
Frederikshavn Kommune bekæmper hybenroser ved Strandpromenaden i uge 46
13. november 2021 - kl. 6:47 - af Henrik Christensen
Hybenroser blev før i tiden plantet i mange sommerhusområder. Den kan nemlig vokse i næringsfattigt sand og skabe afskærmning. Planten, der stammer fra Asien, har bredt sig ud i den danske natur og taget pladsen for en lang række hjemmehørende planter- og dyrearter.
Hybenroser breder sig ved rodskud, hvor en enkelt plante kan vokse med cirka 1 meter i diameter om året. Derudover kan den også spredes via frø. Den skaber et nærmest uigennemtrængelige krat, som hindrer færdsel og ødelægger muligheden for at nyde det naturlige landskab og udsigter.
I dag har Hybenrose spredt sig så meget i den danske natur, at især de kystnære naturtyper er under stærk pres for tilgroning. Derfor er hybenroser kommet på den danske sortliste over de værste invasive arter i Danmark, og den betragtes, som en af de mest hyppige og mest problematiske på sortlisten. Hybenroser bør derfor bekæmpes i stil med Kæmpebjørneklo.
Frederikshavn Kommune bekæmper hybenroser i fredede naturarealer i så høj grad, som ressourcerne tillader. Der bruges bl.a. fjernstyrede robotklippere, som nænsomt men effektivt kan klippe kuperede arealer. Sidste år klippede de arealer ved Sæby og fik stor ros for den nyetablerede udsigt. Disse områder skal klippes hvert år for at udsulte roserne.
Frederikshavn Kommune laver i år et ekstra tiltag mellem Strandpromenaden og Stranden, hvor de går endnu mere effektivt til værks. Roserne bliver nemlig gravet op. Det kommer til at foregå med rendegraver med en speciel skovl, hvor sandet kan rystes fra roserne og lægges tilbage på samme sted, så terrænregulering forhindres. Målet er, at sandet skal vokse til med naturlige arter. De steder, hvor Frederikshavn Kommune skønner det nødvendigt, planter de hjælme.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Frederikshavn Kommune bekæmper hybenroser ved Strandpromenaden i uge 46' til en bekendt