Disse fem ting frygter vi mest at få stjålet i juleferien

Disse fem ting frygter vi mest at få stjålet i juleferien

24. december 2021 - kl. 7:29 - af

Flere af de genstande, vi absolut ikke vil miste, er desværre også på listen over ting, som højst sandsynligt forsvinder, hvis der er indbrud. Codan har samlet de bedste råd til at undgå, at tyven tager dem med.

Juletid og juleferie betyder desværre også risiko for indbrud i hjemmet, mens man er væk hjemmefra. En ny rundspørge blandt 3.000 kunder i forsikringsselskabet Codan, foretaget i december, afslører hvilke ting, at vi er mest bekymrede for at få stjålet:

 • Betalings- og ID-kort
 • Arvestykker
 • Computere, tablets og elektronik
 • Fotoalbum
 • Smykker og ure

”Svarene viser tydeligt, at vi frygter identitetstyveri, og det er samtidig en kriminalitetsform, som desværre fylder mere og mere,” siger Henrik Bundgaard, skadedirektør i Codan.

Det går tyven efter

Betalings- og ID-kort er endnu ikke højt på listen over ejendele, der er størst sandsynlighed for at miste, hvis der er indbrud i hjemmet. Det er til gengæld to andre kategorier.

En opgørelse fra brancheforeningen Forsikring & Pension viser, at tyve går efter genstande, som er hurtige at tage med, og som er lette at sælge videre.

De kriterier opfylder ”smykker og ure” samt ”computere, tablets og elektronik”, og kategorierne topper derfor også statistikken over ejendele, der anmeldelses og skal erstattes efter indbrud.

Corona beskytter ikke længere

Sidste år faldt antallet af anmeldte indbrud kraftigt i juledagene ifølge Danmarks Statistik, hvilket formentligt skyldes, at flere holdt jul og nytår hjemme på grund af COVID-19. Traditionelt set er juleaftensdag ellers den dag på året med flest anmeldte indbrud, men sidste år blev der anmeldt halvt så mange indbrud juleaftensdag som i 2019. Op til jul i år er samfundet til gengæld underlagt lidt færre restriktioner end sidste år, og det får Henrik Bundgaard til at justere på forventningen.

”Sidste år så vi et kraftigt fald i indbrud, da mange danskere valgte at holde jul hjemme for at forebygge smitte. Det forventer vi fortsat vil være tendensen i år, men ikke i nær så stort omfang. Derfor er jeg heller ikke tvivl om, at vi fortsat vil have skadesager, hvor kunder har mistet genstande, der er svære at erstatte igen,” siger Henrik Bundgaard og fotsætter: 

“Vi dækker naturligvis det økonomiske tab, men arvesmykker og værdifulde filer eller studieopgaver på computeren er desværre vanskelige at genanskaffe, og vi anbefaler altid at lave en backup, gerne via cloudløsninger eller en godt gemt server,” lyder det..

Gode råd til at undgå indbrud

Man kan selv gøre en indsats for at forebygge, at tyvene kommer afsted med alt for mange værdigenstande.

”Op mod jul har vi dog ofte bekymrede kunder i røret, der måske er flyttet i et nyt hus og efterspørger gode råd til at holde tyven ude eller gemme ejendele. Et indbrud kan undgås på mange måder, og skadestatistikken afslører, hvordan indbrud typisk sker, og hvordan man derfor bedst kan forebygge dem,” siger skadesdirektøren.

De bedste råd til at undgå indbrud er:

 • Nabohjælp

Aftal med dine naboer, at I holder øje med hinandens boliger.

 • Terrassedøren

En god lås på bagsiden af huset er mindst lige så vigtig som en god lås i hoveddøren. Tyve foretrækker nemlig ofte at begå indbrud fra bagsiden af huset.

 • Hængsler

Der findes to måder at bryde en dør op på. Hvis det ikke lykkes for tyven at bryde døren op via låsen, kan de forsøge at bryde døren op via hængslerne. Sørg derfor for, at døren har to bagbeslag.

 • Sæt en bevægelsessensor på din udendørs belysning
  Over halvdelen af indbruddene i private hjem sker i de mørke måneder, så der er gode grunde til at kombinere en bevægelsessensor med udendørs belysning – både foran og bagved huset – så lyset automatisk tændes, hvis en ubuden gæst lister sig ind på grunden.
 • Postkassen

Husk at afbestille avisen. Bed eventuelt din nabo om at tømme postkassen og fjerne breve, aviser og reklamer.

 • Sociale medier

Sørg for, at dine sociale medier ikke afslører, at du ikke er hjemme.

 • Vinduer

Det er vigtigt at have godkendte låseenheder på både døre og vinduer. Forsøg også at få det til at se ud som om, at der er nogen hjemme, og undgå at trække persienner eller rullegardiner for. Et tænd og sluk-funktion på lamper og musikanlæg er en billig tyveriforsikring.

Kilde: Codan Forsikring.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Disse fem ting frygter vi mest at få stjålet i juleferien' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2023 FrederikshavnsAvis.dk - lokale nyheder fra Frederikshavn

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger