I morgen er det ”Store Valgdag”

I morgen er det ”Store Valgdag”

15. november 2021 - kl. 5:58 - af

Mange har allerede brevstemt forud for valget. Sidste chance herfor var den 12. november. Men i morgen er det så ”Store Valgdag”.

Alle kandidater fra alle de opstillede partier til såvel regionsrådsvalget som til kommunalvalget (Byrådet) er i spil. Der kan sættes X ved et parti, eller der kan stemmes personligt på en kandidat. Der udleveres 2 stemmesedler: en til kommunalvalget og en til regionsrådsvalget. Husk valgkortet!

Der åbnes på afstemningsstederne kl. 8, og sidste chance for at afgive sin stemme er inden kl. 20.

Sundhedsmyndighederne har opfordret til, at man, i det omfang det er muligt, møder frem og stemmer på tidspunkter, hvor færrest forventes at være i stemmelokalet. Man kan dog medbringe egen kuglepen/blyant til at sætte sit kryds med, og det er muligt at stemme uden for valglokalet, hvis man ønsker dette. Og selvfølgelig kan det også være en oplagt mulighed at have mundbind på, mens man er i valglokalet!

Link, hvor alle partilister og kandidater til kommunalvalget findes:

https://frederikshavn.dk/politik/valg/byradsvalg-i-frederikshavn-kommune/kandidater-til-byradsvalget-2021/

Link, hvor alle partilister og kandidater til regionsrådsvalget findes:

https://rn.dk/-/media/Rn_dk/Politik/regionalvalg-2021/Opstillede-partier-lister-og-kandidater-til-regionsraadsvalget-i-Region-Nordjylland-16112021-version.ashx?la=da

Til det nordjyske regionsrådsvalg er der anmeldt indgåelse af en række tekniske valgforbund mellem forskellige partier. Der er 3 valgforbund til regionsrådsvalget:

  • Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti og Venstre
  • Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Kristendemokraterne
  • Radikale Venstre, SF, Veganerpartiet, Kommunistisk Parti, Trafikalt Folkeparti, Enhedslisten samt Alternativet.

Til kommunalvalget i Frederikshavn Kommune er der indgået følgende 3 valgforbund:

  • Venstre og Kristendemokraterne
  • SF og Enhedslisten
  • Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti.

Et valgforbund er et valgteknisk samarbejde, der indgås mellem politiske partier eller lister for at minimere stemmespild og for at maksimere antallet af mandater, der tilfalder partierne i valgforbundet. Det betyder i praksis, at en stemme på et af partierne i et valgforbund ved optællingen kan blive udslagsgivende for placeringen af et mandat, som så kan tilfalde et andet parti i valgforbundet. Optalte stemmer fordeles efter den D’Honske metode (opkaldt efter den belgiske jurist Victor D’Hondt).

Når stemmerne er talt op, divideres stemmerne til hvert parti (eller valgforbund) med 1-2-3-4-5 osv. Det betyder, at der udregnes en række kvotienter. Det parti, der har den største af de fremkomne kvotienter, får det første mandat. Den næststørste kvotient giver ret til det andet mandat og så fremdeles, indtil alle mandater er fordelt. Til kommunalvalget skal fordeles 29 mandater, og til regionsrådsvalget 41 mandater.

Avisen håber og forventer tirsdag aften, når valghandlingen slutter kl. 20, at være med til optælling af stemmer, så redaktionen løbende aftenen igennem online kan bringe opdaterede nyheder om, hvordan valget er forløbet, og hvordan stemmerne fordeler sig på partier og kandidater.

Desuden er det redaktionens håb også at kunne bringe interviews med nogle af kandidaterne.

Under alle omstændigheder ønsker avisens redaktion alle et godt og demokratisk valg!

Tekst: Per Rye

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'I morgen er det ”Store Valgdag”' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger