Kunst som medicin giver patienter og børn øget sundhed

Kunst som medicin giver patienter og børn øget sundhed

2. december 2021 - kl. 14:01 - af

Kunst som medicin giver patienter og børn med særlige behov øget sundhed.

Regionsrådet styrker samspillet mellem kultur og sundhed i Nordjylland med 1 mio. kr. til 5 nye initiativer – bl.a. til Danmarks første healinghospital på Regionshospital Nordjylland samt til sang- og musikaktiviteter på tværs af kulturskoler og specialklasser i Hjørring, Aalborg og Mariagerfjord kommuner.

Regionsrådet har fra sin Kultur og Sundhedspulje fordelt pengene på de nye initiativer, som skal skabe nye oplevelser og muligheder i samspillet mellem kultur, kunst og sundhed i Nordjylland.

Fællesnævneren for de 5 initiativer er, at de ved hjælp af kunst, bevægelse og sang skal skabe oplevelser til gavn for fysisk såvel som mental sundhed hos både unge og ældre patienter og borgere. Eksempelvis ved udbredelse af kunst på nordjyske hospitaler, plejecentre og institutioner samt ved involvering af kunstnere og kulturhuse i rehabiliteringen af patienter med livstruende sygdomme.

– I Regionsrådet har vi det afsæt, at kunst og kultur kan styrke mennesker både fysisk og mentalt, når vi er udfordret på helbredet. Derfor støtter vi initiativer, som tænker nyt og tænker sammen til gavn for forebyggelse og rehabilitering. Jeg er overbevist om, at kunsten kan inspirere sundhedssystemet til styrket fokus på det hele menneske og den enkelte patient eller borgers mental sundhed og livskvalitet. Samtidig vil de nye initiativer bidrage til de allerede positive nordjyske erfaringer med samspil mellem kunst og sundhed siger Ole Stavad, regionsrådsmedlem og formand for Udvalget for Regional Udvikling.

Sang skal styrke børns livsglæde og fællesskab

Et af de nye initiativer hedder ’Glad med sang’, og det er et samarbejde mellem tre specialklasser og tre kulturskoler i henholdsvis Hjørring, Aalborg og Mariagerfjord kommuner. Med initiativet arrangeres der ugentlig korsang for specialklassernes børn, og flere musikaktiviteter skal integreres i dagligdagen.

Erfaringer viser nemlig, at sang og musik kan styrke børns livsglæde, sociale færdigheder og tilknytning til andre børn. Samtidig vil initiativet give værdifuld viden til både kultur- og specialområdet. Børnene skal opleve at have succes i sangens verden, for den oplevelse kan de tage med sig videre, og det kan give dem mod og lyst til mere.

På Regionshospital Nordjylland i Hjørring har man allerede positive erfaringer med at få kunst og sundhed til at indgå i harmoni med hinanden. I foråret 2021 var en gruppe kunstnere nemlig med til at indrette fire sansefødestuer på hospitalet, hvor installationskunst og videooptagelser fra Vendsyssels natur skulle være med til at nedsætte stressniveauet hos de fødende. Og allerede nu viser tilbagemeldinger fra både de fødende kvinder, partnerne og personalet, at de nye omgivelser skaber mere ro og nærvær omkring fødslen.

Målet er, at Regionshospital Nordjylland skal være det første hospital, hvor kunst, lyd og indretning er tænkt ind i alle rum – lige fra indgangspartiet til sengestuer, ambulatorier og fælleslokaler.

Patienter og pårørende skal være med til at definere de nye rammer, og der bliver nedsat en styregruppe bestående af nordjyske kunstnere, sundhedspersonale og ikke mindst tidligere patienter.

Succesfulde sansefødestuer giver blod på tanden

De positive erfaringer har givet hospitalets ledelse og ansatte blod på tanden, og derfor har de søgt og fået midler fra Kultur og Sundhedspuljen til at udvikle et samlet koncept for Danmarks første healinghospital.

Forventningen er, at kunsten kan være med til at skabe en bedre oplevelse både for patienter, pårørende og personale.

Projektet vil blive fulgt tæt gennem alle faser og erfaringerne vil både danne grundlag for formidling til andre hospitaler men også for forskning, der kan deles nationalt og internationalt, lyder det fra Region Nordjylland.

Regionsrådets Kultur og Sundhedspulje har et budget på 1 mio. kr. årligt, og den støtter udvikling og iværksættelse af initiativer, der sætter kunst og kultur i samspil med sundhedsområdet. Puljen har følgende formål:

  • at bidrage til udvikling og iværksættelse af initiativer, som sætter kunst og kultur i samspil med sundhedsområdet.
  • at opnå erfaringer som kan bruges fremadrettet til at synliggøre værdien af kunst og kultur for institutioner, kommuner, virksomheder og andre inden for sundhedsområdet
  • at bidrage til styrkelse af patienters og borgeres mentale sundhed, helbredelse og tilfredshed
  • at understøtte udvikling af et arbejdsmarked for nordjyske kunstnere indenfor sundhedsområdet

Tekst: Per Rye

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Kunst som medicin giver patienter og børn øget sundhed' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger