Model for tildeling til fritids- og ungdomsklubber
6. december 2021 - kl. 6:29 - af Henrik Christensen
Børne- og Ungdomsudvalget besluttede i begyndelsen af juni at påbegynde arbejdet med en ny tildelingsmodel til fritidsklubberne i Sæby, Frederikshavn og Skagen. På næste møde i udvalget den 7. december vil politikerne se nærmere på en justeret model.
Som følge af sommerens beslutning har Center for Skole, Klub og Ungdomsskole gennemført to dialogmøder for fritidsklubbernes bestyrelser, som har været afholdt her i efteråret. På dialogmøderne er der arbejdet med oplæg til en ny tildelingsmodel til fritidsklubberne.
I den nuværende tildelingsmodel fordeles 2/3 af tildelingsbudgettet til eftermiddagsklubberne. Den resterende tredjedel fordeles til aftenklubberne.
Til eftermiddagsklubberne fordeles budgettet med udgangspunkt i 60% vægtning af socioøkonomien og 40% vægtning af potentielle medlemmer. Til aftenklubberne fordeles budgettet med 40% vægtning på socioøkonomien og 60% vægtning af potentielle medlemmer.
På baggrund af dialogmøderne er der udarbejdet en opsamling. Denne giver indblik i de prioriteringer, som de 3 bestyrelser peger på og vægter i relation til udvalgets beslutning om en nye tildelingsmodel.
Faktisk medlemstal skal vægtes
Opsamlingen viser, at bestyrelserne i de 3 fritidsklubber er enige om, at socioøkonomien skal vægtes i den nye tildelingsmodel. To af fritidsklubbernes bestyrelser peger ligeledes på, at det faktiske medlemstal skal vægtes i en ny model og dermed afløse det potentielle medlemstal, som dominerer den nuværende model.
Efter mødet er opsamlingen rundsendt til bestyrelserne og de øvrige mødedeltagere. Center for Skole, Klub og Ungdomsskole foreslår, at den nye tildelingsmodel udarbejdes, så det faktiske medlemstal og socioøkonomien danner ramme for modellen. Ved en tildeling efter det faktiske medlemstal i eftermiddagsklubberne vil incitamentet for at tiltrække flere medlemmer øges for den enkelte fritidsklub.
I praksis foreslås nedenstående fordeling efter disse parametre: 2/3 af tildelingsbudgettet er fordelt til eftermiddagsklubberne. Resterende 1/3 er fordelt til aftenklubberne. Dette er en fastholdelse af eksisterende praksis fra den nuværende tildelingsmodel.
Tildelingsbeløbet til eftermiddagsklubberne fordeles med 40% vægtning på socioøkonomi og 60% vægtning af det faktiske medlemstal. Dette er en ændring i forhold til den eksisterende tildelingsmodel, hvor tildelingen fordeles med udgangspunkt i socioøkonomi 60% vægtning, og antallet af potentielle medlemmer med 40% vægtning.
Tildelingsbeløbet til aftenklubber foreslås fordelt som nu med 60% vægtning af socioøkonomi og 40% vægtning af det potentielle medlemstal. Dette er en fastholdelse af den nuværende praksis.
HotSpot på Rømøvej i Frederikshavn vil efter den nye model blive reduceret med 44.685 kr. fra godt 4,9 mio. kr. til 4.864.000 kr. Sct. Laurentiusvej øges med 123.000 kr. fra 2.288.000 kr. til 2.412.000 kr. Hans Åbelsvej i Sæby reduceres med 33.507 kr. fra godt 1,1 mio. kr. til knap 1,1 mio. kr. Endelig reduceres tilskuddet til Bødkergården i Østervrå med 45.727 kr. fra nu 375.867 kr. til 330.140 kr.
Kommunaldirektøren indstiller forud for mødet, at tildelingsmodellen sendes i høring i 4 uger hos fritidsklubbernes bestyrelser.
HotSpot i slidte lokaler
HotSpot har driftsoverenskomst med Frederikshavn Kommune. HotSpot bor til leje på Rømøvej ved Frederikshavn Boligforening, hvorfra HotSpot har drevet klub igennem fem årtier. Bygningen fremstår slidt og står overfor en gennemgribende renovering, hvis der fortsat skal kunne drives en tidssvarende klub på matriklen.
HotSpot oplyser, at lokalerne har tjent sig godt til fritids- og aftenklub, men nutidens krav til en klub er anderledes og kræver en helt anden planløsning. HotSpot ønsker, at lokalerne bliver indrettet, så der er mulighed for at igangsætte forskellige aktiviteter i samme rum.
Boligforeningen forventer desuden, at lejen vil stige efter en renovering. Klubben har heller ikke de nødvendige kompetencer til at stå for et renoveringsprojekt af Rømøvej. Derfor er HotSpot indstillet på at indgå i en dialog om en fremtidig placering af klubben.
Frederikshavn Kommune har en interesse i klublivet i Frederikshavn og i, at de unge skal have noget indholdsrigt at foretage sig i byen. Center for Skole, Klub og Ungdomsskole anbefaler, at der igangsættes en proces, som skal afdække muligheden for en ny placering af fritids- og aftenklubben HotSpot indenfor den eksisterende økonomi for klubtilbuddet.
Tekst: Per Rye
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Model for tildeling til fritids- og ungdomsklubber' til en bekendt