Gode råd, hvis du planlægger at købe hund

Gode råd, hvis du planlægger at købe hund

19. december 2021 - kl. 5:48 - af

Hvert år aflives adskillige hunde, fordi deres ejere ikke magter dem. Også dyreinternaterne melder om, at stadig flere hundeejere giver op og afleverer deres hund.

Årsagerne til, at familier må kaste håndklædet i ringen, kan være mange. Dels kræver det både tid, kræfter og penge at have hund. Dels er nogle hunde syge eller har alvorlige adfærdsproblemer. Dette kan gælde for gadehunde og for hunde fra de såkaldte hvalpefabrikker.

Til de, der overvejer at købe hund til jul, har Fødevarestyrelsen hjemmesiden: Klartilhund.dk​. Her får du en række gode råd om, hvad du skal have med i dine overvejelser, inden du udvider familien med en firbenet ven.

‘Det er altid vigtigt, at man får talt om, hvilken slags hund, der passer til familien’, understreger dyrlæge i Fødevarestyrelsen Tom Bengtsen. ‘Skal vi have en meget aktiv hund eller en mere rolig, og hvor stor en hund passer til os? Samtidig er det en god idé lige at dobbelttjekke, om alle i familien nu også er klar til at være sammen om ansvaret for at lufte hunden mellem tre og fem gange om dagen – uanset vejret’, lyder det fra Tom Bengtsen. Han understreger, at langt de fleste hundeejere har masser af daglig glæde af at have hund, men at man ikke må undervurdere de forpligtelser, der følger med.

Eksempelvis er det langt fra gratis at have hund. Fødevarestyrelsen skønner, at det over ti år kan koste mellem 120.000 -180.000 kroner at være hundeejer, bl.a. til dyrlægebesøg, når hunden skal vaccineres eller have ormekur. Læg dertil udgifter til professionel pasning, hvis hunden skal på en kennel i ferierne.

Køb aldrig en hund ubeset

Tom Bengtsen advarer mod at forsøge at spare penge ved at købe en gadehund.

‘Her risikerer du allerede de første uger at skulle ofre store summer til dyrlægeregninger, fordi hundene kan have levet under kummerlige forhold. Det samme gælder for hunde fra de berygtede hvalpefabrikker, som er fundet både i Danmark og i udlandet. Sådan et liv kan have påvirket hundens psyke, så den er blevet både sky og aggressiv. Derfor advarer vi mod, at man køber en hund ubeset’, siger Tom Bengtsen.

‘Det er helt afgørende, at man besøger hvalpen, inden man køber den. Så man kan se, hvor hvalpen er vokset op, og vurdere, om man har tillid til dem, som har haft ansvaret for hvalpen’, forklarer Tom Bengtsen.

For flere gode råd til køb af hund.

Rådene er lavet i samarbejde med Dyrenes Beskyttelse, Den Danske Dyrlægeforening og Dansk Kennel Klub.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Gode råd, hvis du planlægger at købe hund' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger