Frederikshavn

Unik udstilling om ældres livshistorier åbner i Frederikshavn

10. september 2021 - kl. 5:52 - af

Mandag den 13. september kan publikum for første gang opleve udstillingen LIVSHISTORIER, der i ord og billeder formidler 10 ældre borgeres liv fortalt under coronakrisen til en person, de ikke kendte på forhånd.

Da COVID-19 ramte Danmark i marts 2020, blev hverdagen forandret fra den ene dag til den anden, men det var især de ældre borgere, som blev isolerede og følte sig ensomme. Projektet LIVSHISTORIER udspringer af denne situation. Ældre borgere, der er født i 1920’erne og 1930’erne, har via telefon eller besøg fortalt deres livshistorie til frivillige skribenter. Det er skildringer, erfaringer og erindringer fra et Danmark, hvor livsbetingelserne og de personlige valg afspejler en anden tid med andre vilkår. Nu er 10 af livshistorierne blevet omsat til en unik og inspirerende udstilling i ord og billeder taget af fotograf Linda Suhr. Med til udstillingen hører også et magasin, hvor livshistorierne kan læses i deres helhed.

– I en svær coronatid med isolation som et vilkår, fandt vi nye veje til samtalen. Det er det, livshistorier handler om – nemlig at lytte og samtale også når der er svære vilkår. Vi kan lære så meget af at lytte, og det glæder mig, at vi alle nu indvies i historierne, siger Birgit S. Hansen, borgmester i Frederikshavn Kommune.

Hannes livshistorie kunne fylde en bog
86 årige Hanne Pedersen fra Skagen takkede ja til at få nedskrevet fra sin livshistorie af Lise Jørgensen under corona-nedlukningen i 2020. Hanne sætter stor pris på, at det ikke ’bare’ var et interview, men at Lise også fortalte om sig selv. Det føltes helt naturligt at fortælle om sine oplevelser gennem et helt liv. Hanne Pedersen har været vidne til atombomber, månerejser, og hvordan man fik kontrol med tuberkulose og meget mere:

– Vi havde et fantastisk godt og frit børneliv, som jeg ville ønske børn i dag også kunne få. Det har været et utroligt liv, når man tænker på, hvordan tiden har forandret sig fra min barndom til i dag. Den samfundsudvikling, jeg har oplevet, er helt særlig for min generation, fortæller Hanne Pedersen i LIVSHISTORIER.
For Lise Jørgensen, der har været frivillig skribent i projekt Livshistorier, var det med sommerfugle i maven og lidt ærefrygt, hun gik ind i samtalerne med Hanne Pedersen om hendes livshistorie:

– Det at få et andet menneskes historie i hænderne og forsøge at skildre dette på bedste vis, var noget helt særligt. Hvad nu, hvis Hanne ikke kunne lide det? Jeg mødte et fantastisk dejligt, varmt og åbent menneske, som har og har haft et dejligt liv. Den tillid Hanne mødte mig med og åbnede op for de glæder og sorger, livet har budt hende, var for mig en stor glæde. Jeg sidder tilbage med et dejligt minde om timer i Hannes lune køkken samt efterfølgende skriveproces, hvor det var svært at vælge elementer ud. Hannes liv kunne sagtens have fyldt en hel bog selv, lyder det fra skribent Lise Jørgensen.

Livshistorie-projektet har givet anledning til at skabe nye relationer på tværs af generationer. Det har styrket fællesskabet – hver for sig – og har gjort en forskel for både fortælleren og skribenten.

– Afsættet for livshistorieprojektet var netop at skabe en sociale kontakt mellem to mennesker, fortæller projektleder Ulla Hariet Jensen. Det var en tid, hvor ældre oplevede, at den hverdag de kendte blev lukket ned, og derfor var det utrolig vigtigt at skabe fællesskaber på nye måder. Skribenterne, der deltog i projektet, var alle frivillige, der ønskede at gøre en forskel for ældre. Der skal lyde en stor tak til dem for deres fine indsats, slutter Ulla Hariet Jensen, leder af Projekt Styrk Fællesskabet, Frederikshavn Kommune.

Kom og oplev udstillingen
Alle interesserede er velkomne til at deltage i en hyggelig og festlig eftermiddag, når borgmester Birgit S. Hansen åbner udstillingen LIVSHISTORIER mandag den 13. september kl. 14-16 i Rådhuscentret, Parallelvej 6 i Frederikshavn. Efter åbning af udstillingen kommer den på turné rundt i hele Frederikshavn Kommune de kommende måneder.

Fakta om LIVSHISTORIER
Livshistorieprojektet er udviklet og realiseret under coronakrisen i foråret og sommeren 2020 for at imødekomme isolation og ensomhed hos ældre borgere i Frederikshavn kommune.

Borgere fra hele Frederikshavn Kommune har deltaget i projekt Livshistorier.

Livshistorieprojektet er en af flere indsatser i Frederikshavn Kommunes Projekt Styrk Fællesskabet.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Unik udstilling om ældres livshistorier åbner i Frederikshavn' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger