6.2 mill. til forskning i bølgeenergi og Crestwings potentiale

6.2 mill. til forskning i bølgeenergi og Crestwings potentiale

28. november 2021 - kl. 6:34 - af

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og Aarhus Universitet (AU) stür bag forskningsprojekt, der har til formül at optimere bølgeenergianlÌgget Crestwings effektivitet og produktionsomkostninger.

Bølger rummer en enorm uudnyttet energiressource, som bør undersøges, mener professor Jens Honore Walther fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og direktør Peter Enevoldsen fra Aarhus Universitet (AU). Derfor er de to güet sammen om at ansøge Danmarks Frie Forskningsfond om midler til forskningsprojektet Optimization of the Wave Energy System: Crestwing.

– Crestwing arbejder med en innovativ tilgang til bølgeenergi, som er interessant for et forskningsprojekt. De er grundlĂŚggende ĂĽbne for input og ideer udefra, hvilket passer godt med universiteternes samarbejdsvisioner, siger professor Jens Honore Walther, DTU.

Der er bevilget godt 6.2 mill. kr. til to ph.d.-stillinger pü henholdsvis DTU og AU, samt et samarbejde med førende eksperter fra Harvard- og Stanford universiteterne og Crestwing. Bølgeenergivirksomheden skal levere indsamlede data og resultater fra bassintest pü Dansk Hydraulisk Institut og Aalborg Universitet samt fra deres vellykkede offshore test i Kattegat med prototypen Tordenskiold.

I projektbeskrivelsen til forskningsprojektet stür der bl.a.: Projektet har til formül at optimere det eksisterende bølgeenergianlÌg Crestwing med henblik pü at forbedre dets hydrodynamiske egenskaber samt produktionsomkostninger, drift og vedligehold.

Crestwings fysiske komponenter er baseret pü gennemprøvede teknologier fra skibsbygningsindustrien og bestür af to hÌngslede pramme, der ligger pü havoverfladen og følger bølgernes bevÌgelse. Det er dokumenteret i tidligere test büde i bassin og offshore, at anlÌgget effektivt producerer energi til alle bølgelÌngder, der er lÌngere end anlÌgget.

– De 6.2 millioner skal bruges til at undersøge, udvikle og anvende simuleringsvĂŚrktøjer til at optrĂŚvle den underliggende fysik og til at identificere nøgleparametre til optimering af anlĂŚgget bĂĽde med hensyn til effektivitet og omkostninger, siger direktør Peter Enevoldsen fra Aarhus Universitet (AU) og forklarer: – Vi indgĂĽr i et tvĂŚrfagligt samarbejde parterne i mellem for at give et sĂĽ holistisk bud som muligt pĂĽ, hvordan bølgeenergianlĂŚg fra Crestwing kan optimeres.

Jens Honore Walther fortsĂŚtter: – I dette projekt rĂŚkker vi samtidig ud til førende eksperter pĂĽ omrĂĽdet fra henholdsvis Harvard og Stanford. Det giver de involverede ph.d.-studerende en mulighed for at udvide deres horisont ekstraordinĂŚrt og indsamle forøget viden om relevante metodikker.

Forskningsprojektet løber over tre ür, og der er kickoff pü projektet i begyndelse af december i ür med opslag til de eftertragtede ph.d.-stillinger.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af '6.2 mill. til forskning i bølgeenergi og Crestwings potentiale' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
Š 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger