Gigt- og rygpatienter mangler sundhedstilbud i Frederikshavn

Gigt- og rygpatienter mangler sundhedstilbud i Frederikshavn

14. november 2021 - kl. 7:34 - af

En ny undersøgelse fra Kantar Gallup viser, at mange nedslidte og gigtramte borgere står uden sundhedstilbud i Frederikshavn. ”Urimeligt og helt uforståeligt”, siger Gigtforeningens direktør.

Hvis du bor i Frederikshavn og er diagnosticeret med enten en langvarig ryglidelse eller alvorlig slidgigt i knÌ eller hofte, sü skal du ulig andre kommuner selv betale for forebyggende trÌning og patientuddannelse. 

Det er et problem, büde for patienterne og for kommunen, siger Gigtforeningens direktør, Mette Bryde Lind:

”Det er urimeligt og helt uforståeligt, at pengepungen eller postnummeret afgør, hvilke sundhedstilbud, man kan få som patient. Nogle kommuner er rigtig dygtige, men i Frederikshavn fx er der hverken tilbud til gigt- eller rygpatienterne. Det giver ulighed i sundhed, og det betyder at mange går med flere smerter og er oftere sygemeldt end de behøvede at være. Så det er skidt for den enkelte, men det belaster faktisk også den kommunale økonomi unødvendigt”.

I Frederikshavn har omkring 4.000 alvorlig slidgigt (artrose) i knÌ og hofte, mens omkring 1.700 har en langvarig rygsygdom. Mange af dem er i den erhvervsaktive alder. 

Kommunen kan spare millioner pĂĽ forebyggelse

Sundhedsstyrelsen anbefaler patientuddannelse og trÌningsforløb til mennesker med slidgigt i knÌet og mennesker med langvarige lÌnderygsmerter, fordi der er god dokumentation for, at det mindsker smerter og forbedrer funktionsevnen.

”Lige nu svigter kommunen rigtig mange med gigt og nedslidning. For der findes velafprøvede og veldokumenterede forløb, som mange andre kommuner har. Så borgerne i Frederikshavn har trukket nitten i postnummerlotteriet. Men det er ikke for sent at sætte ind, og den positive side af historien er, at det faktisk er en rigtig god forretning at prioritere træning og patientuddannelse”, siger Mette Bryde Lind.

Eksempelvis viser nye beregninger, som Kraka Advisory har lavet for Gigtforeningen, at Frederikshavn Kommune kan spare knapt 14 millioner kroner pĂĽ sygedagpenge og sundhedsudgifter ved at tilbyde et trĂŚningskursus til deres rygpatienter i den erhvervsaktive alder.

Gigt- og ryglidelser er skyld i en fjerdedel af vores sygefravÌr og den nÌst hyppigste ürsag til førtidspension.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Gigt- og rygpatienter mangler sundhedstilbud i Frederikshavn' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
Š 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger