Behov for lokal støtte og forståelse for demens

Behov for lokal støtte og forståelse for demens

22. september 2021 - kl. 8:07 - af

Vis opbakning til Iben Hjejle og andre berørte af demens, når Alzheimerforeningens frivillige i Frederikshavn går på gaden for at samle ind til mennesker med demens lørdag d. 25. september.

Kender du nogen med demens eller støder du nogle gange på mennesker med demens i din hverdag? Chancen for at du gør er stor, for lige nu er omkring 500.000 danskere berørt af demens – enten fordi de selv har sygdommen eller er nære pårørende til én med en demenssygdom.

En af dem er Iben Hjejle, hvis far fik konstateret Lewy Body-demens for tre år siden:

– Det kom som et chok. Jeg havde i flere år godt lagt mærke til, at han var blevet mere forsigtig og indimellem havde svært ved at holde fokus, hvilket var usædvanligt for ham. Men jeg havde aldrig forestillet mig, at det kunne være demens. Han var jo meget yngre, end min mormor havde været, hvilket var min reference til demens, fortæller hun.

Som Iben Hjejle beskriver, kan demens ramme en familie uventet, og når det sker, er det en omvæltning for alle i familien:

– Man siger farvel til meget af det velkendte og goddag til en helt ny livssituation, der desværre oftere bliver mødt med fordomme end forståelse. Og der er ingen vej tilbage, for der findes ingen kur mod demens -ikke endnu. Men på trods af sygdommen så er det altså muligt at leve et godt liv med demens – det kræver blot støtte, forståelse og håb, fortæller formand for Alzheimerforeningen, Birgitte Vølund.
 
Hjælpen til at finde lyspunktet
Når mere end tusind frivillige går på gaden over hele landet lørdag den 25. september, opfordrer Alzheimerforeningen alle til at vise deres opbakning og støtte foreningens daglige arbejde for at hjælpe mennesker med demens og deres pårørende – et arbejde, der har betydning:

– Den bedste gave man give til personen med demens og sig selv som pårørende, at give slip og acceptere, at ens relation ændrer sig, og at man er nødt til at finde samvær på nye måder og på personen med demens præmisser. Det er en vanvittig svær proces og jeg kan kun sige, at man kan have glæde af at tale med andre pårørende eller nogle professionelle – og her kan Alzheimerforeningen i begge tilfælde hjælpe, siger Iben Hjejle, der opfordrer kraftigt til at støtte op om patientforeningens landsindsamling.

Hvis man vil være med til at give håb og sikre tilbud og rådgivning til Iben Hjejle og andre berørt demens og deres pårørende i fremtiden, så kom på gaden og støt Alzheimerforeningens arbejde den 25. september. Man kan også støtte digitalt via MobilePay tlf. 50387 eller ved at sende SMS ‘HUSK’ til 1217, og derved støtte med 100 kr.

Mød indsamlerne på gaden den 25. september kl. 11:00-14:00. ( ved Biblioteket )

Læs mere på www.huskedagen.dk, hvor du også kan melde dig som indsamler.

Se hvilke byer der samles ind i her: https://huskedagen.dk/bliv-indsamler/moedesteder/

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Behov for lokal støtte og forståelse for demens' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger