Risikotests afslører skjult bombe under sundhedsvæsenet

Risikotests afslører skjult bombe under sundhedsvæsenet

10. december 2021 - kl. 6:56 - af

45 procent af de knap 24.000 danskere, der tog Diabetesforeningens risikotest i forbindelse med Verdens Diabetesdag i november, havde høj eller meget høj risiko for type 2-diabetes.   

Der er grund til opmærksomhed, når forskningen viser, at 76.000 danskere formodes at have type 2-diabetes uden at vide det, 360.000 har forstadier til sygdommen, og 35 procent får deres diagnose så sent, at de allerede har udviklet alvorlige følgesygdomme som hjerte-kar-sygdom og nedsat nyrefunktion.

Det er ganske enkelt afgørende, at så mange som muligt får styr på deres diabetesrisiko, og derfor sætter Diabetesforeningen hvert år fokus på tidlig opsporing og forebyggelse af type 2-diabetes i forbindelse med FN-mærkedagen Verdens Diabetesdag 14. november. Det skete ved en række arrangementer landet over i samarbejde med Danmarks Apotekerforening, kommunale sundhedscentre og mange af Diabetesforeningens egne lokalforeninger, der gennemførte risikotest og oplyste om type 2-diabetes. 

Test kan være en advarsel
Risikotesten består af syv spørgsmål, som placerer folk i en risikogruppe. Blandt andet skal man i testen svare på, om man har en forælder, en bror, søster og/eller et barn med type 1- eller 2-diabetes, da diabetes er en arvelig sygdom. Risikotesten er udviklet af forskere på Diabetes Research Centre på Leicester Universitet i England og er tilgængelig på:  www.diabetes.dk/testdigselv.

I november alene blev risikotesten gennemført 23.977 gange, både online og ved et af de i alt 139 arrangementer over det meste af landet. Igen i år afslørede risikotestene, at en skjult bombe tikker under sundhedsvæsenet. Blandt dem, der tog testen, var 45 procent nemlig i høj eller meget høj risiko for at udvikle type 2-diabetes.

– Risikotesten kan ikke stille en diagnose, det skal lægen gøre med en blodprøve. Alligevel er risikotesten en vigtig advarsel, som vi håber, at mange vil tage alvorligt og så efterfølgende bestille tid hos lægen for at få afklaret, om de har type 2-diabetes, siger Diabetesforeningens forskningschef Tanja Thybo.

Når mere end en tredjedel af de nydiagnosticerede med type 2-diabetes allerede har udviklet følgesygdomme ved opdagelsen af deres sygdom, er det et tydeligt signal om, at alt for mange har levet længe med type 2-diabetes uden at vide det.

– Uden behandling er type 2-diabetes livsfarlig, derfor er vi også glade for, at så mange danskere igen i år har taget Diabetesforeningens risikotest i forbindelse med Verdens Diabetesdag. Det er afgørende, at type 2-diabetes opdages så tidligt som muligt, så man kan komme i behandling og selv tage initiativer, der kan forebygge de alvorlige følgesygdomme, siger Tanja Thybo.

Tidlig opsporing er også en bydende nødvendighed i årets resterende 11 måneder, og derfor kan man tage risikotesten på Diabetes.dk hele året. Som noget nyt tilbyder Diabetesforeningen at sende et hjemmetestkit til dem, der får høj eller meget høj risiko i testen.

Forebyggelse med stor værdi

Der er da heldigvis også gode udsigter for de 360.000 danskere med forstadie til type 2-diabetes, som ellers med stor sandsynlighed vil udvikle sygdommen inden for få år. Med den rette viden og fokus, kan de nemlig selv gøre meget for at undgå at få type 2-diabetes. Her viser forskningen, at mere fysisk aktivitet og ændringer i den mad, man spiser, kan gøre en stor forskel.

– Når vi sætter fokus på tidlig opsporing i forbindelse med Verdens Diabetesdag, håber vi også, at vores indsats kan inspirere mange til at forebygge ved at ændre noget i deres liv, som kan sikre dem et bedre helbred og forhindre, at de udvikler type 2-diabetes, siger Tanja Thybo.

Og der er grund til opmærksomheden, for ifølge Statens Institut for Folkesundhed vil de nuværende 252.000 danskere med type 2-diabetes være vokset til 420.000 i 2030. En udvikling, der gør sygdommen til en af de hurtigst voksende kroniske sygdomme i Danmark. Derfor anbefaler Diabetesforeningen, at nydiagnosticerede bør tilbydes en startpakke, så de lærer at mestre deres egen sygdom i hverdagen og dermed undgår alvorlige følgesygdomme. Ligesom man skal have krav på en forløbsplan, som laves i samarbejde med egen læge. 

FAKTA: 23.977 gennemførte Diabetesforeningens risikotest i november:

Lav risiko – 4.619 (19 %)

Moderat risiko – 8.530 (36 %)

Høj risiko – 7.501 (31 %)

Meget høj risiko – 3.327 (14 %)

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Risikotests afslører skjult bombe under sundhedsvæsenet' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger