Sundhedshusets rolle i fremtidens nære sundhed

Yderst tv. ses specialøjenlæge Henrik Vorum og yderst th. praktiserende læge Martin Bach Jensen. I øvrigt ses Kirsten Morild Andersen, Frederikshavn, Jørgen Rørbæk Henriksen, Sæby, Helle Mortensen, Sæby, Peder Key Kristiansen, Skagen, Ulla Astman, Gistrup, samt Yvonne Nordahn, Sæby.

Sundhedshusets rolle i fremtidens nære sundhed

9. november 2021 - kl. 16:16 - af

Sundhedshuse, nærhospitaler og deres rolle og muligheder fremover i forhold til den nære sundhed for borgerne var sat som tema for et dialogmøde i Sundhedshuset i Sæby.

Mødet var indkaldt af Sundhedshusets formand, regionsrådsmedlem Jørgen Rørbæk Henriksen, Sæby. Husets to speciallæger, øjenlæge og professor ved sygehus syd i Aalborg, Henrik Vorum, og praktiserende læge og professor ved Center for Almen Medicin på Aalborg Universitet, Martin Bach Jensen, deltog i dialogen.

Øvrige inviterede var regionsrådsformand Ulla Astman, regionsrådskandidaterne Kirsten Morild Andersen, Frederikshavn, og Peder Key Kristiansen, Skagen, samt byrådsmedlem Helle Mortensen, Sæby, og formand for Socialdemokratiet i Sæby, Yvonne Nordahn.

Begge læger i Sundhedshuset forsker sideløbende med deres klinikker. Det var derfor naturligt, at en del af temaet beskæftigede sig med mulighederne for netop at drive forskning i ”yderområder”.

Der kom fokus på, at centrale elementer i fremtidens sundhedshus må være ”det nære” bl.a. i form af styrket almen praksis og flere hænder.

Kvalitet i behandlingen

Yvonne Nordahn ønskede belyst, hvordan presset på lægerne kan lettes. Kan det fx være sygeplejersker med en specialiseret overbygning? Kirsten Morild Andersen fandt, at kvalitet må være det vigtigste i fremtidens sundhedsbehandling.

Martin Bach Jensen sagde hertil: ”Der er klart brug for flere hænder. Vi må gerne arbejde mod flere lokale tilbud, som kan være en serviceforbedring, men som ikke ændrer på behandlingskvaliteten. Det er vigtigt med god service over for patienterne. Der uddelegeres i stor stil mange opgaver til personalet, hvilket er helt fornuftigt. For patienten er det vigtigt at bevare kontakt til egen læge, og i det hele taget skal der fokus på, hvad patienten efterspørger.”

Henrik Vorum supplerede med at nævne, hvad han betegnede som ”opgaveglidning”. Han slog til lyd for, at man skal forbedre sundhedsvæsenet i bred forstand og etablere yderligere samarbejder med regionen. Placering af specialiserede læger – som fx en øjenlæge – kan være med til at styrke tiltrækning af andre specialer og tillige flere praktiserende læger i et sundhedshus / nærhospital.

Patienternes tid og kapacitet

Ulla Astman pointerede, at sundhedshuse og nærhospitaler ikke må betyde ringere kvalitet. ”Vi må samtidig se på patienternes tid, når vi styrker opgaverne decentralt. Vi har brug for speciallægepraksis, så patienterne ikke i så høj grad skal på sygehus. Det skal gøres attraktivt i periferien – i yderområderne – og nogle specialer har behov for flere speciallæger,” lød det fra regionsrådsformanden – et synspunkt, Henrik Vorum meget gerne ville hjælpe med at arbejde henimod. ”Vi skal have et udstrakt samarbejde og være køreklar,” lød det fra øjenlægen i Sundhedshus Sæby.

Synspunkterne blev suppleret af speciallæge Martin Bach Jensen, som understregede, at ”det, der rykker noget”, er mere kapacitet, og at der samtidig bibringes lokal mulighed for at skabe mulighed for, at flere uddannelseslæger forankres i det lokale miljø. Forskning og uddannelse understøtter rekrutteringen til klinikkerne. Og netop nærheden var også et af de afgørende parametre for Peder Key Kristiansen, der kunne trække paralleller til Skagen.

Udvikle teknologien

For Martin Bach Jensen var 3 ting helt afgørende: mandskabsressourcerne (læger/sygeplejersker) skal være på plads, og via overenskomst skal det understøttes, at der kan gøres mere for patienterne – bl.a. ved at understøtte udviklingen af teknologi.

Henrik Vorum ser gerne muligheder for køb af mere apparatur – fx til fin-scanninger i det nære område, så presset lettes på sygehusene, og ligeledes er teknologien helt afgørende, så der fx kan udveksles billeder. Han var i øvrigt derefter helt klar til at få flere opgaver lagt ud decentralt.

Yvonne Nordahn og Jørgen Rørbæk Henriksen pegede på, at det gælder om inden for sundheden i nærområderne at skabe kvalitet og service for borgerne.

Velfungerende – også med kommunale tilbud

Ulla Astman fandt, at ”sammen kan vi bidrage til at skabe et sundere Nordjylland”, og hendes fokus vil være på kvaliteten i sundhedsvæsenet – både overordnet og i detaljen foruden på patientsikkerheden. Det er helt afgørende, at sundhedsvæsenet kan opfattes som velfungerende og trygt. Derfor er en sikker styring af sundhedsområdet i hele Nordjylland altafgørende. Det er det altoverskyggende indsatsområde for Regionsrådet.

Jørgen Rørbæk Henriksen glædede sig over mødets positive ånd, og han konkluderede, at han ser lægerne parate til at hjælpe med, at der kan flyttes sundhedsydelser ud i nærområdet, samtidig med at der holdes høj kvalitet i tilbuddene. Der syntes også stor forståelse for, at speciallægerne kan udføre ambulatorieundersøgelser i sundhedshuset. Det vil være rigtig godt tværfagligt heri også at inddrage de kommunale tilbud. Det vil nemlig give det sundhedsfællesskab, som et sundhedshus kan byde på.

Tekst og foto: Per Rye

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Sundhedshusets rolle i fremtidens nære sundhed' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2024 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger