Levende og legende litteratur giver børn læselyst

Levende og legende litteratur giver børn læselyst

11. december 2021 - kl. 7:51 - af

Børns læselyst kan kickstartes med sjove, anderledes læsefællesskaber. Det er de positive erfaringer biblioteket og skolefritidsordningerne i henholdsvis Aalbæk, Sæby og Østervrå har gjort med projektet ’Den levende Litteratur.’ Biblioteket tager nu initiativ til at videreudvikle på grundidéen i håb om at kunne udbrede projektet til alle SFO’er i hele Frederikshavn Kommune.

Det er slet ikke en sur pligt at læse, men derimod sjovt, når den læste tekst bliver præsenteret på flere forskellige både f.eks. ved højtlæsning, børnenes læsning på egen hånd og, i forlængelse af den læste tekst, en kreativ opgave. Dertil kommer en oplevelse af fællesskab med de andre børn i SFO’en om det at læse, snakken om hvad de har læst, og hvad det så videre giver af associationer og indbyrdes samtaler.

Den levende Litteratur

Projekt Den levende Litteratur er ét af flere konkrete tiltag Bibliotek & Borgerservice i Frederikshavn Kommune har udviklet og netop afsluttet i tæt samarbejde med det pædagogiske personale i de tre nævnte SFO’er. Den grundlæggende tanke for hele projektet har været at vække interessen for at læse hos børn i alderen fra 0.-3. klasse. – Vi har hele tiden haft fokus på, at gøre det at læse til en sjov og anderledes oplevelse, hvor børnene også føler at de skaber noget sammen, enten ved at høre den samme fortælling, læse de samme bøger eller lave de samme kreative opgaver, forklarer de fire bibliotekarer bag projektet. Vores absolut første prioritet var at få skabt et tilbud, hvor vi kunne få alle med, og det mener vi, at vi er lykkedes ret godt med.

I projektperioden har de tre SFO’er haft tilknyttet en bibliotekar, der jævnligt har været på besøg, og i samarbejde med pædagogerne, har introduceret børnene til forskellige læseuniverser – det kan være fantasi, rollespil, eventyr osv. – Fælles for dem alle er, at historierne er blevet taget ud af bøgerne og gjort levende enten ved leg eller gennem kreative opgaver, f.eks. var det en vildt populær opgave hos drengene, da der blev fabrikeret sværd i alle muligt afskygninger, forklarer bibliotekarerne.

Det har virkelig været sjovt og spændende at følge, hvordan børnenes læselyst har udviklet sig, lyder det fra både bibliotekarer og pædagoger. I Bødkerhuset i Østervrå er der næsten udbrudt ’landesorg’ over at projektet er slut. – Børnene er bestemt kede af det, og vi har fået spørgsmål som: ’Hvorfor er det slut?’, ’Det var så spændende, er du sikker på bibliotekaren ikke kommer mere?’ og ’ Kan du ikke bare invitere ham?’. Vi har endda haft en dreng, som nægtede at tage en fridag, og argumenterede beslutsomt overfor sin mor, at han skulle i SFO, for der var ’Biblioteksprojekt’, fortæller pædagog Rikke Rømer, der sagtens kan forstå børnenes reaktion. Ja, desværre er projektet slut, det har været rigtig godt, spændende og lærerigt, og heldigvis er vi blevet klædt godt på til at fortsætte det videre arbejde, slutter Rikke Rømer.

Projektet har også givet bibliotekarerne en masse nye venner, de møder dem både på biblioteket, og når de privat er ude og købe ind. – Det har været så dejligt, at opleve den glæde børnene har og udtrykker, når de møder deres faste bibliotekar, det kan da kun bekræfte os i, at vi har gjort det rigtig godt, lyder det fra bibliotekarerne.

Forlænget

Det er lykkedes under hele projektforløbet af holde fokus på de planlagte aktiviteter og temaer, selv om Covid-19 har givet store udfordringer. Heldigvis besluttede Slots- og Kulturstyrelsen at forlænge projektperioden, og det gav langt flere muligheder for at tilrettelægge og introducere børnene for de forskellige læseuniverser.

Næste skridt

Projektet er nu næsten rundet af, og der er ingen tvivl om, at det har passet perfekt til SFO’erne, som er vant til at arbejde med temaer. De mange positive erfaringer betyder at biblioteket har taget initiativ til at videreudvikle på projektets grundidé og har søgt nye midler hos Slots- og Kulturstyrelsen til at styrke SFO’ernes adgang til litteratur og udbrede ’Den levende Litteratur’ til alle SFO’er – både kommunale og private, i hele Frederikshavn Kommune.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Levende og legende litteratur giver børn læselyst' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger